Kanalen 1
Åkersberga kanalen nr 19 • vecka 19 • tisdag 5 ma
j • 2015 hem & trädgård 15 Kirskål är inte bara ett fruktat ogräs, den är också god att äta. Använd den på samma sätt som spenat, mixa i smoothie eller ha den direkt i en sallad. Kirskålen är en medicinalväxt som används mot bland annat gikt. Den är näringsrik, stärkande och renande. Maskrosor innehåller C-vitamin, är renande, urindrivande, leverstärkande och med sin bittra smak så stimulerar de matsmältningen. Bladen kan användas i sallad, pesto eller smoothie, men välj de små bladen. Även blommorna och roten är ätliga. Plocka späda brännässlor med handskar och Blommor och ogräs Gräslökens lila blommor har en mild löksmak och är vackra att strö Foto: MoniquE staLås hörnstEn över en sallad. Ute i naturen och i trädgården finns det massor av ätbara växter som vi ofta ignorerar eller rensar bort, men varför inte ta tillvara på fler godsaker från naturens skafferi? Många blommor är exempelvis inte bara fina att se på utan smakar också gott. Många känner till att man kan äta späda maskrosblad, ramslök och vårens första nässlor. Däremot är det kanske inte så många som vet att kirskålen inte bara är ett ogräs utan att den faktiskt smakar lite som svarta vinbär med viss pepprighet och att den passar bra i sallader och pajer. Gräslökens lila blommor smakar också lök och gör sig bra som topping på sallader och i fransk potatissallad. – Våtarv, eller Nate som den också kallas, är ett ogräs som lägger sig som ett grönt täcke i rabatten och har små hjärtformade blad och smakar lite som vattenkrasse. – Rödklöver är en annan vanlig växt både i trädgården och på ängen. De inte bara doftar gott utan innehåller massor av nyttigheter, så som kalcium, B-vitamin, C-vitamin, krom, magnesium, kalium och fosfor också, säger trädgårdsmästare Tove Westman från Trädgårdsidyll. Monique Stalås Hörnsten redaktionen@fixmedia.se Rödklöver innehåller massor av nyttigheter. Foto: LEna EMMoth Innan man ger sig ut och plockar så är det några saker man dock bör tänka på; • Människor med njurproblem bör undvika oxalsyra. Oxalsyra finns bland annat i spenat, mangold, rucola, betor, blast från betor, harsyra, rabarber och ängssyra. • Plocka bara växter som du känner dig säker på. Det finns växter som kan förväxlas och vissa är giftiga. • Plocka inte växter intill vägkanten, de utsätts för avgaser, smuts och hundkiss. använd dem exempelvis i smoothies eller gör pesto på dem. Nässlorna är proppfulla med C-vitamin, järn samt zink, de är dessutom inflammationslugnande och bra för irriterade magar. Ta vara på de vitaminrika ätbara växterna från naturens skafferi men pass upp, vissa är giftiga Ätbara