Marknad Örebro 1
GASTRO ÖREBRO LÄNS BÄSTA RESTAURANGER 2021 TEXT:
PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILD Restaurangutbudet ökar i vårt län, från kvarters till en mer exklusiv nivå. Här följer efter våra besök, utan rangordning, länets sex bästa restauranger 2021. Hög klass håller amano år efter år med sina välsmakande rätter, inspirerade av Toscana. Vi väljer ett av de bra menyalternativen. Aptitretaren denna kväll är en mustig kantarellsoppa. Klassikern, de färska pastasäckarna fyllda med en ljuvligt len gorgonzola, serverade med citronsmör och parmigiano ost är av högsta klass. Perfekt är den rosabakade kalvfilén från Årsta med merlotsky och toppad med färsk gotländsk tryffel, så gott. Desserten en frisk crème catalana med limoncello curd och citronsorbet. Gästerna lämnar amano nöjda, kväll efter kväll. Restaurangen Boo Natur ligger i anslutning till det mycket vackra Boo Slott, några kilometer från Hjortkvarn och 35 minuter med bil från Örebro. Starten på lunchen är en terrin på kålrot och päron samt det sedvanliga friterade grisörat. Utsökt var ”Ägg Royal”, äggröra med löjrom och inlagd sparris. Tidigt kom en pocherad torsk, följd av en brödservering. Höstlig var den grillade rotsellerin med svamp. Minnesvärd var det över enris bakade vildsvinet. Desserten är en överraskande mousse på jordärtskocka och äpple. Avslutningen en kopp kaffe samt godis i form av en kola och det franska bakverket financier med lingon. Boo Natur har fått ihop smakerna till mästarklass. Bryggerikrogen i Nora är en restaurang med en hög gastronomisk nivå till glädje för gästerna, vilka årligen ökar i antal. Sommaren innebar rekord i antalet gäster. En höstkväll åt vi den uppskattade avsmakningsmenyn. Här bjuds mindre rätter som kantareller, potatis, rökt röding och sotad hjort. Huvudrätten är en mjäll och smakrik gös på en bädd av blomkålspure och svamp med mandelpotatis. Vi valde äpple och vanilj och kola till dessert. Här möttes sött, salt och krispigt. En sådan utsökt final. Bryggerikrogen i Nora är en positiv mötesplats för gastronomiskt intresserade. Hög klass håller Grythyttans Gästgivaregård. Måltiderna serveras i de stilfulla matsalarna. Förrätter vi särskilt minns är en tartar på nötinnanlår samt klassisk Norröna matjessill med forellrom och ett vaktelägg. Huvudrätterna är en mjäll Hjälmar gös med musslor och blomkål samt en nattbakad fläsksida med äppelsky och lingon. Tre sorters rabarber är den perfekta finalen. Här bakad, marinerad i lag samt rå rabarber med mandelglass i en kall och frisk rabarberconsommé. Kaffe och en kaka i salongen är den väl valda avslutningen. Gästgiveriet ger en behaglig matupplevelse genom maten, servicen och miljön. Katrinelund, med Hotell och restauranger, är idag en attraktiv mötesplats i en mycket naturskön miljö. De två restaurangerna Gästgiveriet & Sjökrogen drivs och bedöms separat. Gästgiveriet erbjuder en fyra- eller sexrättersmeny baserad på säsongens råvaror. En utsökt sexrättersmeny startade upp med tre snacks och en bröd servering. Därefter fick vi abborre från Göksholm, svensk bläckfisk med rotselleri 50 och chawanmushi svamp, alla på hög nivå. Efter en pilgrimsmussla med kyckling serverades en perfekt tillagad vildand med tillbehör. Avslutningen Craquelin kakor med äpple, lavendel och honung. Till Gästgiveriet åker den som vill äta riktigt god mat lagad av smaksäkra kockar. Sjökrogen, öppen sommartid, har som specialitet fiskrätterna. Fish´n Chips, fisksoppan och Göswallenbergarna. Fish´n Chips på gös har en frasig yta och en mjäll god fisk, bra stripes och den rätta remouladsåsen. Med Sofie Lönnström åter i serveringen möts vi av en perfekt och föredömlig service. Årets Servitris/Servitör 2021 Årets servitris/servitör är Evelina Gunnahr på Hachi. Har genom sin kunnighet berikat och breddat Örebros vinutbud. Bästa restaurangerna 2021 amano Boo Natur Bryggerikrogen i Nora Grythyttans Gästgivaregård Katrinelund Gästgiveriet Katrinelund Sjökrogen ®