Nöjesnytt Malmö 1
VINTIPS MOUSSERANDE VINER mousserande MEN INTE CH
AMPAGNE Mousserande viner som påminner om champagne tillverkas över hela världen, men det finns bara ett distrikt som är Champagne. En alltid aktuell fråga är om det är smakskillnad mellan champagne och mousserande vin. Å ena sidan är svaret tveklöst ja, å andra sidan nej. Men vi tar det från början för att hitta en förklaring till de bubblande vinernas olikheter men också gemensamma nämnare. R unt den strama exklusivitet som råder runt champagne finns stor enighet, inte minst från konsumenter som vill känna till viners ursprung. Även om producenter av mousserande vin kan tycka att det är en bagatellartad detalj om de vill skriva på vinets etikett att de tillverkat sitt mousserande vin precis som ”äkta” champagne (ordet äkta är faktiskt överflödigt när det gäller champagne), är det olagligt. Det är alltså inte okej för ett mousserande vin att utge sig vara tillverkat enligt champagnemetoden, fastän det är det enligt konstens alla regler. Producenter som vill framhäva champagnevinernas omfattande tillverkningsprocess, skriver därför: tillverkad enligt den traditionella metoden. Att skydda märket champagne och allt vad vinerna står för samt deras, i jämförelse till många andra mousserande viner, höga prisnivå är en mycket viktig uppgift för champagneodlarnas branschorganisation. Att hökaktigt bevaka ursprung och autencitet har alltid varit viktigt för champagnehusen och så kommer det fortsätta vara. För alla bubbelvinvänner är den här, kalla den för extrema kontrollfunktionen, viktig och bra då vi alla vill vara säkra på att det vi köper är äkta vara. Ska man bjuda många gäster på kalas spelar vinets pris roll. Även om man inte vill tumma på kvalitet. Prova exempelvis tyska sektviner som är starkt på frammarsch, välkända italienska Franciacorta, spanska cava och glöm inte alla strålande bra mousserande viner från Argentina, Sydafrika och Nya Zeeland. Många av dessa tillverkas på exakt samma sätt som champagne. Trenden ser långsamt ut att gå mot högre priser över hela linjen vilket bekräftar att den traditionella tillverkningen av mousserande vin kräver tid och har många olika arbetsmoment. Slutsats är att kvalitet kostar. Som jämförelse säljs billigare champagne till samma pris som ett dyrare mousserande vin, exempelvis från Franciacorta. Och nog är det extra lyxigt att ha så många goda, bra och välgjorda mousserande viner att välja bland och minns frågan, å ena sida bubbel å andra sidan champagne. UNIKT MED CHAMPAGNE Champagne är ett franskt vindistrikt och skyddat ursprungsområde. Här tillverkas champagne enligt givna regler av druvor från de bästa och mest värdefulla odlingslägena rankade i en kvalitetsskala från Grand Cru till Premier Cru-lägen. Unikt är läget med dess klimat, jordmån och topografi, druvsorter och tillverkningssätt som sammantaget gör champagne till ett unikt mousserande vin. I MIM NATURA BRUT NATURE RESERVA 2014 (7740), VINS EL CEP, CAVA SPANIEN, 109 KR. EKO. Torrt, medelfyllig och friskfruktigt bubbel med en lätt syrlig äppelsmak, inslag av nötter och en touch honung. Supertrevlig. En cava utöver det vanliga, väl värd att prova. STONELEIGH BRUT CUVÉE (7912), STONELEIGH VINEYARDS, MARLBOROUGH NYA ZEELAND, 109 KR. Grönfruktig, torr och medelfyllig smak med tydliga inslag av bröd och nötter. Riktigt bra och läckert fruktstram i smaken. Rekommenderat köp för alla ”torrisar”! Beställningsvin. VEUVE AMBAL CRÉMANT DE BOURGOGNE (7911), FRANKRIKE, 119 KR. EKO. Här har ni ett franskt mousserande vin vars ursprungsbeteckning är Crémant de Bourgogne, inte Champagne. Smaken är torr, lätt till medelfyllig, fruktig av röda äpplen, en knivsudd persika, smak av citrus och bröd. Passar för många gäster som fördrink och till snittar med inslag av det asiatiska köket. Beställningsvin. PONGRÁCZ BRUT (7628), BERGKELDER, WESTERN CAPE SYDAFRIKA, 125 KR Torrt, medelfylligt mousserande vin med en frisk grön-, och gul äppelsmak, inslag av mogen citrus samt lime och en lätt rondör av bröd och nougat. Toppentrevligt mousserande vin med känningar av äkta vara. VINTIPS MED ELKE LJUNG, SOMMELIER OCH REDAKTÖR VINBANKEN.SE ROTARI BLANC DE BLANCS EXTRA BRUT 2010 (77152), TRENTO ITALIEN, 139 KR Torrt, medelfylligt mousserande med snits och stil som kommer av smakens många nyanser. Frukt av äpplen och citrus rundas av med en nypa honung och smak av bröd. En lätt bitterhet i eftersmaken är pricken över i när vinet serveras till något ätbart, som snittar. 48 | nöjesnytt 34 | nöjesnytt