Nöjesnytt Jönköping 1
DAGS ATT Nu är det hög tid att fräscha upp grillk
unskaperna. Börja med ett säkert kort som entrecôte, som har insprängt fett. Det bidrar till ett saftigare kött. E ntrecôtens egenskaper med fettpartier både i och runt köttet gör det som klippt och skuret för grillning. En del av fettet smälter under tillagningen och tillför smak samtidigt som det motverkar uttorkning. Låt det hänga med ända fram till tallriken, men väl där har det gjort sitt och kan skäras bort för hälsans skull. SPETT UTAN SPETT Att använda entrecote på ett grillspett med goda tillbehör och en hemvispad vitlöksbearnaise går garanterat hem. Som vanligt är bästa knepet för lyckade grillspett är att hoppa över själva grillspettet. De som är av trä brinner i allmänhet upp eller blir så försvagade. De i metall är rena livsfaran, då de blir glödheta. Lösningen är att grilla utan spett. Skär ganska stora bitar av kött och grönsaker, grilla dem var för sig. Trä upp på spetten vid sidan om, pensla på lite god marinad och ge dem bara några sekunder på grillen innan de serveras. TORRKRYDDA Grilla utan fet marinad som lätt orsakar öppen eld. Torrkrydda, eller rubbing som det också kallas, är särskilt lämpligt på en fetare bit som entrecôte och fläskkarré. Gnid in, vänta en stund och grilla över fin glöd. Spara saltet till dess köttet vänds, så minskar risken för att det ska bli torrt. Här passar ett smakrikt kryddsmör, gärna ordentligt smaksatt som chilikryddat Café de Parissmör. Vill man spara på kalorierna kan man servera med sallad och en i sammanhanget fettsnål yoghurtbearnaise. ■ TEXT & FOTO: DAN STRANDQVIST GRILLSPETT MED ENTRECÔTE OCH VITLÖKSBEARNAISE Till 4 personer 600 g entrecôte, gärna i bit 8 champinjoner 4 färska rödlökar TILL MARINADEN: 2 msk rapsolja 1 msk vitvinsvinäger 1 tsk konc. kalvfond 2 grovt krossade vitlöksklyftor 1 tsk grovt krossad svartpeppar TILL SÅSEN: 3 äggulor 1 tsk rödvinsvinäger 100 g smör 1 msk finhackad persilja 1 tsk hackad fransk dragon 1 tsk fransk senap 1 vitlöksklyfta salt ATT ÄTA TILL: smörstekt delikatesspotatis blandade blad 1. Blanda marinaden. Ta undan en matsked till slutpensling. Skär köttet i bitar med tre centimeters sida. Dela svamparna och lökarna på mitten. Vänd ned allt i marinad och ställ svalt i en timme. 2. Smält smöret till såsen i en kastrull. Vispa äggulor och vinäger till fast skum i en kastrull på mycket låg värme. Tillsätt smöret i mycket små omgångar under fortsatt vispning. Ta inte med den vita bottensatsen. Smaksätt med persilja, senap samt riven vitlök och salt. fransk dragon och 3. Grilla kött, svamp och lök. Trä upp de färdiggrillade bitarna på spett, pensla på den sparade marinaden, salta och ge dem ett par sekunder till på grillen. Servera med smörstekt potatis och sallad. 42 | nöjesnytt