Buffé Äppelglögg med konjak
Buffé SAFFRANSSCONES Scones = billig frukostlyx! S
maksätt med saffran för den rätta julkänslan.
Buffé GRAVAD LAX Det kräver lite framförhållning m
en är väl värt mödan – grava egen lax i jul.
Buffé Matjessilltallrik med pepparrot
Buffé CARBONARA Trött på julskinkan efter jul? Anv
änd den i en krämig carbonara!
GLÖGGMINGEL VIRGIN NEGRONI MED LINGON 6 GLAS / 45
MIN INGREDIENSER 1 dl frysta lingon 6 dl lingondricka 2 röda grapefrukter 1 apelsin is BUDGETTIPS Istället för parmesan – välj en billigare lagrad hårdost. GÖR SÅ HÄR 1. Mixa lingon och lingondricka med stavmixer. Låt stå 30 minuter. Sila genom en finmaskig sil. 2. Pressa grapefrukten och sila juicen. Blanda med lingondrickan. Skala apelsinen med en potatisskalare och skär bort allt vitt med en kniv. 3. Häll drycken i 6 glas med is och toppa med apelsinskal. TIPS Du kan förbereda drinken dagen innan och förvara i kylen. POTATISKROKETTER MED SAFFRAN OCH PARMESAN 6 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 600 g fast potatis ½ förp saffran à ½ g 4 msk majsstärkelse 1 tsk salt 1 dl riven parmesan 2 dl vetemjöl 2 ägg 2 dl panko neutral olja till fritering GÖR SÅ HÄR 1. Skala och riv potatisen grovt. Pressa ur all vätska och blanda med saffran, majsstärkelse, salt och parmesan. 2. Tryck ihop och forma till 12 små bollar. Vänd försiktigt i mjöl, uppvispat ägg och sist panko. 3. Värm oljan i en kastrull till 170–180 °C. Fritera tills kroketterna är gyllene 4–5 minuter. Låt rinna av på en plåt med galler. Servera direkt eller värm senare på ett galler i ugnen i 175 °C 5–10 minuter. CLEMENTIN SOUR 6 GLAS / 15 MIN INGREDIENSER 2 ½ dl whisky t ex bourbon 1 ¾ dl citronjuice 1 ¼ dl sockerlag eller honung 2 ½ dl färskpressad clementinjuice 2 äggvitor GÖR SÅ HÄR 1. Skaka alla ingredienser i en shaker utan is, tillsätt sedan is och skaka lite till. Häll upp i 6 glas. SOCKERLAG Koka upp lika mycket socker som vatten tills sockret löses upp. Låt svalna. SVINNSMART Spara äggulorna och använd i julbaket, se sidan 8. BUDGETTIPS Använd fryst gräslök istället för färsk. 13 BUFFÉ #11/2023 KARAMELLISERAD LÖKDIPP 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 2 stora gula lökar 2 msk smör 100 g färskost 2 dl gräddfil ½ msk finhackad gräslök saltade chips till servering salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Finhacka löken och stek på medelvärme i smör ca 20 minuter tills den är gyllene och karamelliserad. Låt svalna lite. 2. Blanda löken med färskost, gräddfil och gräslök. Smaka av med salt och peppar. Servera dippen med chips.