Buffé 1
LYXIG KYCKLINGPAJ Paj med extra allt! Marinerade
soltorkade körsbärstomater, kronärtskockshjärtan och oliver. Plocka dina favoritdelikatesser i lösvikt eller på burk. GER 1 PAJ 1 förgräddat pajskal (ca 24 cm i diameter av 1 sats klassisk pajdeg, se nedan) FYLLNING ½ grillad kyckling 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 röd paprika 1 liten zucchini (ca 150 g) 1 + 1 dl marinerade soltorkade körsbärstomater 3 msk finstrimlad persilja 2 dl riven parmesan ca 3 marinerade kronärtskockshjärtan olivolja, flingsalt, svartpeppar ÄGGSMET 3 ägg 3 dl riven ost (ca 150 g) 2 dl mjölk 1 dl vispgrädde TOPPING 1 ½ dl marinerade oliver, gärna kärnfria En oliv kan man nog norpa utan att någon ser… 50 g lufttorkad skinka av parmatyp färsk basilika GÖR SÅ HÄR: 1. Plocka och skär kycklingköttet i tärningar. 2. Skala och fi nhacka lök och vitlök. Dela och kärna ur paprikan. Skär paprika och zucchini i cm-stora bitar. 3. Fräs lök, zucchini och paprika i 1 msk olja i en stekpanna ca 5 minuter. Ta från värmen. 4. Blanda i kyckling, 1 dl tomater, persilja, parmesan, ½ tsk salt och 1 krm peppar. 5. Vispa ihop allt till äggsmeten med 1 tsk salt. 6. Sätt ugnen på 200°C. 7. Varva 2–3 lager med kycklingfyllning och äggsmet i det förgräddade pajskalet. Avsluta med att toppa pajen med kronärtskockor delade i bitar och resten av de hela soltorkade tomaterna. 8. Täck pajen med oljad aluminiumfolie. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare ca 20 minuter, tills äggsmeten har stannat och pajen fått fi n färg. 9. Toppa med oliver,skinka,fl ingsalt, svartpeppar och basilika vid servering. KLASSISK PAJDEG – GRUNDRECEPT Låt pajdegen stå i kylen minst en halvtimme, gärna längre, innan den gräddas. GER 1 SATS 3 dl vetemjöl 125 g kylskåpskallt smör 3 msk iskallt vatten GÖR SÅ HÄR: 1. Skär smöret i små bitar. 2. Nyp ihop mjöl och smör för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa. 3. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i formen. Nagga bottnen med en gaff el. Låt vila ca 30 minuter i kylen. 4. Sätt ugnen på 225°C. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter. 28 B U F F É 2 • 2013 TIPS! GÖR EN SATS DEG I TAGET Det är svårt att få fin och jämn deg om man mixar dubbel sats mjöl och smör i en normalstor matberedare. LYXIGARE PAJDEG Byt vattnet mot 1 ägg och öka smöret till 150 g. Paj-perfektion RIKTIGT KALLT SMÖR och iskallt vatten ger rätta fraset. ARBETA SNABBT ihop degen. Överarbetad deg blir seg och trist. TUMMA DEGEN från mitten och ut i små pajskal. Om du gör en stor paj, dela degen i flera bitar och tryck ut så blir det lättare att få pajskalet jämntjockt. NAGGA MED EN GAFFEL så det inte bildas luftblåsor. STÄLL KALLT före gräddning så sjunker inte kanterna så lätt. som inte tål allt, se ICA.se/buff e För alla-info och pajtips för dig Dega rätt!