NG Malmö 1
CHIPSFABRIK PÅ UPPGÅNG Bjäre Chips utmanar de sto
ra snacksdrakarna. TEXT: JOAKIM LÖWING FOTO: PRESSBILDER CHIPSFABRIKEN BJÄRE CHIPS grundare Göran Nordander hade arbetat ungefär 25 år som revisor och ekonomichef på olika företag, men någon erfarenhet inom chipstillverkning fanns inte alls. Idéen föddes då han fick tjänsten som tillförordnad vd för Bjäre Hembygd 2009. – Vi hade fokus på odling av potatis, som skulle gå till försäljning även till vodkatillverkning. Men det sistnämnda gick inte så bra som tänkt och perioden med färskpotatis är ju så kort. Därför tänkte jag att det vore bättre att satsa på lokalproducerad chipstillverkning av hög kvalitet, berättar Göran. DET VAR DÄR Torekovs Lilla Chipsfabrik föddes i slutet av 2011. – Jag fick ihop sju– åtta olika investerare, byggde en liten chipsfabrik i Öllöv, utanför Torekov, och åkte till Nederländerna för att köpa en stor fritös. Sedan drog vi i gång det spännande projektet. Genom att kombinera svenska råvaror med kunskap och kärlek var visionen att framställa riktiga chips som smakar potatis. BJÄRE CHIPS INLEDDE med att producera populära sorter som Gräddfil & Lök och Varsamt Saltade. Sedan har utbudet vuxit med åren – och för tillfället är antalet olika varianter uppe i åtta. – Gräddfil & Lök och Varsamt Saltade är fortfarande våra två bästsäljare. Men en som går riktigt bra är också Tryffel & Parmesan, som vi är ensamma om att tillverka i Sverige. Smaksammansättningen är utvecklad tillsammans med livsmedelsföretaget Culinar och började först som en snackspåse på Hotell Tylösand. Efter att ha blivit otroligt uppskattad av gästerna tog vi in den i vårt vanliga sortiment. ATT SLÅ SIG in i en sedan många år etablerad och stark marknad som snacks och utmana stora drakar som OLW och Estrella är inte det allra enklaste. Men Bjäre Chips har kämpat sig upp till att bli det fjärde största märket av chips i Sverige, efter de två nyss nämnda – samt Svenska LantChips. – I början åkte jag själv runt i ICA– butiker och visade upp vår produkt. Där bestämde varje handlare på egen hand vad de ville ta in i sitt sortiment – till skillnad från Coop och Axfood, som hade centrala avtal. Han fortsätter: – Många handlare tyckte att det var kul med ett nytt märke och speciellt roligt med ett lokalt sådant i Skåne. Sedan visade det sig att kunderna tyckte om det vi gjorde och intresset ökade. Det gjorde att jag kunde anställa flera säljare, som mest hade vi åtta. De transporterade ut våra chips med lastbilar och vi hade även sju lager runtom i landet fram till 2020. DET ÅRET FICK företaget till ett avtal både med ICA centralt, Coop och Axfood. – Sedan dess kör kedjorna ut produkterna från oss själva. Men tack vare att produktionen hela tiden har ökat har vi ändå kunnat nyanställa. I dag omsätter vi över 50 miljoner kronor och har 14 anställda. I UPPSTARTEN ÄGDE Göran och hans fru Cathrin 25 procent av bolaget – numera är deras ägarandel uppe i 70 procent och sedan 2018 håller fabriken till i Ängelholm. Att Bjäre Chips snott åt sig marknadsandelar av de största märkena och är mycket populära visar även de utmärkelser som företaget har fått. Inte mindre än tretton gånger har deras potatissnacks prisats som ”Bäst i test” av en mängd olika tidningar. – Det är mycket hedrande och något som vi är väldigt stolta över. Att vi har satsat på kvalitet och svenska råvaror tror jag är två av förklaringarna till framgångarna. Det är kul att utmana de ledande märkena, med miljardomsättningar och många gånger fler anställda än vi. De är säkerligen inte helt nöjda när vårt lilla bolag får en massa utmärkelser. NÄRODLADE OCH NÄRPRODUCERADE råvaror är bara två exempel på den höga prioriteringen på hållbarhet. – Potatisen odlas i närheten i vårt län, vi har svensk rapsolja, Culinar som levererar kryddor håller till utanför Kristianstad här i Skåne, filmen/plasten till påsarna tillverkas i Landskrona och lådorna som påsarna står i görs i Eslöv. När vi i enstaka fall måste kassera rapsolja går det till framställning av biobränsle och små chipsbitar skänks till en grisuppfödare nära oss. UNDER 2023 HADE företaget en tillväxt på 30 procent totalt, 40 procent på enbart ICA– butikerna. – I framtiden vill vi fortsätta vår expansion, jag är övertygad om att vi har enorma förutsättningar att växa ytterligare. Svenskarna äter snacks som aldrig förr och det finns inga som helst tecken på att det skulle minska. När det gäller smaker har vi ett antal som är givna i vårt sortiment, medan andra kommer och går inför exempelvis olika årstider. En ny som jag tror mycket på är Het Barbeque, avslutar Göran Nordander. FAKTA TOREKOVS LILLA CHIPSFABRIK AB STARTADE: 2011. PRODUKT/BRANSCH: Tillverkar chips av svenska råvaror under märket Bjäre Chips. Har just nu åtta olika smaker: Gräddfil & Lök, Varsamt Saltade, Tryffel & Parmesan, Cheddar – En klassiker, Dill & Gräddfil, Salt & Vinäger, Bjäre Goes Italian och Het Barbeque. Dessutom finns även fyra dipsåser i utbudet. ANTAL ANSTÄLLDA: 14 personer. OMSÄTTNING: Cirka 50 miljoner kronor. NR 11, 2023 | NÖJESGUIDEN 93