NG Malmö 1
Krog Bäst just nu Med risk för att provocera er l
ite så passar jag på att jubla för att hösten är på ingång. Den andra hälften av augusti och september innebär nämligen alltid en nykick i kulturlivet. Det är välkommet efter en ganska slö sommar. NGBG-FESTIVALEN ngbg.se Sommaren är snart över, det är den ju alltid efter att Malmöfestivalen är slut. Eller? Nej, inte riktigt. Nu är det snart dags för årets upplaga av NGBG-festivalen och underground-kulturen på Norra Grängesbergsgatan att krypa upp ur källarlokalerna och bjuda in till dagsfest. Som jag själv skriver i intervjun med dj-kollektivet Fauna: NGBG är Malmös fetaste festival. KORTFILMSFESTIVAL nordiskpanorama.com Filmfestivalen Nordisk Panorama går återigen av stapeln i Malmö och är ett alldeles utmärkt sätt att möta hösten på i september. Kolla sociala medier, hitta något som låter spännande och kryp in i biomörkret. Festivalen äger rum den 19-24 september. EROTIKAFTON inkonst.com KOSHARI HOUSE Södra Förstadsgatan 42, kosharihouse.se 5 China Box lyckades under många år husera med sina billiga kartonger innan balkanköket Malmö Cevapi tog över för en kort visit i den lite mindre restauranglokalen på Triangeln. Nu är det dags för den egyptiska gatumaten att prova lyckan på en av Malmös mest folkmyllrande adresser och frågan är om inte Koshari House har receptet för att leva kvar länge. Att nämna falafel och Malmö i samma mening är ungefär lika tröttsamt som att klaga på gentrifieringen av Möllevången samtidigt som man är en del av den själv. Men det går inte att frångå att den friterade kikärtsbollen och Sveriges tredje största stad har en never ending kärlekshistoria. Därför är tilltron till Koshari House på topp redan efter att vi fått smaka en nyfriterad falafelboll när vi beställer mat över disk. Falafeln på Koshari House har en egen prägel och lyckas starkt nog sticka ut i Malmös oändliga falafelhav. Bollarna är nämligen inte gjorda på kikärtor, utan på favabönor, en variant av klassiska bondbönor. Personligen blir jag positivt 82 NÖJESGUIDEN | NR 8, 2019 överraskad och faktum är att den är mer mättande än den ibland lite luftiga kikärtsfalafeln. Koshari House har en street foodmeny med egyptisk prägel. Maträtterna är enkla och vegetariska och går bland annat att beställa in som smakmeny för 130 kronor, så att man får testa lite av varje. Som recensent är det ett utmärkt alternativ, av självklara anledningar. Restaurangen har fått sitt namn av huvudrätten, den på förhand något märkliga men spännande rätten koshari. Det är inte varje dag man kombinerar basvarorna makaroner, ris, linser och kikärtor tillsammans. Stärkelsebomben serveras med stekt lök, tomatsås och en rejäl nypa spiskummin. Självklart är kosharin huvudingrediensen på vår avsmakningsmeny och trots min skepsis blir jag positivt överraskad av hur bra ris faktiskt kan fungera med pasta om kryddningen är rätt. Falafel och koshari i all ära. Men kombinationen av smaker, friterat bröd, hummus, fattoush och smarriga såser är det som får mig att vilja komma tillbaka. Utöver den engagerade servicen från personalen som gärna berättar om vad som serveras på tallriken. Som slutsats är jag glad att en av Malmös bästa och mest centrala street food-lokaler har fått en upprustning och med det ett koncept som faktiskt erbjuder något nytt. Öppet: mån-fre 10-21, lör 10-20, sön 10-18 Arrangörerna beskriver det själva som årets våtaste och hårdaste evenemang. Det årligen återkommande evenemanget är både befriande och välkomnande i Sverige där vi till skillnad från på många andra platser ger alldeles för lite plats åt den erotiska konsten och uttrycksformen. STÄNGNING AV UTESERVERINGAR Efter rökförbudet har surret på uteserveringarna blivit lägre och om jag ska vara helt ärlig ser jag fram emot att höstmysa inomhus i varma lokaler, bland mycket folk. Sen får vi ladda batterierna och ta nya tag för att reclaima surret nästa vår. FILIP SANDSTRÖM BEIJER filip.beijer@ng.se