Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Det bästa med höste
n är att det passar så bra med mustiga, röda viner när det blir kallt och mörkt ute. Att njutas av tillsammans med härliga och rustika grytor till skenet av tända ljus och brasor, allt för att få upp värmen. Den här gången blir det ett trevligt tips på ett härligt rött vin från Argentina, men då jag tycker att bubbel passar till alla årstider så vill jag också lyfta en svensk produkt. Jag tycker det är både spännande och intressant att följa svensk vinproduktion och hoppas att fler delar mitt intresse. Det har hänt otroligt mycket i vinlandet Sverige på senare år så våga testa, det här är sannolikt framtiden! /Text: Liselotte Andersson EL ESTECO MALBEC FAIRTRADE Valles Calchaquies Salta-Argentina, Nr 2501 149 :LAX MED FETAOST, SPENAT & SOLTORKADE TOMATER + KALL CITRONSÅS God mat helt enkelt: Malin Jansson / Visto förlag DU BEHÖVER: (4 portioner) Lax, 4 st filéer eller en helt bit, ca 500-600 gram 150 gram fetaost Bladspenat efter behag, färsk eller fryst tinad 6-8 soltorkade tomater, i mindre bitar 2 dl yurkisk yoghurt, créme fraîche etc. 0,5-1 msk citronsaft, färsk pressad eller på flaska Gräslök, färsk eller fryst Salt & svart peppar "All text, alla bilder och samtliga recept i den här boken är skapade av mig. Jag är född och uppvuxen i lilla Nykil på den underbara Östgötaslätten. Idag är jag bosatt i Linköping och arbetar som sjuksköterska." GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg laxen i en ugnsform med bakplåtspapper, strö över citronpeppar. 2. Rör ihop fetaost med bladspenat och soltorkade tomater. Fördela röran på laxen. 3. In i ugnen på 200 grader till laxen är färdig och fetaosten blivit frasig och fått lite gyllene yta, ca 15-20 minuter. 4 Rör ihop turkisk yoghurt, citron och gräslök. Smaka av med salt och peppar. 5.Servera laxen med såsen och valfria tillbehör. Njut sedan av en riktigt god middag. Området Salta ligger i nordvästra Argentina och man brukar säga att det är ett extremt område för vinodling med sin höga höjd, faktiskt ett av de högsta i världen. Det är inget till ytan stort vinområde, bara en procent av landets vinproduktion sker här men kvalitén anses hög. Vinet jag valt består till 100 % av Malbec, en druva som gör sig väldigt bra i området och som importerades från Bordeaux i mitten av 1800-talet. Vinet har legat ett år på ekfat och får sedan vila minst sex månader i cementtank innan det tappas på flaska. Doft och smak är kryddig och bjuder på blåbär, björnbär, mörka körsbär och fat. Det här är ett toppenvin till höstens mustiga älgeller nötgryta, gärna med svamp och rostade rotfrukter till. Strävhet Fyllighet Syra BEDSKILDE - 1000 EXTRA BRUT Österlen, Sverige / Art.nr 90110 / 195:Jag har tidigare presenterat några bra svenska viner, jag tycker det är roligt att utvecklingen gått så snabbt och att de numera ofta är produkter att räkna med. Detta är ytterligare en dimension då man här producerat ett mousserande äppelvin som är tillverkat enligt den traditionella metoden d v s med en andra jäsning på flaska, precis som exempelvis vid framställning av champagne. De äppelsorter man använt är Belle de Dessa livsmedel bör inte förvaras i kylen Många livsmedel håller längre om de förvaras kallt men det finns även de som håller bäst när de får vara i rumstemperatur. Här kommer en lista på livsmedel som inte bör förvaras i kylskåp: 1. Lök. Lök ska förvaras torrt och svalt vilket innebär att den inte bör förvaras i kylen. Däremot behöver färsk lök fukt och kan förvaras i kylskåp. 2. Tomat. Förvarar man tomater i kylskåp tappar de smak och mognadsprocessen stannar av. De mår bättre i rumstemperatur – gärna tillsammans med bananer då de stimulerar varandras mognad. 3. Banan. De får lätt köldskador i 18 NOLLELVA kylskåp och blir dessutom svarta av kylan. 4. Bröd. Förvarar du bröd i kylskåp blir det torrt och smuligt. Frys hellre in brödet om du inte kommer att äta upp det inom fyra dagar. 5. Oljor och kokosfett. Dessa ska förvaras svalt och mörkt för att inte härskna men ett kylskåp är alldeles för kallt. Kylan kommer att leda till att oljorna skiktar sig och kokosfettet blir hårt. 6. Gurka. Även gurkor får köldskador i kylen. De ska dock förvaras svalt – mellan 12–15°C – men fruktskålen är ett bättre alternativ än kylskåpet då kylan tar bort en del av smaken. (CL) Boskoop, Gråstensäpple (Gravensteiner) och Sommarröd, alla tre med olika karaktär som tillsammans ger ett friskt och syrligt fruktvin. Det är viktigt att äpplena plockas när de är perfekt mogna, att de pressas väldigt varsamt och direkt kyls ner så ingen oxidation kan ske. Jäsningen sker sedan vid låg temperatur i rostfria tankar innan det buteljeras för slutlig jäsning. Vinet är helt torrt, endast 4 gram socker, vilket gör att det är utmärkt som aperitif. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Shutterstock