Lokaltidningen Kanalen 1
24 kultur &nöje Kanalen i ÖSTeRÅKeR OCH VaXHOlM •
NR 51 • Vecka 51 • ONSDaG 20 DeceMBeR • 2017 Från Kina till Å Den unge Chen Qiangs resa från världens folkrikaste land till Sverige började för över tjugo år sedan. Då arbetade han som statsanställd livsmedelskemist och blandande ätbara färger till livsmedel och mediciner. Idag driver han en egen restaurang där Asien och svensk husmanskost blivit ett vinnande koncept. En gång i månaden i Kanalen! UTESERVERING mitt i centrum UPPLEV INDISK MAT Lunch | Servering | Take-Away | Fullständiga rättigheter Storängstorget 25 | Åkersberga | 08-540 662 55 | www.sazna.se Mån-Tors: 11.00 - 22.00 | Fred: 11.00 - 23.00 Lörd: 13.00 - 23.00 | Sönd: 13.00 - 22.00 - Det var tufft läge i Kina, både politiskt och ekonomiskt. Min kompis berättade om Sverige. Han sade att det var bra och lugnt där, säger Chen och berättar om hur han tog sig från södra Kina och Shanghai till Sverige och hur han arbeta på olika restauranger. Tillslut hamnade han i Enköping. - Det var en liten kinarestaurang där jag fick lära mig allt från grunden. Det är jag väldigt tacksam för. Idag har jag ett omväxlande arbete och klarar av alla arbetsmoment på en restaurang. Från disken och serveringen till att laga mat och driva företag. Det gör arbetet väldigt roligt och jag lär mig nya saker hela tiden, säger Chen och skrattar. Magnifikt läge Öppet för lunch vid havsbadet i Österskär TOM 23 DEC 24-25 DEC Stängt 26-31 DEC 27 DEC Öppet 11.00-16.00 Öppet 17.00 - MÅN 1 JAN Brunch 12.00-17.00 Vi tackar och önskar alla våra gäster en riktigt GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR! Solbrännan HOMECOMING NYA AKTER BAREN Å K E R S B E R G A S # 1 B A R MED HISSADE SEGEL SEDAN 2016 MÅN D AG 25 DECEMBER När julafton är över och maten är slut, man planerar den 25:e och var man ska ut. Bästa festen och vem som har den? Svaret är enkelt - det har Akterbaren! Bergavägen 8 G, Åkersberga Öppet 16.00-00.15 bar@akterbaren.se För öppettider efter nyår, se www. solbrännan.se Efter några år i Enköping hamnade han på olika krogar i Stockholm, bland annat arbetade han som bartender. I bakhuvudet fanns en dröm - att en dag starta en egen restaurang. Chen och hans kompis, som blev hans kompanjon under många år, såg en annons om en restaurang som var till salu. De åkte till Åkersberga och genast såg de en potential. År 2007 startade de restaurangen China Kejsaren på Sågvägen. Förutom luncher och middagar var de djärva nog att våga prova olika koncept. – Jag gillar utmaningar. Vi provade med diskotek och nattklubb under fyra, fem år. Vi hade också dansband som kom hit och spelade så att gästerna fick dansa. I dag är jag ensam ägare och för mig räcker det att driva en familjär restaurang med pubkänsla, säger Chen som har många stamgäster. – På helgerna serverar vi a la carte och en buffé med kinesiska rätter och mongolisk barbecue. Då står vår duktige kock och steker gästernas mat. Tisdagarna är också väldigt populära. Då serverar vi raggmunk och fläsk med lingonsylt samt potatis och löksås, säger han och berättar om sitt stora matintresse. Inspirationen till menyerna får Chen via gästernas önskemål och givetvis tar han in sina egna favoriter. Han är noga med att maten håller hög kvalitet och att den är vällagad. För att få direkt feedback är han därför i glatt samspråk med sina gäster. – Tycker man inte om något måste man vara ärlig och säga det. Hur ska vi annars kunna ändra och göra rätt om något är fel, säger han ödmjukt. Chen Qiang har aldrig ångrat att han lämnade Kina. Här i Sverige har han nu sin familj och sina vänner som har stor betydelse för honom. De delar hans ständigt växande intresse att kombinera väster- och österländsk matkultur. Likaså inredning. Nyligen har restaurangen fått ett lyft. Fönstren är draperade med vackra gardiner från Kina. Längst in i lokalen har det tillkommit en ny barmiljö med biljardbord, darttavla och soffor. Nästa förändringsprojekt är redan på planeringsstadiet men vad det blir vill Chen inte avslöja - inte än i alla fall. Agneta Johansson Österåkers-läckerheter på Nobelfesten n ÖSTERÅKER Nobelpristagare, kungligheter och andra prominenta gäster fick möjlighet att njuta av smaker från Österåker på Nobelfesten söndagen den 10 december. Det var de två Österåkerföretagen Roslagens musteri och chokladfabriken Bönan & Roten som bjöd på varm äppelmust och chokladpraliner vid bankettens efterfest och i det speciella vip-rummet. Det var fjärde året i rad som Roslagens Musteri serverade sin must på efterfesten. ja solbrännan.se Restaurang & Café Stråkvägen 2, Österskär • Bokning: 08-540 609 09 alt. info@rodloga.com Foto: JesPer almén Foto: monique stalås HÖrnsten Ny krögare på Åkersberga golfklubbs restaurang n ÖSTERÅKER Under hösten har restaurangen på Åkersberga Golfklubb haft stängt för renovering. Till vårsäsongen blir det nyöppning i ny regi. De nya krögarna blir Johan Karlsson och Joanna Hallsjö som idag redan driver Domaruddens kurs- och friluftsgård. Kanalen återkommer med mer utförlig rapport om de nya planerna när det närmar sig öppning. ja jOHaN KaRlSSON Foto: l. emmotH Foto: JesPer almén Andra bullar i Vaxholm n vaXHOlM På Vaxholms Bed & Breakfast har höstens koncept med kanelbullebak slagit väl ut. Under fyra förmiddagstimmar i köket har hugade fikafantaster fått lära sig hemligheten bakom riktigt saftiga bullar, och medan degen jäst även kunnat njuta av en enklare lunch. Under december har det varit julrecept med pepparkaksbak och saffransbullstillverkning, men efter årskiftet är kanelbulletemat tillbaka. Bakdagar är oftast onsdagar och fredagar, men det finns även några datum inlagda på lördagar för de som jobbar i veckorna och inte har tid att komma loss annat än på helgen. Bokningsbara dagar hittar ni på Vaxholms B & B’s hemsida. Tidigare i höstas, på Kanelbullens dag den 4 oktober, fick Linda Walhlström ta emot Hembakningsrådets pris för ”Årets Hembakare 2017”. ja mat & krogliv