Lokaltidningen Kanalen 1
4 Kanalen i ÖSTeRÅKeR OCH VaXHOlM • NR 33 • Vecka
33 • ONSDaG 15 auG • 2018 samhälle &politik Fälgtjuvar notiser gripna n SAMhÄLLE I torsdags vid lunchtid upptäcktes två inbrottstjuvar som tagit sig in på ett företag i Svinninge och stulit däckfälgar som de lastade in i ett fordon. Personer på plats blockerade utfarten från området, vilket tvingade tjuvarna att lämna bilen och fly upp i ett intilliggande skogsområde. Flera Polispatruller lyckades med hjälp av hundspårning så småningom hitta förövarna som kunde gripas. Även stöldgodset är återfunnet. JA Algblomning i Valsjön n SAMhÄLLE Vid provtagning av badvattnet i Valsjön i Österåker har kommunens tjänstemän i förra veckan upptäckt algblomning i anslutning till sandstranden. Hugade badare uppmanas att inte låta barn eller husdjur dricka av vattnet och att även själva iaktta försiktighet så man inte ofrivilligt får i sig vatten. JA PÅ GRINDTORPS GÅRD föder makarna Jöngren bland annat upp Highland Cattle. TIPSA REDAKTIONEN! Du är alltid välkommen att tipsa redaktionen eller skicka in egna texter och bilder. Vi förbehåller oss rätten att välja ut lämpligt material samt att korta ner texter. E-post: redaktionen@fixmedia.se Foto: prIvAt Fler platser på Österåkers gymnasium i höst n SAMhÄLLE Österåkers kommun har beslutat att inrätta ytterligare en klass på 32 platser inom samhällsvetenskapsprogrammet på Österåkers gymnasium för att möta det stora söktrycket i år. Det blev redan tidigare i år klart att gymnasiet får ytterligare en teknikklass nu i höst. Detaljplansarbete pågår för att bygga ut Österåkers gymnasium men detta kan ske tidigast nästa år. JA Försvunnen person hittad n SAMhÄLLE En man i 30-årsåldern rapporterades på söndagmorgonen saknad i området runt Domarudden. Polis var snabbt på plats och helikopter kallades även initialt in för att hjälpa till i sökarbetet. Mannen återfanns till slut oskadd vid halvtretiden på eftermiddagen på Åkersberga station. JA Fortsatt låga grundvattennivåer n SAMhÄLLE Det är just nu extremt låga grundvattennivåer i hela södra Roslagen. Du som har egen brunn bör du vara extra sparsam med vattentuttaget från enskilda vattentäkter. Särskilt viktigt är detta ute i skärgården då det finns risk för saltvatteninträngning. Undvik att vattna i trädgården eller tvätta bilen, avstå från att fylla pooler och badkar och se till att inga kranar står och droppar. Detta gäller inte fastigheter anslutna till kommunalt vatten. JA Hållbar djurhållning ger smakrikt kött Sedan 1991 driver Titti och Lennart Jöngren Grindtorps gård. i nart tog över gården av sin farfar och Grindtorp har funnit familjens ägo sedan mitten på 1800-talet. Sommarens torka har påverkat verksamheten. Titti och Lennart Jöngren föder upp Highland cattle och får. Fåren och deras lammungar gör en kulturhistorisk gärning genom att sommartid hålla Röllingby backar, med sina bronsåldersgravar, öppna. Makarna tar även emot inackorderingshästar i sitt ”active stable”. Aktiv grupphästhållning innebär att hästarna går fritt ute i anläggningen året om: De har tillgång till en stor ligghall med djupströbädd av halm, samt en stor, hårdgjord, dränerad yta att röra sig på. Hästarna har en transponder kring halsen med sina individuella foderstater inprogrammerade. Foderstationerna serverar foder 23 ggr/dag till varje häst. Korna och familjens egna samt de inackorderade hästarna bidrar Lenockså till att hålla odlingslandskapet öppet. – Vi bedriver tre företag utifrån gården och vi brukar prata om vår ”hållbarhetspall” som bygger på tre lika viktiga ben: Det ekologiska, sociala och ekonomiska. Vi föder upp ungefär 60 lamm varje år. När det är dags för slakt, kör vi lammen till Ö-slakt på Tavastboda Gård på Värmdö. Tavastboda är ett småskaligt slakteri, där djuren hanteras lugnt och fint och slipper vänta. Lammen åker tillsammans med sina kompisar och i samma transport som de brukar åka med till betet. Det gör att stressen minimeras. På Tavastboda hängmöras köttet innan det styckas. Köttet levereras därefter vakumförpackat i lådor, säger Titti Jöngren. Titti berättar vidare att de då och då behöver slakta äldre tackor och för att inget ska gå till spillo lämnas det köttet till Wurstmaster i Johanneshov som tillverkar läckra korvar av fårköttet. För Titti och Jörgen är det viktigt att djurhållningen bedrivs på ett hållbart sätt med största möjliga hänsyn till djuren och miljön. Korna går ute året om och äter bara hösilage och gräs. Highland Cattle är en ras som växer TITTI Och LENNART Jöngren har drivit Grindtorps gård tillsammans sedan 1991. Foto: monIque stAlås Hörnsten EKOLOGISKT och närproducerat - kan det bli mycket bättre? långsamt och köttet blir därmed smakrikt. – Det händer att vi slaktar äldre kor och då mals köttet ned till färs som kan bli oerhört smakrika hamburgare. För oss är det viktigt att ta tillvara på allt. Vi hyr till exempel ut containrar till hästgårdarna häromkring. När de är fyllda med gödsel tömmer vi dem. Gödseln använder vi sedan till att göda de åkrar där vi producerar grovfoder, säger Titti. Det extrema vädret i sommar med värme och torka har även drabbat Grindtorps gård. På gården finns det inte bara de egna korna, fåren och hästarna utan även flera inackorderade hästar och alla ska ha mat. – Vi har förhållandevis stora betesmarker att tillgå, så vi klarar det, även om hästbetena ser ut som stäpp. Hästarna får halm att komplettera med. När det gäller vallskörden, gräs till djurfoder, brukar vi ta två skördar: En i juni och en i augusti. Det fodret ska gå till ovan nämnda djur, samt till framför allt foderköpande hästägare. Vi har ett ganska stort antal fasta kunder, som lämnar beställningar årsvis. Men i år blev förstaskörden mindre än hälften av normalskörd och andraskörden är i dagsläget obefintlig. Kommer det ordentligt med regn nu, kan det kanske ändå bli en sen andra skörd! Hoppas, hoppas, säger Titti Jöngren. Monique Stalås Hörnsten redaktionen@fixmedia.se