STT 1
STT Vecka 50 onsdag 12 december 2018 19 Alla elev
er på bygg är inskrivna lärlingar TRANEMO Just nu är alla elever som går bygg- och anläggningsprogrammet på Tranemo gymnasieskola inskrivna lärlingar på företag i bygden. Det genererar bidrag till företag, skolan och eleverna själva. Nio andraårselever i klass Ba17 på bygg- och anläggningsprogrammet har samlats i skolans lokaler för att ha teorilektion. Tre dagar i veckan samlas de i skolan, resterande två är de ute på olika företag och arbetar som lärlingar. En av dem, som studerar till betongarbetare, är på Tranemo G-betong och honom ska hela klassen snart gå och hälsa på. – Det är etablerat sedan länge här i bygden, att företagen tar emot eleverna som lärlingar, säger SvenOlof Egbo. Att just nu alla elever är inskrivna som lärlingar innebär mycket bidragspengar från skolverket till företag, elever och skolan. Sedan 2014 har elever som går en gymnasial lärlingsutbildning kunnat söka lärlingsersättning hos Centrala studiestödsnämnden, CNN. Det innebär att de får 1 000 kronor extra i gymnasialt lärlingsbidrag utöver det vanliga bidraget. Men inte bara eleverna får del av bidrag från Skolverket utan också de arbetsgivare som tar emot lärlingar liksom skolan som får pengar för att utveckla utbildningen. – Vår skola har inte haft problem med att få företagen att ta emot eleverna som lärlingar, säger lärare Krister Berghällen. Även en del av ettorna på bygg- och anläggningsprogrammet är ute som lärlingar, till exempel de som läser till målare, plåtslagare eller rörmokare. På riksnivå syns en avmattning från den byggboom som funnits under några år. Men det är inget som Tranemo märker något av ännu. – Det har mattats av i Stockholm men konjunkturen här nere ligger kvar och det går bra för byggföretagen, säger Krister Berghällen. De allra flesta elever som går bygg och anläggning får också jobb efter avslutade studier. Inte sällan på just det företag där lärlingsperio den gjorts. – Sedan vi startade det här programmet har de flesta som gått ut fått jobb och stannat kvar i bygden. Det är nästan 100-procentigt att eleverna får jobb om de själva vill och är intresserade, säger Krister Berghällen. YLVA HIDENG ylva@stthuset.com Byggeleverna i klass Ba17 är på Tranemo G-betong och hälsar på en klasskompis som gör sin lärlingsperiod där. Med på bilden är också lärare Krister Berghällen i orange jacka och en av Tranemo G-betongs lärlingshandledare Albin Gärdelöv, högst upp i bild. FOTO: YLVA HIDENG Vad får ni göra som lärlingar ute på företagen? Gustav Persson Klass Ba17 Skanska Jag får vara med och göra allting som de som jobbar på Skanska gör. Jag tycker verkligen att jag får en inblick i hur det är att arbeta med det här. Jag trivs jättebra och hoppas att jag kan få jobb på Skanska när skolan slutar. Isak Martinsson Klass Ba17 Sjötofta skog & bygg På Sjötofta skog och bygg får jag göra allt möjligt. Det är olika varje dag men det är väldigt roligt. Jag hoppas förstås att lärlingsperioden kan leda till att jag får jobb på företaget i framtiden. Naturbruksgymnasiet inleder samarbete med Göteborgsoperan SVENLJUNGA Under förra veckan startade Göteborgsoperans restaurang med servering viltkött och ekologiska grönsaker direkt från naturbruksskolorna Sötåsen och Svenljunga. Både naturbruksskolorna och Göteborgsoperan är en del av Västra Götalandsregionen, och har nu inlett ett samarbete med syfte att föra producent och konsument närmare varandra. – Det är väldigt roligt att elevernas utbildning kan bidra till att skapa en tätare samverkan med en konsument och leda till att fler får ta del av närproducerade råvaror, säger Mattias Mårtensson, yrkeslärare på naturbruksskolan Svenljunga. På Naturbruksskolan i Svenljunga får eleverna undervisning i både jakt och tillvaratagande av viltkött. Och på Sö t åsen i Töreboda odlas ekologiska grönsaker och rotfrukter av elever och lärare på naturbruksprogrammet. En del av råvarorna används direkt i skolornas restauranger, men med start i förra veckan även på Göteborgsoperans restaurang. – Göteborgsoperans restaurang är Svanenmärkt och hållbarhetsperspektivet genomsyrar allt vi gör. Därför är det naturligt för oss att ta hand om prima råvaror från producenter i vår närhet. Sedan är det extra värdefullt att vi med det här projektet både adderar en dimension till elevernas utbildning och kan ge våra gäster väldigt exakt ursprungsinformation om det de får på tallriken, säger Linda Rullander, restaurangkoordinator på Göteborgsoperan. I nuläget kommer satsningen att pågå fram till jul. Därefter planeras studiebesök mellan verksamheterna under 2019 för att fördjupa kunskapsutbytet. Elever på naturbruksskolorna kommer att besöka Göteborgsoperans kök för att få större insikt om vad som händer med råvarorna i nästa steg av kedjan, och restaurangpersonalen kommer i sin tur att få besöka skolorna och se hur råvarorna framställs och tas omhand innan de levereras. STT Göteborgsoperans restaurang har börjat servera viltkött från Naturbruksskolan i Svenljunga. FOTO: PRESSBILD