8 arbete & näringsliv veckans inslag tipsa Redakt
ionen redaktionen@fixmedia.se 08-540 883 00 Du är alltid välkommen att tipsa redaktionen eller skicka in egna texter/bilder. Vi förbehåller oss rätten att välja ut lämpligt material och att korta texter. Hjärtat utsett till Årets Apotek n NÄRINGSLIV Apotek Hjärtat Åkersberga har utsetts till Årets Apotek 2013 inom apotekskedjan i konkurrens med över 300 apotek. Utdrag ur motiveringen: ”… Apoteket har ett positivt grundtänk där ingenting är omöjligt, ett gott lagarbete, stort kundfokus och näsa för affären. Här tar samtliga medarbetare hand om alla apotekets kunder. Med andra ord – ett apotek att lita på!” – Vi är jätteglada och hedrade över att vår satsning på förbättrad kundservice nu belönas. Vi har arbetat mycket med snabb betjäning och att se till att ha rätt läkemedel hemma vilket kunderna naturligtvis uppskattar, säger apotekschef Anna Czajkowski Mikalsen, Apotek Hjärtat Åkersberga. CL Designmagasinet firade ett år n NÄRINGSLIV Torsdagen den 6 februari firade Designmagasinet sin 1-årsdag. Designmagasinet är en så kallad shop in shop där flera företag samlas under ett och samma tak. Här finns till exempel inredning, accessoarer, hantverk i keramik och betong, svenska trasmattor, konst och möbler. Grundare och butikschef är Diana Sjöström som är tredje generationen ”Sjöströmare” som verkar på Säby gård. – Idag finns det ett tiotal företagare i butiken och fler är välkomna, säger Diana Sjöström. CL Åkersberga kanalen nr 8 • vecka 8 • tisdag 18 feb • 2014 När Catarina och hennes man Göran flyttade till Åreparksvägen fanns det bara en sommarstuga på tomten. När familjen sedan byggde ett större hus kom Catarina på att det mindre kunde göras om till bagarstuga. Så nu har hon öppnat ett bageri på sin egen bakgård där hon bakar olika sorters surdegsbröd, lantbaguetter och det efterfrågade mumsbrödet, gjort på filmjölk. Utöver matbröden bakar hon även söta saker så som olika sorters bullar, biskvier, småkakor och brownies med tryffeltäcke. Foto: Monique stAlås hörnsten Startade ett eget bageri hemma i Margretelund Catarina Selin Lännevall gör något som inte är alla förunnat – hon lever sin dröm. Hon har öppnat ett bageri på sin egen bakgård och ser det som en ynnest att få göra det hon älskar – nämligen att baka gott bröd från grunden. Diana Sjöström, butikschef för Designmagasinet. Nybäddat byter till ny större lokal n NÄRINGSLIV Butiken Nybäddat Home flyttar sin verksamhet till den angränsande lokalen där det tidigare låg en skobutik. Därmed går de från cirka 275 kvadratmeter till 455 kvadratmeter inklusive lagerutrymme. – Vi är rätt trångbodda nu så allt kommer att få ett bättre utrymme i den nya lokalen. Dessutom kommer vi att utöka sortimentet med hushållselsprodukter som köksmaskiner och kaffebryggare, säger Stefan Persson som tillsammans med Christer Samuelsson driver Nybäddat Home. Den 24 februari stänger butiken och den 28 februari öppnar de upp igen i nya, större lokaler. CL Biograf Facklan har ny hemsida n NÄRINGSLIV Biograf Facklan har en ny hemsida för biljettbokning, www.biofacklan.se. Här kan du se vilka filmer som är aktuella och kan även boka biobiljetter. CL I CaMummas bageri möts man inte bara av den ljuvliga doften av nybakat utan det luktar lika underbart av kaffe här. Foto: CAMuMMA Med en mormor, mamma och syster som gillar att baka är det kanske inte så konstigt att även Catarina Selin Lännevall tycker om att knåda en deg. För snart tre år sedan tog hon steget från att ha bakat till kompisar och deras bekanta till att starta företaget CaMumma Bröd & Sötebröd. När Catarina och hennes man Göran flyttade till Åreparksvägen 6 fanns det bara en sommarstuga på tomten. När familjen sedan byggde ett större hus kom Catarina på att det mindre kunde göras om till bagarstuga. Göran var med på noterna och byggde om lillstugan. För några bakar. Mina surdegsfrallor är exempelvis jättepopulära. Så populära att jag funderar på att sätta i gång och baka riktigt tidigt på lördagar så att de boende i först och främst Söra och Margaretelund kan abonnera på nybakat till frukost, säger Catarina entusiastiskt. Förutom olika sorters surdegsbröd, lantbaguetter och det efterfrågade mumsbrödet, gjort på filmjölk, bakar Catarina även söta saker så som Catarina Selin Lännervall bakar det mesta på sin egen surdeg. Här är det lantbaguetter som ligger på svalning. dagar sedan fick den händige maken åter rycka ut och såga upp ett stort hål i ytterväggen för då anlände den nyinköpta stenugnen och jässkåpet, som var alldeles för stora för att gå in genom ytterdörren. – Med en stenugn går värmen in i bröden på ett helt annorlunda sätt. Fördelarna ligger mest i kombinationen med surdeg och stenugn. Man får bättre och jämnare kvalité brödet på brödet och en skyddande skorpa som gör att får bättre hållbarhet. Jag använder mig mycket av surdeg när jag På bageriet görs även söta saker så som tårtor, olika sorters bullar, biskvier och småkakor. Foto: CAMuMMA Foto: Monique stAlås hörnsten olika sorters bullar, biskvier, småkakor och brownies med tryffeltäcke. – Jag älskar verkligen att baka och jag experimenterar mycket. Hittar på egna recept eller modifierar andras. Än så länge har jag inte öppet varje dag utan varannan fredag samt lite då och då när jag har tid. På min facebooksida skriver jag när jag har öppet och vad jag har bakat. Det går förstås att beställa bröd när som helst. Har jag bara tid bakar jag det mesta. Jag gör även smörgåstårtor och färdiga smörgåsar till exempelvis frukostmöten på beställning. Förutom i det ljusa bageriet i Margaretelund, där det doftar underbart av nybakat och kaffe, går det emellanåt att hitta Catarinas bröd och kakor hemma på mammas Bed & Breakfast i Bergshamra 17 km söder om Norrtälje. – Minst fyra gånger per år har jag och min syster ett kafé där under namnet ”Systrarna på Carlberg”. Nästa gång blir den första helgen i maj, säger Catarina. Monique Stalås Hörnsten