A6:an 1
Vad önskar du dig i julklapp? – Jag har blivit ny
fiken på teknologin av det smarta hemmet. Som lampor som tänds via en app och allt sånt. Jag tycker att det är roligt när teknologi blir en naturlig del av vardagen som förenklar och förbättrar livet hemma. Ernsts rotfruktsjansson Prova ett alternativ till den klassiska Janssons frestelsen i jul. 200 g rotselleri 350 g morötter 600 g sötpotatis 200 g lök 3 dl grädde 0,5-1 l mjölk 125 g ansjovis 200 g lagrad ost Peppar 01. Värm ugnen till 175 grader. Skala och skär ner alla rotsaker i 2 x 5 cm stora stavar. Riv osten grovt. 02. Blanda alla ingredienser med ansjovis, grädde och 0,5 l mjölk i en stor skål. Spara resterande mjölk till att toppa upp gratängen med om det behövs. 03. Lägg upp rotsakerna i en ugnsfast form. Grädda i nedre delen av ugnen i 1,5-2 timmar, täck med folie i slutet av tillagningen om gratängen börjar få för mycket färg. Källa: köket.se Julen är en stor högtid för Ernst men han är minst lika aktuell övriga tider på året. Varje sommar renoverar han ett sommartorp någonstans i Sverige och dessutom utvecklar han sitt eget vin, sina egna chark- och köttprodukter och designar inredning under eget varumärke. – Jag utgår ifrån vad jag tycker att det vore kul att ha i mitt eget liv och följer enkelheten som en ledstjärna, säger han. Vid intervjutillfället har han precis släppt en ny kokbok som handlar om att laga mat med enkelhet och omsorgsfullt utvalda råvaror. "I det enkla bor det goda" är titeln och inspiration kommer från tre kök som ligger honom varmt om hjärtat: det toskanska bondköket, det skandinaviska köket och det rustika centraleuropeiska köket som också är hans matarv (han har en österrikisk pappa och en polsk mamma). Med egna ord beskriver han boken såhär: ”De finaste måltidsupplevelserna är ofta de enklaste. Kanske är det den där första fikastunden på farstukvisten i mars när solens strålar äntligen värmer försiktigt och fåglarna skvallrar om våren. Eller en stilla försommarkväll framför en sjö tillsammans med någon du älskar. Myggsurr i luften och en spegelblank vattenyta som krusar sig lätt när det orangevita flötet på fiskespöet åker ned under vattenytan. Lyckan när du drar upp en abborre och sedan tillagar den över öppen eld. De där stunderna är matögonblick som likt kärlek drabbar mig. Det är finedining i sin renaste form.” "Prova att hänga röda äpplen i granen, istället för julkulor." Ernst firar jul tillsammans med familjen på gården i Örebro där han bor, och när julafton väl kommer garanteras julkänslan. – Jag börjar julpynta redan vid allahelgona-helgen, då ser jag till att granris och mossa kommer på plats på alla utekrukor. Jag går ”all in” med blommor och frukt, men inte så många garntomtar. Jag älskar att pynta med skogsmaterial. Har du något enkelt DIY-tips? – Prova att hänga röda äpplen i granen, istället för julkulor. Det blir förvånansvärt vackert och lite lågmält. TÄVLA & VINN Vinn Ernst Kirchsteigers senaste kokbok! 2016 | A6:AN 4 41 Ernst charmar både tv-publik och omgivning genom sina filosofiska och putslustiga kommentarer om livet och de miljöer han befinner sig i. Den som letar efter Ernst-citat hittar snart uttryck som ”Har det hänt att du nästan blivit förälskad i en sten?”, ”Här sitter jag och känner in rummet” eller ”Den här jorden är så fet att man nästan skulle vilja äta den eller ha den på smörgåsen”. Han verkar aldrig sakna svar på tal eller skaparanda gällande hur han ska ta tillvara på det han hittar i naturen, skördar i landet eller det han upptäcker mellan gamla golvplankor och genom slitna väggspringor. Men han tvekar på frågan om vad som inspirerar honom. – En svår fråga… men livet i stort inspirerar mig. Jag har enormt nyfikna ögon.