Nöjesnytt Växjö 1
FOTO: PETTER LÖFSTEDT FOTO: ERICA WESSMAN KÖK11 F
IRAR 20 ÅR! De är inte många, men det finns fortfarande restauranger som står sig över tid i en extremt konkurrensutsatt bransch. KÖK11 är en sådan och i september fyller man 20 år. Niklas Davidsson drev 2003 en restaurang i Göteborg, då han fick nys om att lokalen som dåvarande Spångbergs låg i var ledig. Niklas och hans familj var i tankarna redan på väg hem till Växjö och eftersom han såg en stor potential i både lokalerna och läget gjorde de slag i saken. Så hur sammanfattar man de här gångna 20 åren, Niklas Davidsson? – Först och främst är jag naturligtvis fantastiskt glad och stolt över att ha kunnat driva restaurang i 20 år. Det är inte så många som lyckas hålla på så länge i en bitvis rätt hård och slitsam bransch. Dessutom har vi både klarat av en pandemi och den nuvarande inflationen, med höga räntor och matpriser. Man ska ha med sig i tankarna att när KÖK11 slog upp portarna 2003 såg I11-området helt annorlunda ut. Visma, eller SPCS som det hette då fanns, och EKO, nuvarande CityGross höll på att byggas, men utöver det fanns det knappt några verksamheter alls i området. Genom åren har Växjö vuxit enormt, så från att ha varit lite utanför stan har KÖK11 idag i princip centrumläge. Vad var då Niklas vision vid starten, och hur har denna vision utvecklats? – Min vision då var att driva lunch- och konferensverksamhet och sedan krydda det med festvåning och catering och det är i princip samma sak idag, även om vi har fått ställa om lite under tiden. Dagens lunch, konferens, catering och festvåning är de fyra benen verksamheten står på och tappar man lite på lunchen, kanske man tar igen det på catering eller konferens. Det som är lite speciellt är att vi faktiskt bara har öppet två timmar om dagen för lunchgäster, resten är festvåning, konferens eller catering och det är ganska annorlunda för att vara en à la carterestaurang. Vi jobbar mest 8 | nöjesnytt Något som förändrats genom åren är att KÖK11 satsat mer och mer på event. Under tio års tid har man kört sin omåttligt populära ölfestival – även under pandemin, då den gick digitalt och på senare år stått värd för Hygge i Parken i Gemla, där man bland annat haft artister som Jakob Hellman och Pernilla Andersson. Man har dessutom kört olika mordteatrar, haft rockkväll med Zebra Kings och konsert med John Martin Bengtsson. Dessutom gjorde man stor succé med det Wallmans-liknande konceptet All Night dagtid och sen kanske vi jobbar torsdagskvällen med ett event, en matlagningskväll eller en vin- eller ölprovning. Och på lördagen kan vi ha ett bröllop. Sen kan det hända att vi har stängt en vecka och sedan växlar vi upp igen. Det är ett roligt sätt att jobba på, men det är också en utmaning i att behålla personal, eftersom vi kanske inte kan erbjuda riktig kontinuitet. Vi får förlita oss mycket på extrapersonal och jag tror att en våra framgångsfaktorer är att vi alltid lyckats hitta bra medarbetare under alla år. Det är guld värt. Grundbemanning på kanske sex, åtta personer och sedan extrapersonal. Vi är ett gott gäng och har varit hela tiden. Måste man som krögare vara mer på tårna nu än för, säg tio år sedan? – Ja, det tror jag. Man får hålla lite mer koll på både vad gäster vill ha och vad konkurrenter erbjuder. Folk har enorm koll idag på vad som gäller och vad de vill ha. Vår bas är mycket svensk husmanskost, vi jobbar med svenskt kött och närproducerat och vi gör allt från grunden. Vi satsar väldigt mycket på vårt miljöarbete och kanske få folk att äta lite mer vegetariskt, utan att för den skull skriva folk på näsan, utan kanske mer rekommendera ett vegetariskt alternativ. De sista fem åren har folk börjat äta mer vegetariskt, det märker vi väl. Long i samarbete med den lokala musikalkändisen Hampus Schreiber. Flera gånger under åren har man även bjudit in erkänt duktiga kockar/kändiskockar, dels som inspiration för personalen, men även till kundevent och föreläsningar. Några av kockarna som gästat KÖK11 är Tom Sjöstedt, Markus Aulay och Paul Svensson, som varit på plats flera gånger. Är då jobbet lika roligt idag eller är det roligt på ett annat sätt? – Det är lika roligt idag, men på ett annat sätt (skratt). Jag har ju varit hands on i verksamheten hela tiden, både i köket som en av kockarna, under eventen, medan jag nu kanske är mer på kontoret. Förut handlade det mer om att överleva för dagen, nu har vi lyft blicken lite och har mer framförhållning på det vi gör och kan planera saker ett halvår framåt. Man har blivit rutinerad och bättre på allt. Som krögare eller restauratör är man kock, HR-chef, PR-chef, man jobbar med allt och man måste gilla att göra det. Man kanske inte är bäst på allt, men man är bra på många olika grejer. Själva 20-årsjubileet kommer att gå av stapeln under en veckas tid i september, då KÖK11 firar med lite extra bra luncher, goda desserter och förrätter. Det hela avslutas med en fest för inbjudna gäster på fredagskvällen. Det blir också en hel del evenemang under hösten, bland annat countrykväll med A.K & The Brotherhood den 29 september och konsert med tre lokala band under parollen Unholy Trinity den 2 november. KÖK11 fortsätter satsa stenhårt och fortsätter de leverera samma kvalitet i allt de gör finns det stor anledning att tro att de firar 40-årsjubileum 2043. I TEXT: OLA KARLSSON