Nöjesnytt Växjö 1
chardonnay FÖRTRÄFFLIGT MÅNGSIDIGT ABC är världen
s dummaste regel. Alltså inte alfabetet i sig, det är riktigt fiffigt faktiskt. Utan den fåniga ramsan som uppstod för ett par år sedan "ABC - Anything But Chardonnay". Uppnästa människor som tog för vana att beställa in vad tusan som helst, så länge det inte var chardonnay i glaset. V ad en stor majoritet av de här trångsynta filurerna inte begrep (låt oss för syns skull sätta verbet i dåtid), var att många av deras mer rumsrena val av vita viner är gjorda av just druvan chardonnay. "Nej, jag dricker bara chablis", "Nej, chardonnay är alldeles för sött för mig, jag håller mig till vit bourgogne" eller "Nej, nej, nej, inte chardonnay, jag tar ett glas champagne." Pah! Allihop är ypperliga exempel på chardonnaydruvan i all sin förträfflighet. Det många förknippar med chardonnay är de hårt ekade, rökiga och väldigt smöriga vinerna från Nya Världen. Jag kan förstå att man kan tycka att smaken känns lite påflugen och artificiell, men lägger du på ett par tjugor på en sådan där smörbomb och serverar den till rätt mat kan det å andra sidan vara en fullständigt ljuvlig upplevelse. Bara man ger den chansen. Druvan har med andra ord oerhört stor potential och tillhör de mest odlade i världen. Att säga att man inte gillar chardonnay är som att säga att man inte gillar människor. Det finns lite för många olika typer för att dissa alla på ett bräde. ■ 3 TIPS CHARDONNAY 1. SAINT-VÉRAN DOMAINE DE LA CROIX SENAILLET 2013 (5222), 121 KRONOR. Det här kommer att bli sommarens vin på min kökstrappa på landet. En perfekt blandning av friskhet och fyllighet. Den smakar sol, krita, honungsmelon, nektariner, sommar helt enkelt. Dessutom är det ekologiskt. 2. COUVENT DES JACOBINS BOURGOGNE BLANC 2013 (5798), 129 KRONOR. Lite fylligare och rundare och lutar aningen mer åt den gängse bilden av en chardonnay. Men fortfarande väldigt frisk och härlig. Ett "säkert kort" när du inte hittar något annat du gillar. 3. OJAI BIEN NACIDO CHARDONNAY 2013 (90233), 259 KRONOR. Om du nu inte tillhör de där fjompiga snobbarna som aldrig skulle drömma om att ens smutta på en chardonnay från Kalifornien - ja, då tycker jag att du ska investera i den här förträffliga välgjorda godingen. Njut den till en grillad laxbit och känn solen dansa i din gom. Låt inte snobbarna smaka. TEXT: MIA GAHNE BRA ATT VETA Chardonnay är en av världens mest odlade gröna druvor, mycket tack vare att den är både lätt att odla och att många av vinerna tål lagring väldigt väl. Stilarna skiljer sig mycket åt beroende på varifrån vinet kommer och om det lagrats på ekfat eller ej. Oekad chardonnay, som till exempel Chablis, passar väldigt bra till skaldjur, medan ekade och smörigare varianter gör sig till lite fetare och mer smakrika rätter. 50 | nöjesnytt