NG Sthlm 1
VÄLSMAKANDE VEGANSKT Vegansk fine-dining hör kans
ke inte riktigt till vanligheterna. Men det är vad som hittas på nya Restaurang Ark som ligger mellan Torvehallerne och Søerne (alltså ”sjöarna” för dig som saknar slutledningsförmåga). Bakom satsningen hittar man två australiensiska surfarbröder som också driver den tidigare etablerade, och lika veganska, restaurangen Souls – med den tjusiga taglinen ”Eat like you give a fork”. Deras nya baby är genomtänkt och hållbar, och inte bara på menyn. Allt, mat som inredning – lampor, bord, stolar - har sökts fram inom en radie på två timmar från din middagsstol. Den plantbaserade maten följer säsongerna och innehåller grill-, rök- och umamismakande ingredienser som svampar och nötter. Bland dryckerna sticker deras Copenhagen Milk Punch ut. Mjölkpunsch är en konserveringsmetod från 1500-talet och Arks variant tar 36 timmar att skapa. KÖPENHAMNS KROGLIV Nordens matstad nummer ett börjar öppna upp, även om det är en något stukad restaurangscen som ska resa sig ur pandemin. Här är några av nyheterna från densamma. TEXT: PETER STEEN CHRISTENSEN VARDAGSMAT En Michelinrestaurant som fortfarande är öppen är trestjärniga Geranium. Och vad som är intressant är att den har fått en lillasyster. Att denna lillasyster är uppkallad efter ägaren Rasmus Kofoeds mamma som är vegetarian, ger en vink till att nya Angelika är fullt fokuserad på vegetarisk mat. Det handlar om sund, säsongsbaserad vegetarisk vardagsmat. De har dock bara öppet under lunchtid, och dessutom bara torsdag till och med lördag. THE ORGANIC BOHO EXPANDERAR Systrarna Bruun, Maria och Karina, nöjer sig inte. Deras Organic Boho-koncept har nu utökats till att finnas på tre adresser – efter Christianshavn och Torvehallerne är den senaste belägen på Österbro. Ekologiskt och veganskt är ledorden, framtidsvänlig mat deras slogan, och färgsprakande och instagramvänligt är receptet. De må prata hur mycket om djurens rätt, yoga och hållbarhet de vill, många av gästerna kommer bara för att maten är god (och snygg). Bowls och burgare för framtiden! 108 Att en global pandemi var en dålig idé för restaurangbranschen är ingen hemlighet. Ett av coronans offer är Nomas systerrestaurang 108. Michelinstjärnesegmentet är extra hårt drabbat på grund av att de varit så beroende av internationella matturister. För den som hemskt gärna vill hinna dit innan de kastar in handduken så har man till sista september på sig (så det blir nog svårt att hinna). Det kan mycket väl öppna en ny restaurang på adressen senare, och 108 kan också flyttas till en annan adress. Den som är hungrig får se. 52 NÖJESGUIDEN | NR 09, 2020