NG Gbg 1
TIPS Champagne : Louis Roederer Collection 244 Nr
7602 för 519 kr i Systembolagets fasta sortiment. Ett stort, nyanserat och så elegant vin från en av Champagnes mästare. Gula äpplen möter solmogen citrus, en släng av passionsfrukt, rostade nötter, mineralisk sälta och tavelkrita i en krämig, smakrik och energirik lyxförpackning. Syran är frisk, mogen och härligt söt och bär med sig smaken nästan till dagen efter! vara ekologiskt odlade och skördade för hand. All vinifieringen ska ske på vinmakarens egna gård och vinet ska lagras i minst 18 månader på sin jästfällning. Sedan 2012 förekommer även namnet Conca del Riu Anoia på flaskor med mousserande vin som inte vill förknippas med Cava längre. De vinerna ska bara vara gjorda på inhemska druvor från ursprungsområdet Penedès, druvorna ska vara biodynamiskt skördade, vinet ska lagras 18 månader på sin jästfällning och produktionen ska ske på den egna gården. Dessa viner är väldigt seriösa och av hög kvalitet och härligt vinromantiskt så är detta initiativ taget av Manuel Raventós och hans son Pepe. VAD ÄR PROSECCO? Prosecco är världens mest producerade bubbel, närmare 630 miljoner flaskor producerades 2021. Vinet är lätt, aromatiskt, fruktigt och tenderar att vara lite sötare. Vinerna görs i stora tankar, basvinet hälls i en trycktank och blandas med jäst och socker. Sen sker en snabb jäsning, sötman regleras efter önskemål och sedan buteljeras vinet. I och med att vinet knappt får någon kontakt med jästfällningen under processen så saknar vinerna någon större komplexitet. Prosecco DOC, vinets beteckning, görs i Veneto och Friuli-Venezia Giulia i nordöstra Italien. Druvan som huvudsakligen används är glera, som tidigare kallades för just Prosecco men bytte namn 2009 då ursprungsbeteckningen för Prosecco bildades för att skydda vinet på världsmarknaden. Utöver glera odlas även pinot noir, pinot blanc, pinot grigio och chardonnay men Prosecco måste bestå av minst 85 procent glera. Inga krav ställs på hur druvorna ska skördas och stora skördeuttag tillåts. När det står frizzante på etiketten så är vinet bara lite lätt pärlande och står det spumante så är bubblorna mer påtagliga. Det finns Prosecco av högre kvalitet, men från ett annat område som heter Asolo Prosecco DOCG. Dessa viner görs enligt den traditionella metoden med sin andra jäsning på flaska och vilar på sin jästfällning i minst tre månader. VAD ÄR FRANCIACORTA? Från området Lombardiet, öster om Milano, kommer vintypen Franciacorta, som redan 1995 fick den högsta ursprungsbeteckningen, DOCG. I de kalkrika jordarna och de kuperade kullarna odlas druvor som sedan blir till ett mousserande vin enligt den traditionella metoden. I området tillåts druvorna pinot nero (pinot noir), chardonnay och pinot bianco (pinot blanc). Står det Satèn på flaskan så har endast gröna druvor använts, det som i Frankrike kallas för blanc de blancs. En Franciacorta utan årgångsbeteckning ska lagras i minst 25 månader innan den släpps på marknaden varav 18 månaders lagring ska ske med sin jästfällning. En årgångsbetecknad Franciacorta, en vintage, ska lagras i minst 37 månader varav 30 månader på sin jästfällning. Står det Riserva på etiketten så har vinet lagrats minst i 60 månader. I Franciacorta görs Italiens mest prestigefyllda mousserande viner som kan konkurrera med Champagne i stil och kvalitet. VAD ÄR SEKT? Att tyskar kan göra vin är allmänt känt, men att det produceras otroligt mycket bra bubbel i Tyskland som utan problem kan konkurrera med toppbubbel runt om i Europa är för många okänt. Dessutom är priserna mycket fördelaktiga. Historiskt sett har en stor del av den tyska Sekten varit gjord på ett enkelt basvin från Europas alla hörn, industriellt tillverkat i stora tankar och i enorma mängder. Men det senaste decenniet har den tyska Sekt-kulturen förändrats grundligt då fler och fler små gårdar har satsat tid, energi och kapital för att skapa ett bubbel av världsklass. Utanför Tysklands gränser är tyska Sektens vackra förflutna relativt okänt. I början av 1800-talet reste många tyskar till Champagne för att lära sig tekniken för att göra mousserande vin. Några stannade kvar och lade grunden till berömda hus som Krug, Piper-Heidsieck, Bollinger och Mumm. Andra tog med sina nyfunna kunskaper tillbaka till Tyskland för att börja bygga en ny stil av vin, som sedan blev känt som Sekt. Till följd av två förödande världskrig blev den tyska vinproduktionen tyvärr eftersatt, många producenters marker och ekonomi var krigsdrabbade. Detta ledde till att vinproduktionen och Sekt-produktionen fick ett mer industriellt fokus, den traditionella metoden som används i Champagne där den andra jäsningen och lagringen sker på flaska byttes ut mot tankjäsning och snabb och stor produktion. Kvaliteten på slutprodukten var mindre viktig, snabba pengar och stor produktion präglade den senare delen av 1900-talet. Idag har Sekten kommit tillbaka till sina forna glans. Vinproducenter gör mousserande i högsta kvalitet, särskilt i kategorin Winzersekt. Värt att lägga på minnet är att det finns lite olika typer av Sekt, med olika kvalitetskrav: Deutscher Sekt Måste tillverkas av tyskt basvin. Kan tillverkas i tank (minst 90 dagar på sin jästfällning, varav 30 av dem under kontinuerlig blandning). Kan göras enligt traditionell metod, flaskjäsning (minst nio månader på sin jästfällning). Deutscher Sekt b.A Som ovan men med krav på att minst 85% av druvorna ska komma från ett av de 13 tyska vinregionerna. Winzersekt Måste göras enligt den traditionella metoden, flaskjäsning, lagras minst nio månader på sin jästfällning. Vanligtvis betydligt längre lagringstider på jästfällningen. Använder 100% odlad frukt. Etiketten måste ange druvsorter och årgång. Tillåtna druvor är riesling, pinot noir, chardonnay, pinot meunier, muskateller, traminer. Kvaliteten på mycket av den tyska Sekten är idag otrolig. Då vinet inte riktigt har upptäckts av den stora publiken i världen ännu så är det oftast ett prisvärt alternativ när man är sugen på kvalitetsbubbel. Crémant : Jérôme Arnoux Brut Nature Nr 56071 för 188 kr i Systembolagets fasta sortiment. Prisvärt kvalitetsbubbel från Jura i Frankrike. Gjorts på 50/50 pinot noir och chardonnay, resultatet är ett torrt och friskt bubbel med en stram struktur och mjuka fina bubblor. Aromerna går åt söta röda äpplen, mineral och lite kex. Riktigt vass för sitt pris! Prosecco: Jeio Prosecco Superiore Brut Nr 2985 för 149 kr i Systembolagets beställningssortiment. Simpelt, läskande och förvånansvärt torrt . En Prosecco med den högre kvalitetsbeteckningen D.O.C.G, med den stämplen medföljer bland annat kravet på handskördade druvor. Klassiska Prosecco aromerna av päron, grapefrukt och vita blommor men här i en torr variant. Servera rejält nedkyld till sommarminglet. Cava: Raventós i Blanc De Nit 2021 Nr 92664 för 199 kr i Systembolagets tillfälliga sortiment 9/6 Rosabubblor från the O.G av spanskt mousserande. Det här biodynamiska och välproducerade mousserande vinet är gjort med den traditionella metoden och bjuder på en frisk och områdestypisk stil. Bärig och flörtig med smak av smultron, grapefrukt, syrlig rabarber och nougat. Franciacorta: La Fioca Franciacorta Brut N.V. Nr 0046 för 289 kr i Systembolagets beställningssortiment. Ett välgjort och personligt vin med många lager. Granny Smith möter pomerans, örter, rostat bröd och tavelkrita i en lätt rökig skrud. Avslutet är torrt och långt med en viss sälta. Vinet känns lite fylligare och stramare med frisk och tydlig grapefrukt syra. Sekt: Von Winning Chardonnay Brut Nature Nr 77722 för 349 kr i Systembolagets beställningssortiment. Från en av Pfalz framgångsrika rieslingproducenter kommer detta knastertorra bubbel gjort på 100 % chardonnay. Basvinet är jäst och lagrat på ekfat vilket ger en extra liten krydda i slutprodukten. Efter andra jäsningen så har vinet vilat på sin jästfällning i tre år. Känslan av vinet är mjuk och krämig med små och eleganta bubblor. Aromerna går åt mogen citron, stenfrukt och lite vanilj. British Fizz: Exton Park Blanc de Noirs Nr 95524 för 399 kr från ett tidigare tillfälligt släpp på Systembolaget, men flaskor finns kvar i landet. Friskt och stramt med en smak som bjuder på lime, gröna äpplen och örter med ett stenigt och torrt avslut. Legat fyra år på sin jästfällning vilket ger en viss brödighet. Ett välgjort och spännande bubbel från Englands sydöstra kust som verkligen visar den brittiska stilen med sin vibrerande syra. NR 6, 2023 | NÖJESGUIDEN 77