NG Sthlm 1
Krog Bäst just nu EMMER Ulriksdals Slottspark, re
staurangemmer.se Många restauranger upprepar närodlat som någon form av inövat mantra, men på Emmer räcker det med att titta ut genom fönstret eller ännu hellre från bakgården ut över åkern för att se hur otroligt väl beskrivningen passar in på restaurangen i fråga. Att även förädlingen av grödorna i fråga sitter som en smäck råder det ingen tvekan om. Öppet: Ons-Fre 11:30-22:30, lör 12:00-22:30, Sön 12-17. SPESSO Malmskillnadsgatan 38B, spesso.se Malmskillnadsgatans takrestaurang har blivit med utomhusbar lagom till sommaren, och sällan har det väl känts så angeläget som nu att lyxa till det med lite internationell känsla på hemmaplan. Öppet: mån-fre 11:30-22:00, lör-sön 12-22. VILLA DAGMAR Nybrogatan 25, hotelvilladagmar.com Om du ännu inte har provat hummerschnitzeln på Villa Dagmar så är du ingenting i Stockholm. Öppet: mån-sön PETRI Kommendörsgatan 16, petrirestaurant.com 4 Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike. Icke desto mindre arbetade han under mitten av 90-talet som kock på Thomas Drejings legendariska krog Petri Pumpa i Lund. Det är också därifrån, samt från sitt eget förnamn och från det franska ordet för sten, som namnet på den krog som Petter Nilsson nu driver är hämtat. Petri huserar i den enstjärniga krogen Volts tidigare lokaler på Kommendörsgatan, vilket såklart både förpliktigar och inspirerar. Lokalen är tämligen lik sig men inredningen har fått en uppdatering mot det mer personligt detaljrika, vilket är ett medvetet drag då Petters ambition är att den ska matcha krogens gastronomiska processer. Vi slår oss ner på ljusa trästolar, hälsas välkomna med förnamn och får varsin liten varm handduk att frottera oss med medan vi bekantar oss med vinlistan. På dryckesfronten är det fullt av roliga inslag, och vi väljer att börja med en aperitif bestående av svensk hantverkscider från Sent Om Cider och väljer sedan ut en flaska Blaufränkisch från Pittnauer som får ledsaga oss genom större delen av måltiden tillsammans med en flaska bubbelvatten för 150 kronor. Matmenyn består i sin tur av en avsmakningsresa om totalt ett tiotal flighter där menykortet – eller "kärleksbrevet" som vår kypare kallar det 82 NÖJESGUIDEN | NR 6, 2021 – närmast ger ledtrådar snarare än en utförlig beskrivning om vad som komma skall. Först ut är lite snacks bestående av chips på grötris, en liten tartlette på kastanjemjöl och silverlökskompott samt en tjusig polkabetsrosett. Allt väldigt stiligt upplagt och cidern visar sig vara ett utmärkt val av dryck till dessa. Vi tuffar därefter vidare till grillad grön sparris med citron, som i sin enkelhet är perfekt i såväl kvalitet som tillagning. Detta följs upp av en makrillsrätt till vilken kyparen sticker till oss ett litet glas Alsace från vinpaketet, som är förvånansvärt sött i smaken. Då passar den röda österrikaren våra smakpreferenser klart bättre. Makrillen i sig är för övrigt ett roligt inslag, och faktiskt en av de bättre serveringarna när vi senare summerar kvällen. En inte lika kul sådan är den nypotatis med libbsticka och pumpapesto som följer därefter. Nypotatis må vara gott, men åtminstone i detta utförande inte riktigt så gott så att det förtjänar en egen plats på en 1400-kronors avsmakningsmeny. I sammanhanget blir det dessvärre mer av en bukfylla, och smakmässigt påminner det närmast om en påse dillchips. Ett genomgående tema är annars olika typer av torkad mat i pulverform, vilket återkommer som topping i ett flertal rätter. Middagen tuffar sedan på i högt tempo med något kraftigare rätter såsom ett välslaktat dilamm och inte minst tre gånger desserter som rymmer såväl kakdeg som kalvdans. Allt detta medan vi bjuds på lite sommelierglädje i form av flaskdekapitation medelst glödgat järn. Det är en middagsshow av det bättre slaget som Petri presenterar, allt annat än opretentiöst. Men om du kan ha överseende med det så blir du sannolikt inte besviken. Öppet: ons-lör 16:30-22:00. PELLE TAMLEHT pelle.tamleht@ng.se VINGÅRDEN Lilla Nygatan 5, vingarden.se Sommarkrogen Svinet ersätts av nya Vingården, som beskrivs av krögaren Daniel Crespi som "en ultravinös utomhusgrill". Öppnar i junish. GRAND HOTELS TERRASS Blasieholmen, grandhotel.se Terrassen på Grand Hôtel har tillsammans med champagnehuset Ruinart och Mathias Dahlgren tagit fram ett nytt koncept till sommaren 2021, vilket innebär en sydeuropeisk atmosfär med skaldjur och champagne i fokus. Öppet: vardagar 12-22, helger 15-22. LUCY'S X DASHI POP UP Berzeeli Park, lucysstockholm.se Lucy's Flower Shop fortsätter sitt samarbete med Harry Jordås och under sommaren tar de tillsammans över Berzeeli Park. Öppet: ons-lör 16-22.