NG Sthlm 1
Dryck VÄRLDENS NORDLIGASTE TAITTINGERBAR Men vad
gör ett av Champagnes mest prestigefyllda vinhus i Järvsö? TEXT: JOAKIM GUMPERT FOTO: HAMPUS WÄNELAND LÄNGST SLUTTNINGARNA VID Ljusnandalen i Hälsinglands vackra landskap ligger den lilla tätorten Järvsö där cirka 1500 människor bor. Under sommarsäsongen kommer cyklister långa vägar för att köra ner för Öjeberget, en plats som på vintern fylls av skidåkare och snowboardåkare. Man kan fråga sig vad Järvsö har gemensamt med Paris, London och New York? JO, DET ÄR nämligen så att i Järvsö ligger världens mest nordliga Taittinger champagnebar. Taittinger är ett av Champagnes stora prestigehus. Det grundades redan 1734 under namnet Fourneaux et Cie Maison de Champagne och köptes av familjen Taittinger på 1930-talet. Idag är det den fjärde generationen i familjen som håller facklan högt när det kommer till kvalitet och finess med respekt för familjehistorien men med ett öga för framtiden. MEN TILLBAKA TILL Järvsö, denna uppenbara plats för finsmakare i typ mitten av Sverige. I en hälsingegård med anor från 1600-talet ligger Järvsö Gårdsbageri, ett lokalt bageri och café som har blivit en given destination för fikasugna och brödälskare i flera år. På fredagar tänds pizzaugnen och ut kommer prisad surdegspizza och champagnekonnässörer är på plats onsdagar till lördagar, då är nämligen Järvsö Taittinger Champagnebar öppen. Bubbel, skaldjur och andra godsaker fyller bardisken. HUR KOM DÅ champagnebaren till? Allt började med att Anna Bergenudd drev bageriet Lill-Babs Caffär, numera Järvsö Gårdsbageri. Efter flytten av Lill-Babs 74 NÖJESGUIDEN | NR 8, 2023 muséet, som låg i ladan bredvid Caffären, till Världsarvet Stenegård ville Anna och hennes man Per Bergenudd hitta på något nytt i den före detta cafélokalen. Skulle de bygga ett gym? Följa med i mikrobryggeritrenden? Eller varför inte en champagnebar? Både Anna och hennes man är stora champagneälskare som alltid fascinerats av den hantverksmässiga drycken så valet blev enkelt. EN AV PARETS favoritproducenter är Taittinger, därför har de valt att exklusivt servera champagne från just det champagnehuset. Det blev ett särskilt naturligt val då en av deras grannar och goda vänner till och med har kopplingar till familjen Taittinger. I juli 2019 slog de upp dörrarna till baren och året efter började Edward Cornell. Baren blev allt populärare med åren, Edwards syskon hjälper numera till och i år blev familjen Cornell och Gärdén även delägare av verksamheten. Det som startades som en kul idé av champagneentusiaster har utvecklats till en minst sagt unik plats med mycket kunskap och ett imponerande sortiment. Hur många sorter champagne serverar ni just nu? – Vi är, så vitt vi vet, den enda baren i Sverige som erbjuder våra gäster Taittingers fulla sortiment. Alla tio sorter, berättar Edward. SAMTLIGA SORTER SÄLJS på flaska men varje kväll öppnas tre som säljs även på glas. – Två gånger per år anordnar vi även så kallade All-In-Kväll där vi öppnar samtliga tio sorter och säljer alla på glas, eller en All-In-Provning. Detta sker en helg under juli månad samt på nyårsafton. Dessa kvällar blir fullbokade snabbt och är mycket uppskattade. Oss veterligen är vi de enda i landet som serverar Comtes De Champagne, – utsedd till en av de bästa champagnerna i världen, på glas. Både vita och rosé! Något som lockar champagne- och vinkännare långväga. Hur ser kvällarna ut hos er, är det många lokala champagneälskare eller mest turister? – Våra kvällar kan skilja sig mycket beroende på säsong. Under turistsäsongen är självklart mycket turister närvarande, men våra locals hittar alltid tillbaka till oss trots folkvimlet. Matgäster kan vara en blandning av turister och hitresta som vill unna sig en magnifik upplevelse, eller som till och med valt Järvsö som destination just denna dag för att besöka oss. Vi har en väldigt familjär atmosfär kring baren så att när någon lokal stjärna slagit sig ned brukar det genast fylla på med andra inom kort – vi gillar vårt barhäng. Har ni öppet året om? – Hittills har champagnebaren varit öppet varje fredag och lördag sedan öppningen i juli 2019. Under högsäsong på sommaren har vi även utökade öppettider genom att hålla öppet för gäster även onsdag och torsdag. Under de tider som det är verksamhet på Öjeberget, alltså - Järvsö Bergscykelpark på sommarhalvåret och Järvsöbacken på vinterhalvåret, så är Champagnebaren öppen. Det finns ingenting bättre efter en heldag i backen än ett glas champagne. Efter stängning en lördagskväll tas alla öppna flaskor, med champagne kvar i, ned till bageriet. Anna använder nämligen slattarna till att baka sin Lyxdessert, som har en champagnemousse och en hallon-champagnemousse som bas. Något som är ett måste för den sötsugna, lite mousse med Comtes De Champagne tackar man inte nej till! SÅ HAR DU vägarna förbi Järvsö, kanske under festivalen Woodland den 1-2 september, så är ett stopp på Champagnebaren ett måste. Slå dig ner och känn dig som den litterära James Bond från Ian Fleming-romanen Casino Royale. Taittinger är nämligen den första champagnen han dricker. I kapitel åtta – Pink Lights and Champagne – När Bond och Vesper Lynd äter en sen middag, ber Bond om en flaska Taittinger 45, men sommelieren föreslår Blanc de Blanc Brut 1943 och säger att den är utan dess like. Bond håller med och han säger till Vesper Lynd att Taittinger inte är ett välkänt varumärke ”men det är förmodligen den finaste champagnen i världen”. TAITTINGERS TIO SORTER Brut Réserve Prestige Rosé Prélude Grands Crus Brut Millésimé Folies De La Marquetterie Nocturne Rosé Nocturne Demi Sec Comtes De Champagne (Blanc de blancs, Grand Crus) Comtes De Champagne (Rosé)