NG Gbg 1
OSCAR ZIAS JAKT PÅ GRÖNA FINGRAR Oscar Zia har lä
mnat den trygga huvudstaden och tagit sig an livet på landet. TEXT: PEYVAND AHMEDI FOTO: GRANNGÅRDEN I PROGRAMSERIEN VÄX upp för fan besöker Oscar Zia bekanta och experter som ska lära honom allt som går att lära sig inom odling. Dessutom ska han vid programseriens slut bjuda sina vänner på en middag baserad på egenodlade råvaror. Kul att äntligen få synas lite i tv, hur känns det? – Tusen tack, hoppas på att detta blir mitt genombrott! Berätta om programmet! – Det går ut på att jag ska lära mig att odla. Varför? För jag kan absolut ingenting om det och känner helt ärligt att det är lite pinsamt att inte kunna såna basic saker? Jag tycker också det är ganska kul! I pressmeddelandet säger du att du är nyfiken, men också lite rädd för livet på landet. Vad är det du är rädd för? – Nämen jag vet inte om jag är så rädd. Jag är ju född och uppvuxen på landet, fanns inte ens en affär i byn jag kommer ifrån. Men jag är nog lite rädd för att FLYTTA ut på landet. Är nog för sällskapssjuk? 50 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2022 Vad har varit roligast med att spela in programmet? – Älskar teamet jag jobbar med. Men det roligaste är att träffa alla nördar runt om i Sverige som verkligen älskar att odla. Dom är helt besatta, och det är så inspirerande. Har dina fingrar blivit grönare än vad dom var innan? – Nja, skulle inte säga att dom har blivit så mycket grönare. Mina plantor är så ledsna. Jag försöker verkligen. Jag blir glad av plantorna, men dom blir inte så glada av mig. Det är exakt den här anledning till varför jag ville göra detta. Lära mig och bli sådär normalt intresserad av att hålla liv i något annat än mig själv. I premiäravsnittet dammsuger du din spis. Gör du det ofta? – Hade du haft min superdammsugare hade du velat dammsuga exakt överallt. Ja, även där du inte tror att det går. Väx upp för fan hittar du via Granngårdens Youtubekanal. SVENSK BRYGGERIHISTORIA SAMMANFATTAD Peter Sandberg går igenom 200 år av inhemsk öltillverkning i sin nya bok. TEXT: REDAKTIONEN FOTO: HISTORISKA MEDIA PETER SANDBERG ÄR doktor i ekonomisk historia med bryggerinäringen som specialområde. I boken Svensk Bryggerihistoria berättar han om landets spännande resa från ölhantverk till storskalig industri. En resa som delvis har präglats av konkurrens och karteller, men som också har lett fram till dagens enorma utbud av hantverksbryggerier. VID MITTEN AV 1800-talet kom den bayerska lagerölen till Sverige och blev snabbt väldigt populär. Industrialiseringen hade börjat ta fart och allt fler människor lämnade landsbygden för att söka sysselsättning i fabrikerna. Med ny teknik och hållbarare öl kunde bryggarna möta den ökade efterfrågan i de växande städerna och snart hade det etablerats bryggerier nästan över hela landet. SAMTIDIGT BÖRJADE NYKTERHETSRÖRELSEN, som fram tills nu hade fokuserat på brännvin, uppmärksamma den nya trenden och började lobba för ett totalförbud mot rusdrycker. När motboken introducerades 1919 fick staten ett starkt grepp om svenskarnas alkoholkonsumtion, vilket varade ända fram till 1955 då den avskaffades. Antalet bryggerier var då och under kommande decennier nere på ett minimum, fram till 2000-talet då allting bokstavligen exploderade. Svensk Bryggerihistoria finns ute nu via Historiska Media.