Lokaltidningen Kanalen 1
12 LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM
• NR 39 • VECKA 39 • ONSDAG 23 SEPTEMBER • 2020 • ÅRG 25 kultur &nöje Maila: privat@fixmedia.se evenemangstips TIPSA REDAKTIONEN! Du är alltid välkommen att tipsa redaktionen eller skicka in egna texter och bilder. Vi förbehåller oss rätten att välja ut lämpligt material samt att korta ner texter. E-post: redaktionen@fixmedia.se Mona och avslöjar ett de även har en fjärde restaurang på gång som öppnar nästa år i Täby park. Anledningen till framgångarna med Berga Sushis koncept tror Mona beror på personalen och att de gör en sushi som delvis grundar sig på amerikansk/koreansk men även traditionella japanska varianter av rätter anpassade för nordiska smaker. – Vi utbildar våra kockar så att det smakmässigt är lika över alla tre restaurangerna, säger Mona och beskriver hur viktig arbetsprocessen är för att få till ett bra sushiris. SEPTEMBER • UTSTÄLLNING Ljusterö Konsthall ställer ut LARS NORRMAN – En samling originalmålningar i akryl på papper. Alla konstverk går att köpa. Välkomna! OBS! Endast 10 personer släpps in samtidigt! Utställningen öppen: lö-sö 26-27/9 kl.11-14 SUSHI ÄR EN JAPANSK MATRÄTT bestående av kokt ris smaksatt med vinäger i kombination med olika ingredienser som lax, tonfisk eller tofu. Vacker för ögat och en fräsch smakupplevelse är en välgjord sushi. Foto: Jesper Isaksson 27/9 • HISTORISK TUR I WIRA BRUK kl. 13:30. Under en eftermiddag får du chans att uppleva Wiras vackra, levande bruksmiljö, besöka de välbevarade gamla smedjorna och få veta historien bakom Sveriges första klingsmedja som grundades på 1630-talet och som under 130 år ägde ensamrätt att smida värjor åt den svenska kronan. Den historiska rundturen guidas av Sara Wägerth och avslutas med en härlig fika på Wira Restaurang i Tingshuset. Programmet ges för en liten grupp för att kunna hålla säkert avstånd. Samling sker vid Wägerths konstsmidesutställning och butik. Föranmäla dig via Visit Roslagen på roslagen.se 29/9 • VISAFTON FÖR VÄRLDENS BARN. VAXHOLMS kyrka kl 18.00. Mats Törnqvist sjunger visor. Max 45 i publiken p.g.a. coronan. Förköp via mejl mats. toernqvist@tele2.se eller sms 0725088777. Förköp Biblioteket fr.o.m. 21 september. Mona och David skapar matkonst När Mona Dahl Khurelbaatar tröttnade på att, allt som ofta, packa in familjen i bilen och åka in till Stockholm bara för att få avnjuta en riktigt bra sushimåltid bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon övertalade maken David att de skulle öppna en egen sushirestaurang i Åkersberga, något som många Österåkersbor är glada för. Idag har familjeföretaget vuxit till tre populära sushirestauranger - och en fjärde på gång. Vi träffas på Berga Sushi på Bergavägen där allt började i februari år 2015. Egentligen började det tidigare när familjen bodde i Rydbo. David arbetade som sushikock på asiatiska restauranger i Stockholm och Mona, översättare och tolk. – Jag sade flera gånger till David att vi skulle starta en egen sushirestaurang men han trodde inte att det skulle gå. Att de inte åt sushi i Åkersberga. Inte förrän jag övertygade honom om att det fanns ett brett utbud av pizzerior i Åkersberga och ingen hade gått i konkurs. Om jag vill ha sushi så måste ju fler i Åkersberga också vilja ha sushi tänkte jag, säger Mona och skrattar. Hon genomförde sin mission – att få österåkersborna att äta sushi men inte vilken sushi och mat som helst. utan Berga Sushis egenkomponerade. – Det gick trögt det första halvåret men sedan märkte vi en ökning. Vi gjorde inte reklam utan ryktet spred sig. Det gjorde att jag vågade anmäla mitt intresse för en till lokal, i Österskär. Där var tanken att vi skulle servera lite mer exklusivare rätter och sushi med olika garneringar och topping jämfört mot vad vi serverade på Bergavägen. Efter två år var lokalen klar och vi kämpade på i lite mer än 1,5 år innan vi ändrade till samma koncept som på Bergavägen. Då kom gästerna, säger Mona och häller upp rykande varmt jasminte. Hon berättar att den tredje restaurangen, på Rallarvägen, öppnades samma år och att den är tänkt att ha ett snabbare och enklare koncept, främst för att det ska vara enkelt att åka förbi och hämta maten. Sedan coronautbrottet har Mona och David märkt av en tillströmning av kunder till alla tre restaurangerna. – Det är många som arbetar hemifrån. Vi står därför nu inför starten av att köra ut mat, säger Häng med på 21 nov Mer info och öppettider se hemsida ----> BeatUs EN ROLIGARE HÖST Tjejkväll 7 alt 8 okt 17 okt 22 okt 6 nov Bengan Jansson Temakväll: Avsmakningsmeny Brian Burns Söndagsbrunchen är igång igen - Nu i ny tappning! Boka info@rodloga.com Dags att boka JULBORD! Solbrännan solbrännan.se Restaurang & Café Stråkvägen 2, Österskär • Boka: 08-540 609 09 alt. info@rodloga.com Skärgårdskommunen Sök Österåkers Kulturpris 2020 Senast den 5 oktober kan du söka eller nominera någon till kommunens kulturpris. Priset delas ut av Kultur- och fritidsnämnden till en person, grupp eller förening som gjort en särskilt insats inom något kulturellt område. Läs mer på österåker.se/ kulturbidrag FÖR MONA OCH MAKEN DAVID är sushi inte bara en näringsrik måltid utan även en matupplevelse. År 2018 utsågs de till Årets Nystartare av Nyföretagarcentrum och Österåkers kommun. Foto: prIvat – Riset vi använder är av högsta kvalitet. Det kostar 500 kronor kilot. Det hanteras på vårt sätt med fingertoppskänsla. För det första är vattnets kvalitet och mängd viktig sedan får riset inte sköljas eller kokas för länge eller för lite. Vinägerblandningen är också sen i viktig riset gentemot stärkelför att uppnå bästa smak och klibbighet. Det får heller inte vara för mycket eller för lite ris i sushin, risbollen ska väga runt 20-24 gram, säger Mona och poängterar att den tid och kunskap som ligger bakom en bra sushi är jämförbart med konstoch mathantverk. – Därför är det viktigt att det blir en bra upplevelse och njutning av smaker när man äter sushi, säger hon och tipsar om att bästa smakupplevelse får man genom att vända på sushibiten och låta rissidan möta gommen. Agneta Johansson redaktionen@fixmedia.se UTESERVERING mitt i centrum UPPLEV INDISK MAT Lunch | Servering | Take-Away | Fullständiga rättigheter Storängstorget 25 | Åkersberga | 08-540 662 55 | www.sazna.se Mån-Tors: 11.00 - 22.00 | Fred: 11.00 - 23.00 Lörd: 13.00 - 23.00 | Sönd: 13.00 - 22.00 mat & krogliv Öppet alla dagar!