Hemma i HSB Norr 1
HSB NÄRA DIG Ta vara på Ät grönt, laga hållbart o
ch ta till vara på säsongens råvaror. HSB Norrs personal tipsar om sina bästa recept. TEXT: SOFIA FORSSÉN FOTO: JENNIFER SCHMIDT, NICK GRAPPONE, AARON BLANCO TEJEDOR, NADINE PRIMEAU AGNETAS KANTARELLCAPPUCCINO 1 dl kantareller 4 dl grädde 2 msk kycklingfond 1/2 tsk sambal oelek 1 msk färskost 2 tsk mjölk Gör så här: Fräs kantarellerna med olja och smör i en kastrull till mörkbrun färg, slå på övriga ingredienser utan mjölken och småkoka i 7 minuter. Mixa med stavmixer och mjölk strax före servering. ÄPPELPAJ 150 g smör 2 dl råsocker 1/2 dl ljus sirap 1/2 dl vispgrädde 3 dl havregryn 1 1/2 dl vetemjöl 1/2 tsk bakpulver 1 tsk flingsalt 600 g äpplen Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret i en kastrull tillsammans med råsocker, sirap och vispgrädde. Ta från värmen och blanda ner havregryn, vetemjöl, bakpulver och flingsalt. Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en smord pajform. Fördela smeten över. Grädda i ugnen ca 30 minuter, tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Till servering: Servera med grädde eller vaniljsås. SOFIAS PARMESANROSTAD BLOMKÅL PIAS GODA VITKÅL Vitkål är både nyttigt och billigt och finns färsk året runt. I den här rätten kan du använda hela kålhuvudet. Kan ätas som huvudrätt eller tillbehör. 1 liten blomkål 2 msk olivolja 1 tsk chilipeppar 1 tsk salt 1/2 tsk peppar 1 dl finriven parmesanost Sätt ugnen på 225°C. Bryt blomkål i större buketter. Skär buketterna i cm tjocka skivor. Lägg på en bakpappersklädd plåt och blanda med olivolja, chilipeppar, salt och peppar. Rosta i ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut och strö över parmesan och sätt in ytterligare cirka 5 minuter. HEMMA I HSB 3 .2019 / NORR 4 personer stort vitkålshuvud 160 g getost Olja/ smör till formen Salt, svartpeppar Gör så här: Skiva vitkålen i strimlor, dela i mindre bitar och stek tills den blir mjuk. Lägg sen i smord ugnsform. Täck formen med så mycket chevré som samvetet tillåter. Gratinera i 225 grader tills chevrén smält cirka 10–15 minuter. säsongens råvaror