NG Malmö 1
Köpenhamn DADA Dada, Skt. Petri, Krystalgade 22,
dadacph.com EN MÅLTID I Mellanöstern är en social begivenhet. Man möts över maten som ofta är flertalet rätter som delas. Nya Dada som öppnade i början av maj i tjusiga hotellet Skt Petri (i det som ibland kallas för Köpenhamns Latin Quarter) är en tolkning av Mellanöstern-köket med dess mångfald av smaker, färger, dofter och kulturer. Fokus ligger på rätter man kan dela - grillat kött, grönsaker, kryddstark fisk, färgglada sallader, grillat bröd och all världens meze och dipp. FÖR ATT GÖRA det lättare för oss så har de en heltäckande tiorätters meny som man kan kasta sig in i för 525 danska kronor – vilket plötsligt låter väldigt billigt när man ser att det är inklusive välkomstcocktail och ett konstant flöde av öl, vin, vatten till maten. DADA KROGNYTT FRÅN ANDRA SIDAN SUNDET Nöjesguidens Peter Steen-Christensen delar med sig av det senaste från Köpenhamn. TEXT: PETER STEEN CHRISTENSEN BÄSTA RESTAURANG OCH BAR ÅRBÄSTALISTOR, NOMINERINGAR OCH utnämningar brukar vanligtvis hagla runt årsskiftet så när stora dagstidningen Politiken kommer med nomineringar till bästa restaurang, bar och diverse annat i maj så har det inte några andra pris att slåss om uppmärksamheten med. Smart, kanske, men vad som är viktigt är såklart vilka namn de har plockat med, och varför. I KATEGORIN BÄSTA bar heter de nominerade Pompette – ”enastående (och billigt) naturvin i frankofila omgivningar på Möllegade”, Café Strandlyst – ”ny 28-årig ägare slår ett slag för den bruna värdshuskulturen på Österbro”, Holm Cider – ”Istedgades egen fruktträdgård med 150 flaskor cider på hyllorna”, Balderdash – ”cocktailvärldens Dr. Frankenstein håller oerhört hög nivå i Indre By”, och Tata – ”internationella ambitioner och exklusiv vibe i baren på Hotel Sanders”. BLAND DE NOMINERADE restaurangerna hittar vi Broaden & Build – ”enastående brygghus-möter-mathall på Refshaleøen”, Iluka – ”fisk och skaldjur så friska att änglarna sjunger”, Alouette – ”Islands Brygges nya (Michelin-) stjärna bra gömd i en gammal replokal”, Roxie – ”Kadeaus skarpa lillasyster i Indre By”, och The Pescatarian – ”gröna menyer i toppklass på fiskrestaurangen på Amaliegade”. Läsarna kan rösta till och med 14 maj. ARGENTINSK SOUL FOOD Gorda Empanadas, Enghavevej 5 SKA MAN SNABBMATAS vid besök på Vesterbro kan man med fördel pröva det nyaste inslaget på matkartan. Gorda Empanadas erbjuder Sydamerikas favoritmatbitar till folket. Empanadas är små halvrunda degbitar med fyllning och här är det i argentinsk tappning. CHOLON CHOLON Cholon by Lâm Lê, Holbergsgade 12 UPPGRADERAD SNABBMAT HAR varit all the rage ganska länge. Gourmetvarianter av pizza, burgare och hot dogs slåss om uppmärksamheten, och nu är det vårrullens tur. Det är yngste sonen, Lâm Lê, i vietnamesiska familjen bakom framgångsrika restaurangimperiet LêLê som kastat sig över vårrullen. Namnet på restaurangen är Cholon, den kinesiska stadsdelen i Ho Chi Minh City i Vietnam – vilket känns logiskt när man är vietnames och serverar kinesiska rullar. AMBITIONERNA ÄR HÖGA i den lilla restaurangen, Lâm Lê vill helt enkelt servera världens bästa vårrullar. Du börjar med att välja om din rulle ska 14 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2019 innehålla nötkött och räkor, eller om det ska vara vegetariskt med shiitakesvamp. Sen väljer du om du vill ha sallad eller om du vill ha currysås. Currysåsen har naturligtvis inget som helst med varken Kina eller Vietnam att göra utan är en produkt av att familjen Lê kom till Jylland som båtflyktingar, öppnade en grillbar och förstod att i Jylland vill man ha sås på allt. Och nu sägs currysåsen på Cholon vara gravt vanebildande så det kanske inte är någon dålig idé. Rullens storlek är också värd att påpeka. Man hamnar någonstans mitt emellan den klassiska lilla vårrullen och vår kära kebabrulle. Och den är såväl skapad från grunden som proppad med innehåll.