STT 1
4 STT Vecka 24 onsdag 11 juni 2014 SJUHÄRAD TRANE
MO HELENA FALKMAN Uppvuxen i Skåne. Hälsopedagog på vårdcentralen i Tranemo sedan snart sju år. Yogainstruktör på gymmet Träna i Tranemo. Matmysteriet Även jag som brinner för det här med mat och hälsa kan ibland känna mig väldigt förvirrad – vad ska man tro på? Alla dieter, metoder, forskningsrön, varningar och mirakelkurer, det verkar aldrig ta slut! När jag gick min utbildning till hälsopedagog fick jag förmånen att träffa en grupp av Sveriges ledande nutritionsforskare. Det gav mig en viss inblick i hur komplext det är att forska på mat och hälsa. Först måste man ta reda på alla kemiska beståndsdelar i ett livsmedel, sen behöver man undersöka vad som händer med dessa beståndsdelar i kroppen och ihop med andra beståndsdelar. Lägg då till att vi människor är biokemiskt olika och föränderliga, så det kan hända lite olika saker i olika kroppar beroende på olika omständigheter. Kanske en tomat- och kikärtsgryta som variation till köttet? Sen är det problemet med att få människor att äta under kontrollerade former så att man kan utvärdera vad som händer på lång sikt. Nånstans där insåg jag att ett slutgiltigt besked på den ultimata dieten som passar alla människor kommer vi aldrig att få. Pigg och stark Jag har en enkel filosofi; det finns bara ett rätt sätt att äta och det är ”mitt” sätt, det vill säga individanpassat. Man ska känna sig pigg och stark efter en måltid. Blir man trött, uppblåst, får diarré, förstoppning, halsbränna, gaser eller rapar så kan det vara värt att se över kosten. Eller börja tugga maten bättre, stressa mindre och röra sig mer. På mellan sju till tolv år har alla celler i kroppen bytts ut och det jag äter är en viktig faktor för hur bra det utbytet blir. Alltså vill jag ha näringsrik kvalitetsmat. Favoriterna i matkassen Forskningen har enats om att äta varierat är viktigt. Det låter enkelt, men det är det inte. När åt du sardiner, svartrot, hirs eller kokosolja sist? Nej, man har sina favoriter som hamnar i matkassen varje vecka. Man vet också att vi behöver ett halvt kilo grönsaker och frukt om dagen för att bevara hälsan. Alltså får grönsakerna vara i fokus och man får fundera på vad man ska ha till svartrötterna. Kanske en tomat- och kikärtsgryta med hirs som variation till köttet? Sen gäller det att skilja på när man äter för hälsans skull och för nöjes skull. Tyvärr kommer sötsaker, chips, snacks, läsk, snabbmat och halvfabrikat aldrig kunna bidra till en frisk och stark kropp. Hade det gjort det hade jag inte ätit något annat, jag lovar! HELENA FALKMAN Eldsjälar som väntar på Komsjälsfestivalen. Peter Grendel och Johan Alterby har gått ned på knä. Bakom dem står Jonnie Nilsson, Kent Berglund, Jan Nyquist och Krister Allansson. FOTO: PER-OVE STÅHLBRAND En festival med själ TIMMELE Bandnamnen säger en del. Miztlur, Ghotna och Vide samsas med Funk it all, Sabina med Kalvdans och Ulricehamns Dragspelsorkester. Komsjälsfestivalen är här igen. Det hela började 2009 när Peter Grendel skulle fylla 40. Tanken var att hemma i Komskälet i Tvärred anordna en liten musikfest för sig och kompisarna. Så blev det. Men sedan har det växt. Från år till år. De få banden under några glada kvällstimmar har blivit till många band, två scener och två dagar. Komskälet har blivit till Timmele. Kvar finns namnet och kvar finns ursprungstanken. – Vi vill fortfarande att det ska vara gemytligt, familjärt och med många skratt, säger Peter Grendel. – Konceptet har varit gratis, live och tillsammans. Alla har trivts och så vill vi att det ska fortsätta vara, fyller Jan Nyquist i. Han är en av dem som ingår i styrelsen i den ideella förening som har bildats. För att arrangera en Komsjälsfestival är inte längre en mans jobb. Det krävs mycket mer än så för att få allt att fungera. – I januari började vi på allvar att jobba med årets festival, men egentligen är det ett arbete som pågår hela året, säger Peter Grendel. Helt klart är dock att det, rent ekonomiskt, inte är något lönande arbete gänget bakom Komsjälsfestivalen utför. – Målet är inte att tjäna pengar, säger Peter Grendel. Det är glädjen som är vår lön. Om festivalen går med överskott för vi bara över pengarna till nästa års festival. För en sådan blir det. – Vi har redan lite tankar inför den, säger Grendel. Fler unga band samt kanske gamla band som återförenas för en spelning är sådant vi funderar på. Vad årets festival beträffar äger den, liksom förra året, rum på Timmele festplats. Förra året var det en kväll med förfest och en festivaldag, i år blir det två fullvärdiga festivaldagar. På fredagen kommer 13 band att spela och på lördagen kommer inte mindre än 22 konstellationer att äntra scenerna. Och trots att endast en blygsam milersättning betalas ut är det inte svårt att få band att komma till Timmele för att spela. – Banden står på kö. Vi har faktiskt fått säga nej till några, säger Jan Nyquist. Något festivalarrangörerna betonar är att festivalen inte längre är något av en intern angelägenhet. Festivalen är ett stort kulturevenemang. Det är en festival för hela familjen, en festival för alla. – Vi har musik av alla de genrer, säger Peter Grendel. För barnen kommer exemGemytligt, familmed många skratt. PETER GRENDEL järt och pelvis Kapten Guld och Styrman Silver. Sedan blir det också visa, pop, reggae, punk, blues, dragspel och folkmusik. Så med denna breda blandning i ryggen tar Jonnie, Johan, PG, Kent, Jan, Krister och övriga i arrangörsstaben sats mot vad som förväntas bli något riktigt extra. Och alla förutsättningar för detta finns. Banden är laddade, arrangörerna är laddade och väderprognosen lovar sol. – Dessutom är det gratis inträde, säger Johan Alterby. Så ta med er picnickorgen och kom hit. Det här ska bli en folkfest! PER-OVE STÅHLBRAND perove@stthuset.com Dr Johnnie Hurtig Telefontid måndag–onsdag 7.50–8.20 12.00–12.30 Betong av högsta kvalitet! Ring för kostnadsfri rådgivning och offert! Borås 033-17 74 80 www.lbc-boras.se Tfn: 0325-62 50 71 Det finns lediga tider. Landstingets taxor och frikort gäller. Leg. Sjukgymnast Trine-Lise Gården Spec. Smärta & Psykosomatik Tidsbeställning: 0705-11 90 87 0325-62 53 95 Pris 600 kr./60 min.