Cirkulera 1
Cirkulera Ledaren
Cirkulera Små tips
Cirkulera Håll Sverige Rent
Cirkulera Alla kommuner är med
Cirkulera Pär Holmgren
Cirkulera Sportlovstips
Cirkulera Farbror Bengt
Cirkulera K-märkt
Jens Dolks tips: SÅ UNDVIKER DU MATSVINN I HEMMET
: SLUTA SLÄNG MAT: Gör som vana att servera en ”hot pot” (en slags gryta, reds anm) – eller som mina barn kallar det, en ”hänt-i-veckan”. Med en god buljong som bas går det att mixa ner det mesta av veckans gamla rester. Samma rester funkar lika fint i en omelett till lördag- eller söndagslunch. En bit skinka, en halv tetra grädde, några kokta potatisar… MER GRÖNT – MINDRE PROTEIN: För dig som vill göra rätt är detta den enklaste regeln. Att byta ut protein mot grönt är alltid rätt. Det kostar miljön ofantligt mycket mer att producera ett kilo biff än ett kilo spetskål. SLÄNG DIREKT: Har det hänt att du sparat en rest men egentligen vetat med dig att den kommer 1 2 3 att slängas? Men på något vis känns det bättre att den sparas i kylen. Sen går dagarna och till slut slänger du maten. Visst har det hänt! Då är det bättre att slänga direkt – ett kylskåp fungerar inte av sig själv, det konsumerar el. Ju mer man har där i, ju mer energi går åt. 4 5 SPARA VINSLATTAR: Blev det en slurk kvar i flaskan? Häll det i isbits-fryspåsar och spar i frysen. Perfekt att ha när du behöver en vinskvätt till såsen, soppan eller grytan. LÄR DINA BARN: Lär dina barn att bli som farmor och mormor. Man kan inte titta på bäst före-datumet och slänga maten så fort datumet passerat. Tänk på vad det står! Det står ”bäst före” inte ”otjänligt efter”. Smaka och dofta på maten – det mesta håller längre än man tror utan att bli dåligt. parti lila morötter till ett billigt pris av en leverantör som råkat så dem av misstag – och att gästerna sedan fick avnjuta denna exotiska delikatess i en eller annan form under lång tid. – Det var lila morötter till förbannelse. Vi hade lila morotssoppa på måndagen, rostade lila morötter på tisdagen...och så vidare i tre veckor. Men till slut hade vi använt alla morötterna, minns han med ett skratt. Att göra på detta sätt skapar inte bara ett spänningsmoment för gästerna – det är också betydligt bättre för miljön eftersom det reducerar onödigt svinn av råvaror. – Matsvinnet är den största miljöboven i världen, mycket större än flygplanstrafiken eller vad som helst. Löser vi problematiken med matsvinn har vi löst allt. Att producera kött är extremt ineffektivt. Det går åt extrema mängder vatten och foder för att få fram ett kilo kött, utväxlingen är helt värdelös. 18 I Sverige producerar och importerar vi idag 1,6 gånger av den mat som vi sedan konsumerar, det är inte hållbart, säger Jens Dolk. – Vår idé var att vi skulle laga god mat, men när vi insåg att det dessutom var en hållbar idé inspirerade det oss att tänka vidare. Vad kunde vi mer göra som är bra för miljön? fortsätter han. En sak var att inte ta betalt per portion – utan för hur mycket man tar på tallriken. På Kmärkt betalar gästerna 28 kronor per hekto, och isbergssallad kostar lika mycket som oxfilé. När alla har lagt på vad de vill ha vägs tallrikarna sedan framme i kassan. – Det här tycker folk är sjukt konstigt, jag tror att vi är först i Sverige med den här idén. Men det är egentligen logiskt: när man tankar bensin eller köper lösgodis betalar man ju också för exakt det man köper. Det här gör att folk bara tar vad de äter upp på tallriken, vilket resulterar i mindre svinn, säger Jens. – Vi lagar dessutom maten under lunchen, och inte på morgonen som många andra restauranger gör. Det gör också att vi slipper slänga massa mat, vilket annars är vanligt, fortsätter han. K-märkt må vara en ”konstig” restaurang, men Jens Dolk berättar att dess hållbara koncept har fått uppmärksamhet inom branschen. – Det börjar ge lite ringar på vattnet. Jag tror att det finns en restaurang i Göteborg som har börjat ta efter oss. Vi vill inspirera andra, visa att det går att göra på vårt sätt och därmed bidra till att svinnet minskar, säger han. – Om en restaurang i Västerås skulle ringa och fråga hur man går tillväga skulle jag säga: ”Kom hit, vi visar er gärna hur man gör!”l CIRKULERA #1 2018
Cirkulera En dag på jobbet
Cirkulera Krysset
Cirkulera UF
Cirkulera Töm säcken
Cirkulera Hitta till ditt Återbruk