Nollelva 1
LÄSA En korvresa med Jan Scherman Text: Tobias Pe
ttersson Foto: Magnus Liam Karlsson I sin nya bok “Den svenska korvresan” tar Jan Scherman med läsarna på en upptäcktsfärd genom korvlandet Sverige, från Kiruna i norr till Löderup i söder. Han besöker korvkiosker och producenter, bjuder på smarriga recept och kommer med många tips för inbitna korvälskare. L inköpingssonen Jan Scherman är känd som journalist och VD för TV 4. Men han är också medlem i Korvakademien som verkar för att höja korvens anseende i samhället och öka utbudet av god korv. Själv blev han korvfantast redan på 50-talet när han sparade veckopengen flera veckor i rad för att kunna gå och köpa en varmkorv med bröd i Snoddaskiosken hemma i barndomens Linköping. Sedan dess har det brinnande korvintresset hållt i sig och i september gav han ut boken “Den svenska korvresan”. – Jag har skrivit lite böcker innan. Någon gång i slutet på 70-talet var vi några kompisar på Ekot som skrev en bok om medbestämmande, sen skrev vi en stor tjock bok om Svenska Arbetsgivareföreningens makt över samhället. Sedan har jag deltagit i rätt många debattböcker om media och för några år sedan kom ”Räkna med känslorna” som handlade om ledarskap, samhället och även var lite biografisk. Och nu den här. – Jag har hållit på med boken i drygt två år. Från våren 2019, när det blev dags att slutföra det sista, så har det varit ett väldigt flackande fram och tillbaka till olika ställen. Jag var färdigskriven och klar i månadsskiftet februari/mars, sen har vi kollat manus och tittat på bilder. Du har rest runt i landet och skrivit om korvkiosker, korvproducenter och annat korvrelaterat. Hur gjorde du urvalet? – Det är väldigt personligt. Jag valde saker, kiosker och ställen som jag känt till och sen har jag även gått en del på Korvakademiens olika utmärkelser. Det finns massor av korvkiosker och korvkrogar som jag har missat. Jag försökte få det hyfsat spritt över Sverige med en bra blandning av små entreprenadföretag. Atria/Lithells i Sköllersta är undantaget, men det beror på att det var där jag förmodligen hade mina första möten med varmkorv med bröd. Har du någon favoritsenap till korven? – Jag har inte skrivit något om tillbehören får då hade det blivit en bok till, men det är klart jag tycker att Västervikssenap är väldigt fin. På tal om senap hade jag och min kära hustru Margareta en fantastisk upplevelse. Vi träffade en samisk tjej som heter Lisa Omma. Samerna gör en korv på renens halskött som de mal och lindar in i renens maghinnor. Den grillar man över öppen eld i naturen och sen lägger man den i ett hemgjort samiskt tunnbröd med kantareller och dijonsenap. – Men jag tycker man ska vara lite försiktig när det gäller tillbehör och även kryddning. Jag har en egen korvreceptur på en lammkorv som jag kallar The Scherminator, vilket antyder att den är lite kryddig men med betoning på lite. Den har en liten fin rund chilismak som ger en extra dusch efteråt. Sen är det tapenade i den som gör att det blir lite speciell smak. Men jag gör inte så mycket korv själv, jag känner att det finns så många bra korvhantverkare så varför ska jag stå med kvarnen och dona? Men ibland gör jag det för att det är kul att experimentera. Detta måste väl utan tvekan vara den viktigaste boken du har skrivit? – Självklart, utan snack. Med bred marginal. 1. Älskade barn - Romy Hausmann 2. Offer 2117 - Jussi Adler-Olsen 3. Bara lite till - Simona Ahrnstedt 4. Jag ser dig - Mari Jungstedt 5. Vad hjärtat aldrig glömmer - Kelly Rimmer 6. Dotter saknad - Anna Jansson 7. Jamåhonleva - Anders Roslund 8. Förödande konsekvenser - Peter Robinson 9. Vargen - Katarina Wennstam 10. I hemlighet begravd - Viveca Sten 14 NOLLELVA Listan grundar sig på försäljningen hos Pocketgrossisten i oktober 2020.