Nöjesnytt Kalmar Öland 1
RESTAURANGEN SOM GÅR LOCO Kalmars färskaste resta
urang är också den mest färgstarka. På Loccos färdas du till Medelhavet med prunkande citronträd, en varm atmosfär och läckra smårätter. Pontus Lötbom driver sedan tidigare Lilla Hamnkontoret i Borgholm tillsammans med Daniel Forsman. När han fick frågan om att ta över före detta ”Satan i Gatans” lokaler befann han sig på semester i Spanien men åkte hem för att kika på lokalerna. Han tyckte att de var bra, men kände att de skulle behöva en liten makeover. –Inspirationen till inredningen och hela restaurangens koncept fick jag i Spanien. Jag var inne i en jättehäftig butik som sålde annorlunda plåtmöbler och prylar. Jag började köpa på mig både det ena och det andra, bland annat en massa bilar i plåt. Till slut sa butiksägaren att jag var galen, berättar Pontus. Det spanska ordet för galning är ”loco”, men Pontus har försvenskat det lite och lagt till ett extra c. En del av maten kommer serveras ur bilarna, men även på stora plåtfat. Dessutom står en stor foodtruck inne på restaurangen och fungerar som ”lucka”. När maten är klar kommer det börja tuta. –Maten är lite foodtruck-inspirerad och består av olika smårätter. Vi har bland annat ”veckans loccos” som består av fyra olika rätter som kontinuerligt byts ut. Sedan har vi olika sliders, minipizzor och tillbehör. Jag tycker det är väldigt trevligt att ha ett stort fat och dela lite, säger Pontus. Han berättar att gemenskapen är en viktig del av konceptet. Dels att gästerna ska känna att det är en avslappnad atmosfär, att man kan slinka in på en öl eller käka lite. Men också att personalen känner sig delaktiga i restaurangen. –Min slogan är ”framgångar skapas av gemenskap”. Jag har haft så många fina människor runt om mig som har hjälpt mig med detta och vi är flera stycken som hjälps åt att sätta ihop menyer och hitta på nya recept. Alla är med och drar sitt strå till stacken, säger Pontus. Han har även tagit över lokalen bredvid, före detta Mr & Mrs Hansson, och är i full gång med renovering av den. Den nya restaurangen har fått namnet Sven Stures och kommer fokusera på husmanskost. –Jag är utbildad på restaurangskolan i Halltorp och har även arbetat på Gästgiveriet. Där var det väldigt mycket husmanskost så det ska bli kul att få utveckla det igen, säger Pontus. Till sommaren kommer han även fortsätta arbeta med Lilla Hamnkontoret och Sillmackan i Borgholm. –Jag kommer aldrig släppa det. Men i och med Loccos och Sven Stures kan jag driva en verksamhet även under vinterhalvåret. Jag har en stor passion för mat så det känns jättekul, även om det är mycket jobb, säger Pontus. I TEXT: EMILIA THOR FOTO: SAM SOHLBERG