Nollelva 1
Smarriga Text & Foto: Josefine Nilsson Trippel S
- Snabbt, Smidigt, Svingott El Greco Sommarbitar Är du en person som inte blev välsignad med kockhänder är detta något för dig. Med endast tre ingredienser kommer du kunna överraska dina gäster med ett tilltugg de sent kommer att glömma. Många brukar ställa sig frågan “Kan det bli för mycket av det goda i livet?”. Dessa fetaostknyten bevisar en gång för alla att det faktiskt inte kan bli det. Till 6 spett: 125 g minimozzarellaostar • 1/2 kruka basilika • 2 grillade, inlagda paprikor Låt osten rinna av. Finhacka basilikan och rulla mozzarellan i den. Låt paprikan rinna av och skär dem i bitar. Varva mozzarella och paprika på små spett och lägg upp på fat. Till ca 35 knyten: 2 rullar färsk smördeg (à 250 g) 200 g fetaost • 1 liten rödlök • 1 burk gröna oliver (à 150 g) • 1/2 kruka oregano • 1 ägg Sätt ugnen på 250°C. Grovriv osten. Skala och finhacka löken. Låt oliverna rinna av och skiva dem. Hacka oreganon. Blanda ost, lök, oliver och oregano. Rulla ut smördegen. Ta ut rundlar, ca 7 cm i diameter. Fördela fyllningen på ena halvan av rundlarna. Vik över den andra halvan och nyp till runt kanterna (kan göras enkelt med en gaffel). Lägg smördegsknytena på plåtar med bakplåtspapper. Pensla dem med uppvispat ägg. Grädda knytena i ugnen ca 15 minuter eller tills de fått lite färg. Vill du bjuda på något som osar svensk sommar, så är dessa snittar perfekta. Det är nämligen svårt att hitta en somrigare smak än en kombo av citron, dill och rädisor. Till ca 40 snittar: 500 g danskt rågbröd • 1 msk olivolja • 1 tsk flingsalt • 1/2 kruka dill • 500 g kvarg (10% fett) • 3 msk finriven pepparrot • 1 citron 1 tsk salt • 1/2 krm nymald svartpeppar • 6 rädisor 1 ask smörgåskrasse (till garnering) Sätt ugnen på 200°C. Skär brödet i ca 2 x 2 cm stora snittar. Lägg det på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Strö över flingsalt. Rosta mitt i ugnen ca 5 minuter. Ta ut bröden och låt svalna. Finhacka dillen. Blanda samman dill, kvarg, pepparrot, citronskal, salt och peppar. Bred blandningen på snittarna. Hyvla rädisorna tunt med ex. en mandolin eller osthyvel. Garnera snittarna med rädisskivorna. Klipp över lite smörgåskrasse. Livet på en pinne Chili Cheese Cheesy & Corny Kanske beror det på myten att man får kramp om man badar efter man ätit, men på sommaren gillar många att äta lite lättare måltider som inte ger en tung mättnadskänsla - och då passar dessa spett alldeles utmärkt! Med endast fem ingredienser kan du fixa detta supergoda tilltugg som passar bra till de flesta tillfällen och går hem lika bra hos finsmakaren som hos allätaren. Till 8 spett: 1/2 gurka • 150 g kallrökt lax • 1 lime 2 dl crème fraiche • 2 msk finstrimlad basilika 2 krm salt • ev. sesamfrön till garnering Skala gurkan och skär den och laxen i centimeterstora bitar. Varva gurka och lax på åtta små grillspett. Dipp: Skölj limen noga i ljummet vatten. Finriv det yttersta skalet av limen och pressa ut 1 msk saft. Blanda limeskal och limesaft med crème fraiche, basilika och salt. Lägg spetten på ett fat och strö över sesamfrön. Servera dippsåsen i en skål bredvid. 38 NOLLELVA Till 24 krustader: 1 jalapeño • 100 g färskost 2 dl riven cheddarost • 24 små krustader persilja (till garnering) Sätt ugnen på 200°C, Dela, kärna ur och finhacka sedan jalapeñon. Blanda därefter ner den finhackade jalapeñon med färskosten och den rivna cheddarosten. Ställ upp krustaderna på en bakpappersklädd plåt och fyll med ostblandningen. Ställ in i mitten av ugnen i 5-10 minuter eller tills de fått lite färg. Avsluta med att toppa med lite persilja. Hann du inte boka den där all inclusive resan till Spanien du hade hoppats på? Ta det lugnt! Med detta tilltugg behöver du inte ens lämna hemmet för att få smaka på de goda smakerna som landet erbjuder. Till 4 kolvar: 4 förkokta majskolvar • 1 msk olivolja tsk flingsalt • krm nymald svartpeppar 1 dl riven manchego-ost Pensla majsen med olja och grilla runt om 4-5 minuter. Krydda majsen med salt och peppar och strö på osten.