NG Sthlm 1
Krog Bäst just nu FOLKPARKEN Sveavägen 53, restau
rangfolkparken.se Du kanske undrar hur lokalerna på Sveavägen som tidigare huserade Jensens Böfhus plötsligt kunde segla upp på krogsidornas topplistor? Jag råder dig att gå dit och ta reda på det själv. Missa inte den högrillade oxfilén. Öppet: mån-ons 11:00-13:30, 17-23, tor 11:00-13:30, 17-00, fre 11:00-13:30, 16:30-01:00, lör 16:30-01:00. POSITANO Hamngatan 18-20, plan 2, nk.se Tjogets nya etablering är ett långfinger till alla de som pratar om lågkonjunktur. En tillflyktsort från verkligheten, med drinkar som sätter guldkant på densamma. Öppet: mån-fre 10-20, lör 10-18, sön 11-17 LOÉN Rådmansgatan 23, restaurangloen.se 4 I en av Stockholms kanske knäppaste lokaler har kockduon Nichlas Holmquist och Oskar Larsson öppnat restaurang Loén. Knäpp kanske framför allt för att du för att gå på toaletten måste klättra ner baklänges för en stege, gå ut genom källarplanet och gå förbi värmepannan för att slutligen hitta wc. Också för att du på vägen dit passerar ett av stans minsta chambre separee med plats för knappt fyra personer. Lokalen var emellertid inte obekant för duon när de öppnade, tvärtom så jobbade båda här som kockar redan när det hette Duck & Crab. I början av året bestämde sig emellertid Nichlas och Oskar för att köpa ut de tidigare ägarna och driva stället vidare i egen låda. Sagt och gjort, Duck & Crab blev Loén och här befinner vi oss nu en höstdag. Restaurangen är i det närmaste fullsatt, vilket innebär cirka 30 personer i lokalen samtidigt. Det är varmt, stimmigt och immigt på rutan utanför vilken vinterkylan börjar koppla sitt grepp om verkligheten. Vi blir visade till den enda lediga tvåan och får snabbt något gott i glaset, ett glas serbiskt naturvin samt en must från Österlen. Därefter dunkar vi in en äkta kinabong, en rad olika rätter med i vissa fall små justeringar. Först in är snacks i form av lammkebab och kycklingnuggets. Det är en oerhört stark början som höjer förväntningarna till skyarna. Vi sjunker ner i stolarna och tar ett djupt andetag. Trots att det var rätten som fångade vår nyfikenhet snabbast på den i övrigt 82 NÖJESGUIDEN | NR 12, 2019 CAFÉ CUVÉE Högbergsgatan 64, cafecuvee.se I drygt ett år har Café Cuvée förgyllt mitt liv på Högbergsgatan, och lagom till jubileet öppnade även chambret Cave Cuvée vägg i vägg. Boka det! Öppet: tis-ons, tor och sön 17-23, fre-lör 17-00. LA RAGAZZA Stora Nygatan Daniel Crespis testverkstad i Pubologis gamla lokaler har fördubblat öppettiderna, men då dessa fortfarande är sparsamma gäller det att ligga på för att nypa ett bord. Gör det. Öppet: tor-fre 17-23. GASTROTEK ZINK Grev Turegatan 20, gastrotekzink.se Brasseriegruppen har gjort en i alla avseenden lyckad upptining av det gamla flaggskeppet Zink, med samma köksgäng som på Biblioteksgatan. Det är välkommet. Öppet: mån 7:30-22:30, tis-tor 7:30-23:00, fre 7:30-01:00, lör 11:30-01:00, sön 11:30-22:00. superspännande menyn, är emellertid den efterföljande rödbetan tyvärr något intetsägande. På gränsen till inte god. Pepparn kunde få ta mer plats. Inte heller den grillade avokadon är toppen. Enligt servitören får den sin spännande smak av just grillen. Men vi har ätit grillad avokado förut, inte för att skryta men ganska många gånger, och den här ger rätten en unken smak trots god svamp och en fin buljong. Avokadon smakar halkskydd och rätten är platt. Vi är båda besvikna. Men! Efter dippen kommer en hummerpasta in som återupprättar förtroendet för köket. En superfräsch halv hummer och en smörig pasta lyfts ytterligare av dragon och parmesan. En riktig hit. Raviolin med lever ser vid första anblick väldigt brun och järnig ut men vägs upp av buljongen och kålen. Även här sitter smakerna och rätten som helhet är ytterst välbalanserad. Vi avslutar med munkar med äpple och kanelglass. Det smakar exakt som man skulle kunna tro. Slut ögonen och tänk på munkar med äpple och kanelglass, så smakar det. Ett plus dock för små och frasiga munkar. Ett annat, ännu större plustecken, går till miljö, service och atmosfär. Det här är verkligen ett perfekt dejtställe och utan tvekan ett besök värt att minnas. Ett litet minus bara för att det öppna köket med grill gör att du luktar grillkorv i hud, kläder och hår en vecka efter besöket. Öppet: tis-lör från 17. PELLE TAMLEHT pelle.tamleht@ng.se