Nöjesnytt Helsingborg 1
1. 3. 4. 2. 5. 6. 1. Prag med all sin prakt. 2. P
rags bästa och definitivt fräschaste burgare hittar man i köttbutiken Naše maso. 3. Mjölk-öl: Det rika skummet förstärker aromen på ett härligt sätt. 4. På vår foodie-tur får vi testa flera spännande tjeckiska viner på den smått hemliga baren Bokovka. 5. Efterrättsdags på Eska. 6. Café v Lese är ett hippt fik med kulturarrangemang och konserter. prag Prag är hett i vår, men många hittar bara till de klassiska ölhallarna eller rena turistfällor i Gamla stan. Tar man i stället en foodie-tur med guide upptäcker man snart stadens många nya läckerheter. D et här.., säger vår kepsklädda, skäggstubbige ciceron Jan Valenta och visar på sin Ipad, ...är sidor ur den enda officiella kokboken för alla restauranger i det kommuniststyrda Tjeckoslovakien. Under decennier serverades i princip samma oinspirerande mat på alla kantiner, restauranger och kaféer i landet. Kokboken gav inga alternativ och det var inget finlir att prata om: - Se här bara: Alla recept är för 100 portioner! Men den kommunistdiktatur som kom till makten genom en kupp 1948 föll ihop som ett korthus under sammetsrevolutionen hösten 1989, som förde dramatikern Vaclav Havel till presidentposten. INNOVATIVT KÖK Sedan dess har mycket hänt i landet, som dessutom blivit två: Tjeckien, med Prag som huvudstad, och Slovakien med Bratislava som regeringssäte. Tjeckien drar åt ett allt mer konservativt håll politiskt, men på matfronten ser det snarast tvärtom ut. Det förr så dominerande traditionella centraleuropeiska köket med gulasch, schnitzel, fläsk och knödel – nästan alltid nersköljt med tjeckisk pilsner – har i dag konkurrens av ett innovativt kök. Och det är just detta vi ska titta närmare på under vår halvdagsguidning med maten i fokus. Vi träffar guiden Jan Valenta precis intill La Degustation, den mest nyskapande av Prags tre Michelinrestauranger. - Den är riktigt bra, men dit ska vi inte i dag. Vårt första stopp är bara ett kvarter bort. Det visar sig vara den lilla bistron Sisters, där man utvecklat det tjeckiska konceptet med läckra snittar. Nya pålägg, som rödbetspuré med getost och karamelliserade valnötter samt en variant med sellerisallad är fina aptitretare. VIN OCH BIO Bara ett par meter därifrån väntar nya smakupplevelser. I köttbutiken Naše maso kombineras styckeförsäljning och snabbmatsmenyns stora lyxburgare som är makalöst goda. Vi testar en av de bästa måttstockarna på köttkvalitet – råbiff. Fantastisk! Däremot är Debrecenkorven och den hemlagade köttfärslimpan inte lika imponerande. Dlouha, gatan där dessa ställen ligger, har gott om antikaffärer och billiga hostels för ryggsäcksturister. Betydligt mer svårfunnet är kulturcentret på innergården vid port 33, där man kombinerar art-house-bio med stans skojigaste vinbar, Bokovka. Sommelieren Roman Novotný blandar en rad klassiska vinländer med det bästa av de för svenskar nästan helt okända tjeckiska vingårdarna, som höjt kvaliteten rejält de senaste tio åren. Självklart går det att ta med en flaska och var sitt glas till bion om man vill. STADSODLING Tjeckiska viner vankades för övrigt redan till lunch den här dagen. Det finns ett nytt självförtroende i den lokala vinindustrin, som faktiskt har rötter ända tillbaka till 1300-talet. Det mesta – och bästa – i vinväg kommer från södra Mähren (96 procent), men allt fler viner görs också i Böhmen, och det odlas även vin i centrala Prag. Vid Pragborgen ligger Svatoáclavská vinice och i stadsdelen Vinohrady hittar man Vinice Grébovka. Dessutom finns två vingårdar i stadsdelen Troja, en bit utanför centrum. – Tjeckiska viner är som en metafor över landet självt: Vårt land är inte fantastiskt, men det blir allt bättre, säger Jan och ler mellan klunkarna. MJÖLK-ÖL Efter en längre promenad kommer vi till Cestr. Det ligger lite undanskymt i Statsoperans 70-talshus med rökfärgade glasväggar, som under våren är stängt för renovering. Här vankas mjölk-öl, vilket låter obehagligt, men syftar på hur det serveras. När sejdeln kommer in är 90 procent av innehållet ett tätt vitt skum, som sakta blir till en gyllene dryck. Sedan börjar matfesten med stora svampar fyllda med sniglar som är kokta med rotsaker, ugnsstekt forell med belugalinser, helt underbara rödbetor, rökt biff och fyra fem rätter till. Att kalaset bara kostar en bråkdel av vad den betydligt mindre spännande maten går på i turistkvarteren gör inte saken sämre. Under tiden Cestr är stängt rekommenderas kökschefens nya ställe Maso a koblinha, där det serveras enbart kött från kossor som betat utomhus. ASKBAKAD POTATIS Stadsdelen Karlin ligger inte långt från Gamla stan, men är helt klart utanför turistradarn. Här avslutar vi vår tur på industriinspirerade Eska. Trots rejäl mättnad njuter vi av den askbakade potatisen fylld med en fluffig ostcreme, fermenterat rött vete med ägg och avslutar med zemlovka, en brödpudding med äpple och en sås gjord på vanilj och rom. Ren njutning kan vara ansträngande. Tur att vi som avskedspresent får varsin dosa med de klassiska tjeckiska mintpastillerna Antiperle. I TEXT & FOTO: JOHAN ÖBERG 48 | nöjesnytt 66 | nöjesnytt