Nöjesnytt Jönköping 1
Nöjesnytt Jönköping PÅ KROGEN
Nöjesnytt Jönköping NÖJESNYTT MODE
Nöjesnytt Jönköping ACCESSOARER
Nöjesnytt Jönköping NOTISER
NOTISER GARDIN OLSSON FÅR GATULÄGE MED SÖDERSOL G
ardin Olsson/Lexington Store byter nu lokal inne i Passagen och får därmed gatuläge och södersol. En flytt som ger butiksägaren Kristina Hjert chansen att ändra layouten och dispositionen av produkter, då det nya utrymmet är mer kvadratiskt än tidigare. – Det är roligt att satsa framåt tillsammans med duktiga medarbetare. Dessutom får vi möjligheten att ha varor utanför butiken och kunna bjuda kunderna på en kopp kaffe. Vi som jobbar har ett genuint intresse för kaffe och innan fanns Rosteriet intill, men med flytten öppnar det upp för kaffebjudning, vilket känns himla trevligt, säger Kristina Hjert. I 21 år har Kristina drivit det gamla familjeföretaget som kom till 1958. Nu när andra generationen tagit vid är det fortfarande mycket vilda idéer som florerar i butiken och bakom kulisserna. – Nu senast har vi bland annat pysslat med John Bauer Hotel och gardiner för deras sviter. Vi kör satsningar mot sociala medier och är dessutom väldigt förtjusta i event av olika slag. Vi samarbetar gärna med föreningar eller låter någon skola komma hit till exempel. Det är mycket jobb runtomkring som inte syns utåt, berättar Kristina Hjert. Gardin Olsson har hela Lexingtons koncept med både kläder och hemkollektion. Dessutom har de märket Ceannis där skaparen av varumärket faktiskt kommer från Jönköping. Butiken har även, som namnet antyder, mängder av gardiner och tyger för både offentliga sammanhang och för det privata. – Det är en lika stor verksamhet som butiksdelen. Nu är vi verkligen över hela Sverige med våra produkter och tjänster, vilket är jätteroligt, avslutar Kristina Hjert. ■ TEXT: EMELIE MAKRILL FOTO: EMMA BRÄNNMAN GRILL HOUSE HUNDRA PROCENT NÖTKÖTT M DETALJERNA GÖR HELHETEN HOS KVÄNUM Å r 1999 öppnade Kvänum i Jönköping och i dag är det inredarna Ulrika Hjorth Hagman och Ingela Hurtig som inspirerar och vägleder kunderna. Med en mångårig och gedigen erfarenhet av köksplanering berättar duon om de nuvarande trenderna och utställningens stundande förändringar. Kvänums utställning, som befinner sig på Smedjegatan mitt inne i city, ska nu förnyas med tre nya miljöer och samtidigt kommer de bestående uppsättningarna att genomgå diverse förändringar. I samband med detta har nu Kvänum Jönköping en utförsäljning bland tidigare utställningar och detaljer. – De nya miljöerna kommer bli både klassiska och moderna, berättar Ulrika Hjorth Hagman. Den stora nyheten Art är en av de tre nya miljöerna hos Kvänum vilket är ett handtagslöst kök i modern och innovativ stil. – Det var mycket sådant som visades på den stora mässan i Milano. Där gömde man hela kök bakom skjutdörrar och andra tekniska höj- och sänkbara lösningar, säger Ingela Hurtig. De platsbyggda sekelskiftesköken som också är Kvänums klassiska sortiment är företagets storsäljare. Retrostilen är ett mycket uppskattat inslag i sortimentet, speciellt av den yngre generationen som söker sig tillbaka till den gamla stilen med teak, virrvarrmönster och köksdetaljer à la 50-tal. – Det är verkligen unikt. Vi har alla detaljerna för ett sådant kök och kan då skapa ett igenkännande från den tidens stil. Det är en modern teknik men med gammal charm. Vi har ett unikt och stort sortiment med kvalitetstänk hela vägen, avslutar Ulrika Hjorth Hagman och Ingela Hurtig. ■ TEXT & FOTO: EMELIE MAKRILL ed nystartade Grill House på Trädgårdsgatan har Hatice och Ömer Keskin gjort verklighet av drömmen att starta eget. Det blev en snabbmatsrestaurang med fokus på grillat, hembakat och hemlagat. – Vi ville bidra med produkter som inte redan finns så mycket i stan, berättar Ömer och Hatice. Här arbetar också Bayram Gumus (bilden) som kock. Köttet som används i maträtterna är hundra procent nötkött och något som Ömer beställt in särskilt för Grill House. Ömer har själv besökt producenten som levererar det för att få köttet precis så som han och Hatice vill ha det. – Så man kan säga att det också är hemlagat, hela köttbitar varvas med köttfärs och det är mycket kryddigt. Den här typen av kebab är populär i många andra europeiska länder, till exempel Turkiet där vi kommer ifrån, berättar Ömer och försäkrar att det inte är något halvfabrikat man har att göra med. Grill House satsar på nattöppet på fredagar och lördagar, glädjande för alla nattliga vimlare som köar till snabbmatsrestaurangerna framåt småtimmarna. – En bit mat måste man ha i magen innan man går hem och lägger sig eller vad man nu gör, säger Ömer och skrattar. Lokalen är nyrenoverad, fräsch och spännande inredd med modern konst föreställande kända ansikten på väggarna. Restaurangen består av två våningar med fyrtio sittplatser och en meny som, i all sin enkelhet, passar många. – Vi har även en salladsbar som jag tror blir populär inför sommaren när folk vill komma i form, säger Ömer och skrattar på nytt. Han får dock erkänna att de inte har något växthus på baksidan utan att grönsakerna är relativt vanliga och inköpta. Annars påpekar han återigen att hemlagat är ett viktigt ledord för Grill House. För många är Ömer och Hatice förmodligen bekanta ansikten då de båda jobbat inom restaurangbranschen i många år. De satsar på effektivitet och bra priser för att locka kunderna till sin restaurang. – Vi vill kunna hålla nere priserna gentemot konkurrenterna och det vet vi att vi klarar av genom att jobba effektivt och inte anställa för många till en början. Sedan vill vi påvisa att vi har stor kunskap inom branschen och det gör vi genom små, men viktiga, detaljer. Upplägget på menyn till exempel, här finns smårätter för den som vill ta det lite lugnt en kort stund, vi har kebab i bröd för fyrtio kronor samtidigt som vi erbjuder finare köttbitar för 99 kronor, berättar Ömer. Hatice och Ömer är medvetna om den stora konkurrensen som råder i Jönköping och påpekar att marknadsföringen är extra viktig för en restaurangägare i dag. När vi träffas har de bara haft öppet i en vecka och hittills har gensvaret varit gott. – Det tar sin tid innan folk hittar hit på allvar, men närheten till stationen, högskolan och att många jobbar i närheten gör att Jönköpingsborna rör sig mycket här. Det och vårt utbud gör att jag vet att vi kommer att lyckas med det här, säger Ömer. ■ TEXT & FOTO: EMMA BRÄNNMAN 68 | nöjesnytt
Nöjesnytt Jönköping STUDENTLIV
Nöjesnytt Jönköping TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Jönköping DIGILISTAN BY NÖJESNYTT
Nöjesnytt Jönköping SERIER