STT 1
4 STT Vecka 3 onsdag 20 januari 2016 SJUHÄRAD Tra
nemo och Bollebygd i topp när Mannerström testade äldres mat RÅNGEDALA/SJUHÄRAD Unga människor kan byta restaurang om de inte är nöjda, äldre sitter fast i hemmet med leveransen av matlådor. Därför var Leif Mannerström benhård när det gällde bedömningen av matlådor från flera av Sjuhärads kommuner, vid en SPF träff i fredags. Tranemo och Bollebygd fick toppbetyg, Svenljunga låg i botten men omdömet om Ulricehamns, Marks och Borås matlådor var heller inte nådiga. – Varför ska vi inte kunna säga som det är, det som är bra är ju bra, det som är dåligt behöver bli bättre, säger Leif Mannerström på en välbesökt konferens för folkhälsa anordnad av SPF Seniorerna Södra Älvsborg. Under förmiddagen provåts matlådor från Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn, Mark, Bollebygd och Borås. Frågan är varför ser maten så olika ut på olika orter, undrar Leif. – Man borde ha ungefär samma budget över hela Sverige. Skillnaden handlar om ledning, coachning från chefer och om personalen har intresse för matlagning, säger han innan förmiddagen drar igång. Kökschefen behöver glöd för att få personalen med sig . – Man måste tycka det är roligt att laga mat! Att laga god mat är hur enkelt som helst. Platsen är bygdegården i Rångedala och salen var välfylld med ombud från KPR, kommunala pensionärsråd, kommunernas kostchefer, dietister och politiker. Från Borås hade även kommunalråd Lena Palmén mött upp. Under Ulricehamnsjournalisten Göran Tjäders ledning berättade Leif Manneström om engagemanget för äldres mat som startade 1996 på hans dåvarande restaurang Sjömagasinet i Göteborg. – Lördagen efter midsommar bjöd vi in 150 äldre i stadsdelen Majorna, som annars fick förfärlig mat i plastförpackningar. Hos oss fick de äta midsommarmat, med hjälp av olika sponsorer, berättar han. Manner ström hörs återkommande i debatten när det gäller äldres mat, och har deltagit i tv-program som ”Sveriges bästa äldreboende”. Och han säger rakt ut vad han tänker. – Jag kan gråta när jag ser hur gamla har det. Han tycker att man måste kunna kritisera de matlådor som kommunen erbjuder de gamla. För andra människor kan välja vad de ska äta, eller byta restaurang. – De gamla är tvungna att äta maten i alla fall, säger han, och de har rätt att äta riktig mat ända in i kaklet, och de ska få mat de känner igen. Ett fel Mannerström tar upp är att lagen om offentlig upphandling som inte ger de bästa råvarorna till rätt pris. Van som Mannerström själv är med inköp säger han att man måste deala för att få bra råvaror och för det behöver man kunskap. – Man ska heller inte vara rädd för att använda smör och vispgrädde, ha glas och porslin och en riktig blomma på bordet, säger han. ANN SOFIE WAHLBERG annsofie@stthuset.com TRANEMO I TOPP. Leif Mannerström skräder inte orden när det gäller mat han inte tycker håller måttet. Men matlådan med stekt fisk, potatis, ärtor och en kall sås, från Tranemo, den berömmer han flera gånger.– Det här är utmärkt. God stekt fisk utan panering, potatis med skal vilket är bra, och såsen serveras vid sidan om. FOTO: ANN SOFIE WAHLBERG Ulla Wahlin, folkhälsoansvarig för SPF i Södra Älvsborg deltog också i provningen. Här får Svenljungas matlåda bister kritik.Köttgryta med ”tråkig konsistens”. – Äldre ska få mat de känner igen, vad är det här för klibbig sås, säger Leif skarpt. Så här får det inte se ut! Varför är du på konferensen för äldres mat idag? Leif Mannerström hade själv med sig tre olika lådor med mat han lagat till hemma. För även lådor kan fyllas med bra mat. Här testar Marianne Andersson i Kommunala pensionärsrådet i Tranemo, en korvrätt. Emma Wallin Kostchef, Tranemo kommun Gitta Forslund och Irene Bertilsson, bägge från Länghem och bägge i kommunfullmäktige för KD, Länghem – Det är viktigt vara här och representera oss och vad vi gör. Vi har gjort enkäter bland de äldre, vilket är bra, och får svar som att krydda mer, och göra såserna tjockare. Det är också viktigt att vara en attraktiv arbetsgivare och locka personal från restaurangskolan att jobba i offentlig sektor. – Det är intressant att lyssna till åsikter om maten, även om vi vet att vi är duktiga i Tranemo, säger Gitta Forslund. – Man äter även med ögonen, mat ska vara en guldkant på livet även för de äldre, med fin dukning och vin ibland, säger Irene Bertilsson. Dan Zarelius och Inger Tholin KPR, kommunala pensionärsrådet, Svenljunga –Vi hade med oss en matlåda köpt på Klockaregården i Svenljunga, där Leif Mannerström varit tidigare. Han kanske borde komma tillbaka? Fler bilder på www.stthuset.com