Nöjesnytt Jönköping 1
bönor & linser Vill du äta gott, grönt och dessut
om klimatsmarta proteiner så ska du öppna skafferiet med bönor. Nästan alla världens kök har sin egen tradition med baljväxter så varsågod att inspireras, krydda på och hugg in! BULGOGI Bulgogi betyder eldkött eftersom det enligt tradition i Korea ska grillas över koleld. Köttet marineras med päron som gör det mört. Underbart gott att servera i salladsblad. 4 portioner 500 g entrecôte i bit 1 päron 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 1 dl japanska soja 3 msk strösocker 2 msk sesamolja 2 msk ris- eller vitvinsvinäger MOROTSTSATSIKI GOCHUJANGKRÄM 1/2 knippe salladslök 2 dl Arla Köket® smetana 2 msk gochujang 1 msk sesamolja GRODDSALLAD 150 g färska böngroddar 1/2 knippe salladslök 1 kruka färsk koriander 1/2 dl rostade sesamfrön 1 msj japansk soja 1 lime, finrivet skal och saft TILL SERVERING 4 portioner jasminris 16 salladsblad 1 dl kimchi Skär köttet i tunna skivor. Grovriv päronet. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg allt i en skål och tillsätt resterande ingredienser. Blanda väl och låt stå i rumstemeratur medan resten förbereds. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Gochujangkräm: Skiva salladslöken och blanda med resterande ingredienser. Groddsallad: Skölj groddarna, skiva salladslöken och grovhacka koriandern. Lägg i en skål och blanda med sesamfrön, soja, limeskal och limesaft. Till servering: Skölj salladsbladen. Stek köttet, med den marinad som kommer med, i omgångar i en riktigt het stekpanna utan fett. Fyll salladsbladen med ris, groddsallad, kött, gochujangkräm och kimchi. 2 dl Arla Köket® turkisk yoghurt 2 morötter 1 hackad vitlöksklyfta 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 3 dl ris 1 paprika 1 dl majskorn Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Skölj kikärterna i vatten och låt dem rinna av. Finstrimla purjolöken. Mixa kikärterna och blanda med purjolök, persilja och mjölk till en färs. Smaksätt med salt och peppar. Forma färsen till biffar och stek dem i smör i en stekpanna några min på varje sida. Skala och riv morötterna. Rör ihop med matyoghurt, vitlök, salt och peppar. Skär paprikan i bitar. Servera biffarna med ris, tzatziki, paprika och majs. OSTIGA QUESADILLAS MED BÖNRÖRA Perfekta tillbehöret till en tomat- eller texmex soppa. Eller varför inte som enklare kvällstilltugg tillsammans med salsa, gräddfil och nachos. 4 st 1 burk svarta bönor, ca 400 g 1 tomat 2 vitlöksklyftor 1/2 rödlök 1/2 röd chili 150 g Arla Köket® riven ost texmex 75 g naturell färskost 1 tsk malen spiskummin 1 tsk torkad oregano 1 lime, rivet skal och saft 1/2 tsk salt 38 | nöjesnytt KIKÄRTSBIFFAR MED MOROTSTZATZIKI Enkla att laga och goda att äta både varma och kalla. Gör gärna dubbel sats för att ta med som matlåda en annan dag. 4 portioner 400 g kikärter 1 dl Arla® mjölk 1 purjolök 1 msk majsstärkelse 1 kruka färsk persilja 15 g Arla® svenskt smör 8 tortillabröd Arla Köket® smör- och rapsolja Häll av och skölj bönorna. Mosa dem lätt med en gaffel i en skål. Dela och gröp ur tomaten. Skär köttet i små tärningar. Skala och finhacka vitlök och rödlök. Skär chili i tunna skivor. Blanda alla grönsaker, färskost, ost och kryddor med bönorna. Tillsätt limeskal och saft. Bred bönröran på hälften av bröden och lägg resten av bröden ovanpå. Hetta upp smör-&rapsolja i en stekpanna. Stek bröden på båda sidor på medelvärme tills gyllene 4-5 min. Skär i bitar. KIKÄRTSSOPPA MED VITLÖKSSMETANA OCH ROSTADE SESAMFRÖN Värmande soppa som du snabbt svänger ihop av kokta kikärtor. Krydda upp med lite timjan eller spiskummin för mer smak. 4 portioner 1 gul lök 2 msk grönsaksfond 7 dl vatten 1 burk kikärter, ca 400 g VITLÖKSSMETANA 2 vitlöksklyftor 2 dl Arla Köket® smetana TILLBEHÖR 2 msk sesamfrön 40 g ärtskott Olivolja 4 portionsbröd 75 g naturell färskost 4 cm gurka i skivor 1/2 ask klippt krasse Skala och skär löken i bitar. Koka upp fond och vatten i en kastrull. Tillsätt löken och koka 1-2 min. Skölj kikärtorna och låt rinna av. Lägg ner dem i kastrullen, koka upp och låt koka 1-2 min. Mixa soppan slät. Skala och riv vitlöksklyftorna. Rör ihop dem med smetana. Rosta sesamfröerna i en torr, varm stekpanna. Häll upp soppan i skålar och toppa med smetana, sesamfrön och ärtskott. Ringla över lite olivolja. Servera med bröd, färskost, gurka och krasse. KÄLLA: ARLA