Örebro Läns Tidning 1
örebro läns tidning | hus & hem Frys in överblive
t kaffe och använd i iskaffe. Det är ett tips på hur du minskar kaffesvinnet i sommar. Så minskar du kaffesvinnet i sommar Foto // Pressbild Kaffe är en självklar del av svensk sommar – från dagens första kopp på en solvarm altan till fikastunden efter doppet i sjön. Samtidigt visar forskning och studier att stora mängder kaffe hälls ut, både i hemmen och på restauranger, vilket är dåligt för både plånboken och miljön Här är fem tips från Löfbergs på hur du kan minska kaffesvinnet i sommar: 1. Gör iskaffe av överblivet kaffe: Är det en kopp kvar i bryggaren eller termosen? Ställ kaffet i kylen och servera nästa dag med rejält med is, mjölk och eventuellt en nypa socker. 2. Frys in kaffekuber: Häll det överblivna kaffet i isformar och frys in. Använd i islatte, smoothies eller som smaksättare i andra kalla drycker. 3. Gör en kaffe tonic: Blanda 1 del överblivet kallt kaffe med 2 delar tonic i ett glas med is. En enkel och frisk alkoholfri sommardrink. 8 4. Baka med kaffe: Kaffe passar i en mängd olika bakverk, till exempel chokladbollar: Rör ihop 100 g smör, 1 dl socker, 3 dl havregryn, 3 msk kakao och 3 msk överblivet kaffe. Forma till bollar, rulla i kokos eller pärlsocker – klart! 5. Kaffe i grillmarinaden: Blanda 1 dl överblivet kaffe, 1 msk soja och 1 msk honung. Pensla på grönsaker, svamp eller kött under grillningen för fyllig smak. Dosera lagom – brygg efter behov Ett annat enkelt sätt att minska svinn är såklart att anpassa mängden kaffe efter hur mycket som faktiskt dricks. Särskilt under semestern är det lätt hänt att det bryggs en eller flera koppar för mycket. Tänk igenom mängd och dosering när du brygger i sommarstugan. Fakta kaffesvinn En färsk studie från SLU visar att i genomsnitt var tionde kopp kaffe på svenska restauranger slängs – och i hushållen häller vi ut upp till 90 koppar per person och år enligt Livsmedelsverket. Den internationellt uppmärksammade konstnärs- och designduon Wang & Söderström gästar Röhsska museet med sin första separatutställning på ett museum i Sverige. Sommar och höst på Röhsska museet Foto // Pressbild Sommaren bjuder på lekfull design, samtida glas och konsthantverk på Röhsska museet. I höst sätts ljuset på en dold arkitektonisk pärla av Gunnar Asplund, en av Nordens mest inflytelserika arkitekter. Pågående utställningar: Kraft: Konsthantverkskollektivet Blås & Knåda visar samtida glas och konsthantverk på Röhsska museet i sommar. Totalt 30 utställare speglar flera generationers samtal om allt från popkonst, längtan och vardagens absurditeter till poesi, politik och humor. Tillsammans ger de en bild av hur glaskonstnärer och keramiker arbetar idag. 22 maj–24 augusti 2025 Wang & Söderström, Vassa spröt – Mjuka antenner: Den internationellt uppmärksammade konstnärs- och designduon Wang & Söderström gästar Röhsska Asplund och rådhuset: Upptäck Gunnar Asplund, en av Nordens mest inflytelserika arkitekter, i en unik utställning om Göteborgs rådhus på Röhsska museet. Med möbler, textilier, ritningar och delar av interiören får vi en exklusiv inblick i en dold modernistisk klassiker. Öppnar 27 september 2025 Designhistorier: Röhsska museets nya basutställning breder ut sig över ett helt våningsplan och bjuder på en upptäcktsresa från slutet av 1800-talet fram till idag med över 500 föremål från museets samling. 9 november 2024–tillsvidare museet med sin första separatutställning på ett museum i Sverige. Här presenterar de en färgsprakande värld av sinnliga former, lekfull design och digitala upplevelser. 29 mars–19 oktober 2025 Kommande utställningar: