Nöjesnytt Växjö 1
DAGS FÖR VÄXJÖ dryckesfestival Den 12 oktober är
det dags för första upplagan av Växjö Dryckesfestival, som arrangeras på restaurang KÖK11. Arrangörer är Niklas Davidsson, ägare till KÖK11 och ölprofilen Robert Andersson, som många säkert känner igen från Växjö Ölfestival, som de också står bakom. Växjö Dryckesfestival är i praktiken en förlängning av det Niklas och Robert gjort med ölfestivalen och en produkt av “popular demand”. –Det handlar i grund och botten om att våra gäster länge har efterfrågat ett evenemang som inte bara omfattar öl, utan allt typer av alkoholhaltiga drycker och vi är glada att äntligen få dra igång dryckesfestivalen. Vi har förstått att våra gäster är nöjda med det vi gör, att vi är duktiga på både logistik och mat och att vi skapar en gemytlig, lagom stor festival, säger Niklas. – I skrivande stund är 13 utställare bokade, men fler kan tillkomma, menar Niklas, som är mer än nöjd med startfältet. –Vi har verkligen en otroligt bra lineup, men en lagom bredd. Det är allt från vad vi tycker är Sveriges bästa whiskyproducent till våra gamla samarbetspartners på Brygghus 19 i Karlshamn. Vi har försökt hålla oss mycket till lokala aktörer, vilket vi lyckats bra med, som Lydén Distillery och öl och destillat från Kosta. Det är också väldigt roligt att vi fått med oss Drood Wine från Gemla/Gransholm. De gör vin på världens högst odlade druvor, i Iran. Det är en riktigt spännande aktör. Då Robert har sitt främsta intresse och kunnande för hantverksöl har man fyra bryggerier på plats, medan Niklas, som vurmar lite mer för vin och destillat i sin tur har lyckats hitta utställlare i dessa kategorier, vilket i sin tur resulterat i en väldigt bra fördelning bland utställarna. –En annan rolig grej att vi har fått hit det lokala kafferosteriet Tadah Kafferosteri. Kaffe är ju också dryck, skrattar Niklas. Dryckesfestivalen kommer att delas upp i ett eftermiddagsoch ett kvällspass – för att man ska hinna gå på Växjö Lakers däremellan, som Niklas säger – och hittills har biljetterna sålt på bra på båda passen. –Vi kommer naturligtvis också att servera högklassig mat under dagen och kvällen. Vi kör smörrebröd, som passar utmärkt till både öl, destillat och vin, det kommer att finnas pizza slice, och naturligtvis vår grillade burgare. Om inte den finns med på menyn blir det ett ramaskri (skratt). Vår tanke och förhoppning är att Växjö Dryckesfestival ska bli ett återkommande event och vi tror att det är bra att det ligger just i oktober. Vi ska göra allt vi kan för att gästerna ska få en riktigt bra kväll och vi hoppas också att folk kan lära sig något om sina favoritdrycker. Passa på att fråga producenterna som är på plats – de är ju de riktiga experterna och de älskar att prata om sina produkter. I TEXT: OLA KARLSSON FOTO: ROBERT ANDERSSON 2 | nöjesnytt