1177 Chefredaktören
1177 Innehåll
1177 Aktuellt i vården
1177 Inspiratören Alexander Fahssi
1177 Skolstart och stress
1177 Tema Donationer
1177 Att ge av sig själv
1177 Martina gav en njure til maken Johan
1177 Vill du donera ägg eller spermier?
1177 Donation av blodstamceller
1177 Johan donerade blodstamceller till Terese
1177 Less på lössen
1177 Sanna lever med celiaki
* Celiaki "Efter ett tag övergick sorgen i tacksa
mhet över att maten var min medicin." I högstadiet kom tröttheten smygande. I gymnasiet kände sig Sanna Karlberg ständigt matt. – Så fort jag slappnade av eller satte mig på en buss somnade jag, säger hon. Sedan började magen krångla. Den var ständigt svullen och växlade mellan förstoppning och diarré. – Bara jag drack ett glas vatten på morgonen svullnade magen upp och jag behövde ofta springa till toan. Sanna började studera i Lidköping, men somnade ofta när hon läste och behövde ta flera tupplurar om dagen. Kroppen kändes tung och utmattad. När hon flyttade till Stockholm gick hon till vårdcentralen och fick veta att hon hade brist på järn och vitamin B12. Hon började äta tillskott men var fortfarande trött med krånglande mage. Sex år senare sökte hon vård igen. Läkaren gjorde en mängd undersökningar, bland annat ett vävnadsprov från tunntarmen. Det visade att tarmluddet i tunntarmen, som tar upp näring från maten, var helt borta. Sanna fick diag nosen celiaki. Det innebär att man inte tål gluten, ett protein som finns i vete, råg och korn. – Jag hade aldrig hört ordet celiaki och fick en chock när jag förstod att det är en livslång sjukdom. Sanna träffade en dietist som gick igenom behandlingen, att äta glutenfri kost. Det blev en stor omställning. Sanna kände en sorg över att inte längre själv få bestämma vad hon skulle äta. – Efter ett tag övergick sorgen i tacksamhet över att maten var min medicin. Om jag undvek gluten skulle jag må bra. Sanna läste noggrant på innehållsförteckningarna och gick med i Svenska Celiakiförbundet, där hon fick tips och råd kring kosten. – Det betydde också mycket att träffa andra i samma situation, att känna att jag inte var ensam. Många mår bättre efter några månader med 18 glutenfri kost. För Sanna tog det omkring två år innan energin kom tillbaka och magen blev bättre. Då visade också den uppföljande undersökningen att tarmluddet var tillbaka. Sanna har blivit expert på att läsa innehållsförteckningar. Hon frågar alltid om maten när hon är på kaféer och restauranger. – Många tror att du bara får lite ont i magen av gluten, men tarmen förstörs och du kan bli riktigt sjuk. Jag måste ställa många frågor om vad de har för glutenfri mat och hur den har hanterats i köket. Om Sanna får i sig gluten tar det ett par timmar. Sedan får hon diarré, kräks, får kramper i magen, mår illa och känner sig yr. Efteråt hänger en matt känsla kvar i kroppen och huvudet i några dagar. I dag arbetar hon som digital strateg och kommunikatör på Svenska Celiakiförbundet. – Mitt intresse växte mer och mer när jag såg hur mycket okunskap det finns kring celiaki. Numera vaknar hon med energi på morgnarna. – Det är stor skillnad. Jag är piggare och somnar inte längre så fort jag sätter mig på bussen. Titta efter symbolen med det överkorsade axet. Det är en europeisk märkning för produkter som innehåller max 20 milligram gluten per kilo, vilket är gränsen för att en vara ska få kallas glutenfri. 1177 3 • 23
1177 "De flesta tycker att det glutenfria livet fu
ngerar smidigt"
1177 Prostatan - ett gissel för många
1177 Rune opererades för prostatacancer
1177 Försämrad blodcirkulation
1177 Har du fått kalla fötter?
1177 Liten rörelse kan göra stor skillnad
1177 Könssjukdomar och smittspårning
1177 Smittspårning - så funkar det
1177 Aktuellt i vården