AMES 1
T orvehallarne, vid Norreport, är den naturliga s
tarten för matvandringen. Saluhallarna är ett måste för den gastronomiskt intresserade, alltid välfyllda av besökare. Handlarnas vackert utsmyckade diskar dignar av inbjudande varor. Pulsen, dofterna och utbudet är oerhört lockande på denna mötesplats. Börja gärna med en kopp nyrostat, gott, kaffe på Coffee Collective. Coffee Collective förändrade kaffescenen i Danmark genom att själva rosta bönorna från utvalda kaffeproducenter. Resultatet blev ett mindre bittert och mer smakrikt kaffe. Hög klass håller Hallens Smörrebröd. Överraskande är Gröt, ja de serverar olika sorters gröt med toppningar till frukost, lunch och middag. Favoriten är taquerian Hija de Sanchéz, en food truck, sommartid uppställd mellan de båda Saluhallarna. Här serverar stjärnkocken Rosio Sanchez Street Food i form av Mexikanska tapas. Utsett till Europas bästa Street Food. Visst lever Rosio Sanchez upp till sin förstaplats. STRÖGET En promenad på Ströget är för de flesta en given del av Köpenhamnsbesöket. Ströget sträcker sig från Nyhavn till Rådhusplatsen/Tivoli. Trevligt är att se ut över Strögets vimmel tillsammans med en kopp kaffe och ett frasigt danskt wienerbröd på Café Glace eller Café Norden. Café Glace är stadens äldsta, snart 150 år, och anrikaste café. I en härlig atmosfär skapas konditorivaror av högsta klass. Café Norden, vid Höjbro Plats, har en stor, oftast fullsatt, uteservering. CHRISTIANSHAVN Stadsdelen Christianshavn, ut mot havet, expanderar enormt. Det går enkelt att nå Christianshavn över vattnet från Nyhavn, via en ny stor gångbro, Inderhavensbroen. Direkt efter bron öppnar sig ett torg fyllt av olika Street Food trucks. Populära är Gasoline Grills världsberömda cheeseburgare, saftiga och smakrika. Här finns också caféet The Corner och Bistron 108. Cappuccinon på The Corner är den bästa vi druckit i Köpenhamn. 108 serverar läckra, mellanstora, rätter lämpliga att dela runt bordet. I yttersta delen av hamnområdet driver amerikanen Matthew Orlando restaurangen Amass. Amass erbjuder två mycket prisvärda menyer, en sex och en åttarätters, tillsammans med matchande viner. Varje rätt är en fulländad och minnesvärd smakupplevelse. I samma industribyggnad som Amass finns Lille Bakery. Ett av många kvalitetsbagerier vilka öppnat de senaste åren i Köpenhamn. De drivs oftast av välmeriterade kockar/ konditors, vilka kommer från någon av de 28 restaurangerna med Michelinstjärnor i staden. Bakverken är gjorda på närproducerade, ekologiska ingredienser i samspel med jordbrukare och andra producenter. Bagerierna, vilka finns spridda över Köpenhamn, har blivit en stor framgång, köerna är oftast långa. Varje bageri har sina egna specialiteter. Vi och många gillar Lille Bakerys ”Veggy rolls”, vegetariska wienerbröd med ricottaost och säsongens råvaror. JAEGERSBROGADE Jaegersbrogade i Norrebro, är fylld av trivsamma barer, bagerier, caféer och restauranger. Första restaurang på gatan, innovativa Relae, startade välmeriterade Christian Puglisi, dansk-siciliansk kock. I det öppna köket går det att följa kockarnas ambitiösa och koncentrerade lagarbete. Relae serverar mat ur det naturliga, mestadels vegetariska, danska köket. Två fyrarätters menyer erbjuds varav en är vegetarisk. Börja gärna med ett glas naturvin på systerrestaurangen Manfreds & Vin, rätt över gatan från Relae. KÖTTBYN Visst blir det ett kärt återbesök på vår favorit Köttbyns Fiskebar. Allt i menyn är bra. Ostronen har den rätta sältan, fisken doftar hav och fish & chipsen är värda ett eget besök. Rekommenderar ofta restaurangen, hittills har den gillats av alla. För köttälskarna finns Warpig med mycket kött och mycket öl. I en spartansk miljö serveras det välhängda köttet tillsammans med de fyra egna såserna. Sommartid är det en populär matmarknad, på lördagar och söndagar, då Köttbyn förvandlas till en stor gatufest. Nära Köttbyn, vid Istergade, ligger Rosio Sanchez restaurang Sanchez. Rosio erbjuder, som bäst, sin barndoms mexikanska mat. Det mjuka tacosbrödet bakas på importerat mexikanskt mjöl från Oaxaca, perfekt i sin smak och konsistens. Toppas med utsökta råvaror efter säsong. STJÄRNKROGAR Geranium har tre Michelinstjärnor och är rankade 19:e i världen. Chefskock är Bocuse d´Or guldmedaljören, (Kock-VM), Rasmus Kofoed. Byggd på biodynamik, ekologi och djurens välfärd erbjuds gästerna dagligen en sjuttonrätters avsmakningsmeny. Rasmus förädlar på ett nydanande sätt de närproducerade råvarorna. Restaurang noma med chefskocken René Redzepi gjorde en nyöppning 2018 med en restaurang, 2.0, för en ny gastronomisk tid i utkanten av Christiania. Med tre menyer årligen, vår, sommar och höst speglar noma än mer hur nordens utsökta råvaror skiftar med årstiderna. Våren med fisk och skaldjur, sommaren med vegetariska rätter samt hösten med bär, svamp och vilt. Allt serverat tillsammans med passande naturviner. Det blir intressant att följa om noma återtar platsen som nummer ett på ”World 50 best restaurants” kommande ranking för 2019. SMÖRREBRÖD De danska smörrebröden är byggda på rågbröd med utsökta pålägg. För många svenska turister är ett smörrebröd, gärna med handskalade räckor, på någon av Nyhavns uteserveringar tillsammans med en kall Carlsberg eller Tuborg ett av Köpenhamnsbesökets givna inslag. En ny generation innovativa smörrebröd byggda på danska råvaror och smaker har vunnit gehör hos en ny yngre generation av danskar. Den store nydanaren är kocken Adam Aamann som i sin butik Aamans och restaurang Aamans 1921 erbjuder moderna smörrebröd med ekologiska, närproducerade råvaror. Bästa smörrebröden till frukost/ lunch serverar restaurang Palaegade vid Kongens Nytorv. Klassiska smörrebröd har nytolkats och fått en modern, mycket smakfull, hantering av Smörrebrödsdrottningen Karina Pedersen. MATSTADEN KÖPENHAMN Varje år besöks Köpenhamn av 28 miljoner turister, många av dem för att uppleva en matscen i världsklass. Utvecklingen startade 2003 då Claes Meyer och René Redzepi öppnade restaurang noma. Claes, 40 år, innovatör och matkreatör samt René, 23 år, talangfull kock med erfarenheter från flera av världens bästa restauranger. De erbjöds en lokal i ett tidigare hamnmagasin, nu ombyggt till ett nordiskt kulturcentrum, mittöver Nyhavn. Claes och René skapade ett koncept byggt på ett manifest för nordisk mat. En måltid på noma speglade de skiftande årstiderna och byggde på råvaror som blir särskilt utsökta i vårt klimat, landskap och vatten. En revolution för den danska gastronomin vilken vid denna tid var mycket traditionell och medelmåttig, med främst franska influenser. Bra råvaror från kunniga producenter i hela Norden och skickliga kockar vilka förädlade råvarorna till nyskapande rätter blev framgångsformeln. Den ledde till att noma år 2010 utsågs till världens bästa restaurang. Många länder och restauranger över hela världen har med framgång följt nomas koncept med närodlat, säsongsanpassat, hållbart samt en mycket innovativ hantering av råvarorna. Framgångarna för noma lockade till sig talangfulla kockar, sommelier, bagare och konditorer från hela världen. Många av dem har blivit kvar i Köpenhamn och öppnat egna matställen. Kristian Baumann-108, Jesper Gøtz-Lille Bakery, Matthew Orlando-Amass, Christian Puglisi-Relae, Rosio Sanchez-Hija de Sanchez och Anders Selmer-Köttbyns Fiskebar är några bra exempel på detta. n 57