Buffé 1
NÄST SIST ICA-kort: 033-47 47 90 ICA kundservice:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Buff éredaktionen/växeln OTW: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buff e@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktörer: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se, Camilla Thörnqvist, camilla.thornqvist@otw.se Receptansvarig: Sofi a Nilsson, sofi a.nilsson@otw.se Art director: Nina Olsson Formgivare: Katarina Sjöberg Webbredaktör: Ellinor Jidenius, ellinor.jidenius@otw.se Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Nina Tarukoski, Anders Milbers, Christina Karlsson Produktion: OTW Communication, (miljöcertifi erat enligt ISO 14001) Repro: Done Tryck: Roto Smeets NL/028/001 På ica.se/buff e hittar du bland annat utlovat extramaterial, information om rekvisita och det digitala arkivet. Där presenteras också vinnarna i Buff és tävlingar. Vinn 300 kronor i matpengar! DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buff é utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer med ICA-kort. Mer info på ica.se. Nästa nummer kommer 16 november Ost, grönt & bakat Bli ett ostproff s och var med och namnge en helt ny ost! Låt små gröna rätter pigga upp julen. Numret bjuder också på en massa bakat – pepparkakstårta med brynt smörkräm, polenta- & saff - ranskaka och »mintbark«. Grönt på buff én. Godaste ostarna. Stora julbaket. 2. Antal kor på Wyebrook Farm A. Ca 500 B. Ca 200 C. Ca 100 3. Står i matsalen på Silo A. En kompost B. Ett bryggeri C. En menytavla 50 VINNARE Gör så här: Tävla på ica.se/buff e, mejla svarsraden till tavling.buff e@otw.se eller skriv ner den på ett vykort och skicka till Buff é, Box 3265, 103 65 Stockholm – senast den 31 oktober. Vinnarna presenteras på ica.se/buff e från den 16 november. 1. Annat ord för mikrogrönt A. Stänglar B. Skott C. Stjälkar SEPTEMBERNUMRETS RÄTTA RAD: 1C, 2B, 3B, 4B, 5C Tänd ljus och sörpla milkshake innan klockan slagit åtta, tipsar Made by Mary. Recept & foto Maria Strömberg Bååth (ur boken »Made by Marys gröna frukost«) FRUKOSTMILKSHAKE Mixa mandeldryck, hallon och frysta bananer. GER 2 GLAS Koka upp 1 dl frysta hallon, 1 msk vatten och 1 tsk agavesirap i en kastrull. Mosa hallonen och låt koka ca 1 minut. Låt svalna. Mixa 2 frysta, skivade bananer, 3 dl osötad mandeldryck, 3 msk osötat jordnötssmör, 2 krm vaniljpulver och ev 2 tsk agavesirap slätt i en blender. Fördela hallonen i botten av två glas. Toppa med milkshaken. Rör ev om försiktigt med en sked för att få en snygg »rippeleff ekt«. 4. Tricket för en klar buljong A. Att koka B. Att fräsa C. Att sjuda 5. Namn på vanligaste räkan A. Pangasius bareolis B. Pandalus borealis C. Pannamei beraolis B UFFÉ 10 • 2016 Många har hört av sig... Men vad tycker du om Buffé? Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. 39 Wake & shake! För alla Se ica.se/buff e ROSTAD PUMPA MED PICKLAD RÖDLÖK & CURRYDRESSING Kul och smakrik sallad. Pumpa kompas med curry, lönnsirap och tranbär. FÖR 6–8 PERSONER 1 kg butternutpumpa 1 msk lönnsirap 150 g blandad bladsallad ½ dl torkade tranbär 1 dl picklad rödlök (se ruta) olivolja salt och malen svartpeppar DRESSING 2 msk vitvinsvinäger ½ tsk lönnsirap ½ tsk curry ¾ dl olivolja GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med den picklade rödlöken, se separat recept. 2. Sätt ugnen på 225°C.Skala och kärna ur pumpan. Skär i tärningar. 3. Lägg pumpan på en bakpappersklädd plåt och blanda med 2 msk olivolja, lönnsirap, 1 tsk salt och 2 krm peppar. 4. Rosta i mitten av ugnen 10–15 minuter, tills pumpan får färg. Låt svalna. PICKLAD RÖDLÖK 5. Dressing: Blanda vinäger, sirap och curry i en bunke. Tillsätt oljan, lite i taget, under vispning. 6. Blanda salladen med pumpa, tranbär, lök och 1–2 msk av dressingen i en skål. 7. Servera resten av dressingen vid sidan av. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Inlagd rödlök passar till mycket. Den håller i kylskåpet i en månad. GER CA 6 DL Skala och skiva 3 rödlökar tunt. Lägg löken i en väl rengjord glasburk med tättslutande lock. Koka upp 2 dl ättiksprit (12 %), 1 ½ dl strösocker, 1 dl vatten, 1 tsk salt, 1 tsk senapsfrön och 1 tsk svartpepparkorn. Häll lagen över den skivade löken. Stäng locket. Låt svalna. Förvara i kylskåp. Nästan allt som serveras i restaurangen kommer från gården och följer säsongerna. På hösten serveras mycket pumpa! Gott till kött! B U F F É 10 • 2016 19 9/22/2016 11:44:37 AM