Intag av fosfor via maten ökar D et har under fle
ra år funnits misstankar om ett samband mellan förhöjda serumnivåer av fosfat och utveckling av hjärt-kärlsjukdom även i den njurfriska befolkningen. På senare tid har det kommit flera studier som tyder på att så också är fallet(1, 2, 3) . Ett exempel är en publicerad studie från i år på drygt 9 500 icke-njursjuka personer i USA där ett fosforintag över 1400 mg/dag visat sig vara associerat med högre dödlighet jämfört med ett lägre Aktuell debatt om fosfor – en sammanfattning Den 9 december 2013 publicerades en debattartikel på Svenska Dagbladets debattsida »Brännpunkt« med titeln Fosfat – ett underskattat hot mot hälsan, se http:// www.svd.se/opinion/brannpunkt/fosfat-ett-underskattathot_8804828.svd Debattörerna var såväl njurläkare, njurdietister från olika delar av landet samt en njursjuk patient. Artikeln ville framförallt synliggöra och debattera två ämnen: 1. Höga fosfatnivåer utgör en hälsofara även hos den »njurfriska delen" av befolkningen 2. Uppmärksamma och ifrågasätta användandet av fosfatinnehållande tillsatser i maten Debattartikeln gav endast en övergripande redogörelse av ämnena. Gruppen bestämde sig därför att gå vidare och även skriva en artikel med fördjupad bakgrund om hälsofaran med förhöjda fosfatvärden och fosforinnehållande livsmedelstillsatser. Artikeln har blivit accepterad för publikation i Läkartidningen, men i skrivande stund är den ännu inte publicerad. 36 intag (3) Fosfor i maten Fosfor förekommer naturligt i framför allt proteinrika livsmedel, så som mjölkprodukter, kött och fisk. I Sverige bidrar mjölkprodukter med cirka 35 procent av fosforintaget hos vuxna. Fosfor är grundämnet och fosfat dess salt. Många gånger används begreppen synonymt, men det är mängden fosfor som anges i livsmedel. Intaget av fosfor via maten har ökat i västvärlden. Ökningen beror sannolikt på större intag av proteinrik mat samt ökad konsumtion av raffinerad och bearbetad mat som inte sällan innehåller tillsatser där fosfor ingår. Fosforinnehållande tillsatser uppmärksammas Tillsatserna har fått stor uppmärksamhet senaste åren, särskilt i USA. Tillsatserna har visat sig bidra med betydande mängder fosfor (motsvarande 500 – 1000 mg extra/dag) när analyser gjorts av innehållet i olika industriellt raffinerade och bearbetade livsmedel(4, 5) . Mängden tillsatt fosfor i dessa livsmedel går varken att hitta i databaser för näringsinnehåll eller på de tillsatsinnehållande livsmedlens näringsvärdesdeklaration. Tillsatserna deklareras dock i innehållsförDIALÄSEN 3.2014 . Enligt Livsmedelsverkets undersökning »Riksmaten« från 2010, är det genomsnittliga intaget av fosfor hos män i Sverige 1 541 mg per dag, medan intaget för kvinnor är i genomsnitt 1 241 mg. Det är alltså en stor andel av Sveriges befolkning som har ett intag som ligger över 1 400 mg/dag. Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag av 600 mg fosfor/dag för vuxna (för gravida 700 mg/dag och för ammande mödrar 900 mg/dag). Man har däremot inte definierat någon övre gräns.