Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Sådär ja, då var ju
l och nyårshelgen överstökad. Hoppas Ni alla fick tillfälle att både äta och dricka gott och umgås med familj och goda vänner. Efter helgerna, när det börjar bli lite ljusare ute, brukar i alla fall jag känna att det är dags att ta tag i träningen och ha lite sundare levnadsvanor i veckorna för att sedan kunna unna sig något gott till helgen. Finns det något bättre än att komma in i stugvärmen efter en kylig långpromenad på lördagseftermiddagen för att sedan njuta av en härlig middag med ett maffigt rödvin? Här kommer två förslag på härliga rödviner från Ratti, en av Piemontes ledande producenter. Text: Liselott Andersson LANGHE NEBBIOLO – OCHETTI 2018 / Piemonte-Italien / Art.nr 78842 / 199 kronor Här får Du ett otroligt välgjort vin från den legendariska vinproducenten i Piemonte, Renato Ratti. Han köpte sin första vingård i Piemonte 1965 efter att ha varit i Argentina och arbetat med framför allt framställning av mousserande viner i några år. Under hans livstid utvecklades kvalitén på vinerna i området oerhört mycket och Renato hade en stor del i detta utvecklingsarbete. Hans kunskap har sedan spridits över världen både genom hans fantastiska viner, ett stort antal vinböcker men också via familjens vinmuseum i La Morra. UNGSBAKADE FATTIGA RIDDARE Chez Wood - en kokbok för vardag, vila och fest: Sofia Wood / Nordstedts DU BEHÖVER: (4 portioner) 400 g briochebröd i tjocka skivor 4 ägg 3 dl vispgrädde ½ dl honung ½ tsk malen kanel ½ tsk äkta vaniljpulver 1 krm salt 1 dl pekannötter (kan uteslutas) smör till formen Till servering bär i säsong, t.ex. blåbär, färska fikon, björnbär eller jordgubbar Jag kan inte tänka mig en godare frukost än denna och när du serverar de här bakade fattiga riddarna kan du räkna med njutningsfulla "umm" och "ahh" från de öriga runt bordet. GÖR SÅ HÄR: Värm ugnen till 175o. Smörj en ugnsfast form med smör och lägg brödskivorna omlott så de täcker botten. Vispa samman ägg, vispgrädde, honung, kanel, vaniljpulver och salt och häll blandingen försiktigt över brödet. Strö över pekannötter om du vill ha det. Ungsbaka tills brödet sugit upp all vätska, 20-30 minuter. Låt svalna tills brödpuddingen är ljummen, pudra över florsocker och servera med valfria bär. Mia är Årets Hagdahlskock 2020 Mia Bremer är utsedd till Årets Hagdahlskock 2020 med motiveringen ”För kreativ gastronomi och lekfullt entreprenörskap i Östergötland”. Mia driver sedan 2017 Restaurang Hörnet i Vadstena där hon serverar mat med influenser från hela världen. Men att hon blev kock var mest av en slump. – Jag visste inte alls vad jag skulle jobba med när jag var ung, men tänkte att laga mat är väl en bra grej att kunna. Så jag sökte till Restaurangprogrammet i Mjölby. Under mitt tredje år där kände jag att det verkligen var något jag ville satsa på, säger hon. Hon gjorde sin praktik på Stångs Magasin 2008 där hon även fick anställning. Mellan 2011 och 2013 jobbade hon sedan hos Karin Fransson på Öland. – Den tiden har verkligen präglat mig som kock. Jag fick utveckla en smakpallet och lära mig hur viktigt det är med kontraster och nyanser i matlagning, och att inget lämnas åt slumpen, säger Mia. Foto: Pressbild 16 NOLLTRETTON Förutom att laga mat gillar hon även att man som kock direkt får veta om gästen är nöjd. – Det är världens kick tycker jag. Jag känner verkligen att jag har valt rätt jobb som får jobba med mat, händer, hjärna, människor och kreativitet, säger hon. (CL) BAROLO MARCANESCO 2015 / Piemonte-Italien / Art.nr 95235 / 299 kronor Detta är Rattis Barolo från läget Marcanasco som släpptes på Systembolaget den 6 december 2019. Även detta vin är gjort på 100 % Nebbiolo, har full kraft och Du får otroligt mycket vin för pengarna, även om det kostar en slant. Barolo är ett eget DOCG i Piemonte och måste vara tillverkat av Nebbiolo samt ha lagrats i sammanlagt minst tre år och tre månader, varav minst ett och ett halvt år på fat. Vinet har tydlig fatkaraktär och man finner mycket torkade bär, choklad, kaffe, örter i doft och smak. Kan med fördel sparas några år om man skulle vilja det, men fungerar också alldeles utmärkt att dricka nu. Det kräver rustika kötträtter av exempelvis älg, ren eller nöt, gärna med svamptillbehör. Finns i begränsad mängd så skynda, skynda! Fyllighet Strävhet Syra Sedan 1988 är det sonen Pietro som styr skutan. Piemonte ligger i nordvästra Italien och Nebbiolo är en av de viktigaste druvorna i området. Namnet på druvan sägs härstamma från det italienska ordet för dimma, nebbia. Det bildas en väldigt speciell dimma över Piemonte när druvorna mognar och skördas. Detta vin har en klassisk, något stram smak med bäriga inslag och håller en väldigt låg sockernivå, endast 2 gram/liter. Det passar utmärkt till vilt, sortimentet. ryggbiff, risotto med tryffel eller lagrade ostar. Vinet finns i beställningsFoto: Henrik Nydahl