NG Sthlm 1
AVSKALAT ÄR TILLBAKA Naturvinsmässan intar Münche
nbryggeriet för femte gången i ordningen. HELGEN DEN 17-18 november är det dags för den femte upplagan av naturvinsfestivalen Avskalat som traditionsenligt går av stapeln på Münchenbryggeriet. Fokus ligger som vanligt på naturvin och hantverkscider. Dessutom erbjuds även passande mat samt delikatesser och choklad att både äta på plats och köpa med sig hem. BLAND UTSTÄLLARNA PÅ dryckesfronten hittar vi bland andra Fria Viner, Bara Vin, Bombwine, Brutes och Johan Lidby Vinhandel. Fler utställare tillkommer fram till festivalen och listan uppdateras löpande på Avskalats hemsida. Avskalat kommer även till Göteborg och Malmö längre fram. LEIF PAGROTSKY LANSERAR SMÖRGÅS FÖR BLECK Nu finns Paggans Lobster Roll på menyn. GÄSTSPELEN PÅ BLECK fortsätter att rulla på och nu har turen kommit till den tidigare ministern Leif Pagrotsky. Leifs Lobster roll består av rostad brioche, plockad hummer och nyriven pepparrot. Mackan toppas med fläderkapris från Lilla Blecktornsparken. – Jag ville skapa en macka där hummern är huvudpjäsen. Inte för mycket av någon kringingrediens som tar över, utan en perfekt balans av intressanta smaker som lyfter hummern ytterligare, berättar Leif Pagrotsky. Leif Lobster roll finns på Blecks meny hela oktober månad. FLIPPIN' BURGERS I REKONSTRUKTION Och två krogar i samma koncern har kursat. SEDAN ETT ANTAL år tillbaka ingår hamburgerkrogen som till viss del startade hela hamburgertrenden, nämligen den av Jon Widegren grundade Flippin' Burgers, i samma koncern som bland annat Tugg Burgers. För två år sedan öppnade de även en ny enhet på Norrlandsgatan. NU STÅR DET emellertid klart att samtliga av koncernen Varma Spisens restauranger antingen är satta i konkurs eller befinner sig i rekonstruktion. Det är enheterna i Örebro och Helsingborg som har fått stryka på foten. Originalkrogen på Observatoriegatan visar emellertid på ett litet överskott för 2022. Samtliga restauranger förutom de två som satts i konkurs kommer att drivas vidare under rekonstruktionen. ”DET HÄR ÄR NÅGOT HELT NYTT, KANSKE ÄVEN VÄRLDSUNIKT” Nytt restaurangkoncept ska skaka liv i Mäster Samuelsgatan. GÄNGET BAKOM DEN nya restaurangsatsningen Mess på Mäster Samuelsgatan 19 vill enligt egen uppgift få Stockholms kulinariska scen att smaka på nya stökiga influenser. LOKALEN PÅ 1 250 kvadratmeter har stått tom ett bra tag, men i början av 2024 slår dörrarna upp till den första av flera restauranger under ett och samma tak. – Idén med flera nya restauranger i samma restauranglokal är något helt nytt i Stockholm, kanske även världsunikt. Och nej, det är ingen foodcourt, inte heller någon nattklubb, men att det kommer bli skönt stökigt kan vi lova. Att platsen behöver energi råder det inget tvivel om, och det ska vi tillsammans med några av de bästa restauratörerna se till att den får, säger Jimmie Hall som är en av grundarna till Mess. VAD GÄLLER MENY och övrigt i konceptet avslöjas inte särskilt mycket i nuläget mer än att anslaget är brett. – Vår vision med Mess är att utvidga upplevelsen av vad en restaurang kan vara; en dynamisk mötesplats där människor kan träffas, äta, underhållas, underhålla och uppleva nya influenser. Vi vill hjälpa till att skapa en restaurangscen som överraskar, ger energi och sätter fart på fantasin samtidigt som vi bibehåller matbordstraditionens kärna, fortsätter Jimmie Hall. Mess öppnar på Mäster Samuelsgatan 19 i början av 2024. 88 NÖJESGUIDEN | NR 10, 2023