NG Malmö 1
Krog Bäst just nu Ofta diskuterar man kollegor si
nsemellan var dagens lunch ska inhandlas. Det är svårt, man kommer inte överens och man är trött på de vanliga ställena man handlar från. Därför följer nu en lista av prisvärda, bortglömda och kanske ännu inte utforskade lunchställen. SALTIMPORTEN Grimsbygatan 24 Det känns nästan onödigt att nämna Saltimporten, för alla som någon gång varit där vet om med vilken hög kvalité de lagar sin mat. Men det här är Malmös kanske absolut mest prisvärda lunch. Ligger lite avsides från centrum, ett måste om man ännu inte testat, det är värt det. MYGEL Lodgatan 3B Sedan Mygel öppnade i december 2020 i Frihamnen har det varit en favorit hos mig. Vältillagat och oerhört prisvärt med tanke på den höga kvalitén. Väl värt ett besök! SPOONERY Sankt Knuts väg 7, Västergatan 11, Östra Stallmästaregatan 2 Kanske har man länge tagit Spoonery lite för givet. Att lyckas hålla tre lokaler öppna i Malmö under så lång tid som Spoonery lyckats göra säger något om den höga kvalitén man lyckats hålla över tid. BAO BAO Claesgatan 8, baobao.se 4 På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang. Sedan våren 2020 har Bao Bao funnits här och har med tiden fått ett ganska gott rykte om sig. Ovanför bardisken hänger lampor gjorda av ångkorgar i bambu. På menyn återfinns baos med sidfläsk, tofu, shiitakesvamp och scampi. Vi beställer in en meny som heter Bao Deluxe. Den består av två olika baos. En med shiitake, gurka, sallad, koriander och en med tofu, soja, gurka, sallad, koriander. Till denna meny får vi även in en skål med friterade minivårrullar som serveras med en sweet chili-sås. Vi beställer sedan in två baos bestående av friterad scampi med chilimajonnäs, picklad rödlök, gurka, koriander, sallad och vårlök. Vi får maten serverad i ångkorgarna som bröden tillagats i. Baosen är goda, smakrika och välgjorda, det råder det inga tvivel om. De har en härlig textur och det finns en härlig dynamik när det milda, ångade brödet möter det krispiga, friterade innehållet. Vårrullarna är vad de är: tunna, friterade degknyten som 82 NÖJESGUIDEN | NR 11, 2022 inte smakar jättemycket. Personligen kan jag tycka att man kan ha lite intressantare innehåll än picklad rödlök i sina baos. Jag trodde faktiskt att vi hade kommit förbi den perioden i våra liv när vi serverade picklad rödlök till allt. Vi betalar 155 kronor för vår Bao Deluxe-meny. Räkbaosen kostar 70 kronor styck. Ett klart överkomligt pris. Vi lämnar Bao Bao mätta och ganska belåtna. Bao Bao serverar goda baos, det råder det faktiskt inga tvivel om. Men snälla, släpp den picklade rödlöken. Den har faktiskt gjort sitt. Öppet: mån-tor 11:00-19:30, fre 11-20, lör 11:30-17:00. ”Den picklade rödlöken har gjort sitt” RASMUS HANSSON rasmus.hansson@ng.se SAMURAI SUSHI Östra Förstadsgatan 31 På Värnhem ligger ett, enligt mig, väldigt underskattat sushiställe. Kanske ingen extraordinär sushi, men den är alltid prisvärd. ”Stora Lunchen” är en meny på femton sushibitar för 119 kronor – en favorit hos mig! RAU Davidshallstorg 3 Samma ägare som grannen, Köket LU, och Rau håller samma höga nivå. Serverar rakt igenom en vegansk meny och kan blanda en östasiatisk meny med falafelbollar. Spännande matlagning till ett klart överkomligt pris.