VellingePosten nr 9 2023 1
18 Bilder & Text: Emmanuella Sjögren å minimerar
du svinnet under äppletiden Skär i klyftor och frys till användning vid ett senare tillfälle. Snart är det äppletider och har du tur, eller otur, får du extremt mycket frukt att njuta av. Det är tid att göra paj, chutney, alla sorters äppelbakelser, äppelmos, och som vi älskar hemma, äppelchips och färskpressad äppelsaft. Även med den bästa insatsen för att ta tillreda frukten, blir det en hel del spill under dessa skördetider. Ibland får man alldeles för mycket frukt som man själv inte hinna njuta av. Jag kan själv säga att jag blir ibland stressad av att ha så mycket som hamnar på gräsmattan. Det finns dock några tips om hur man kan minimera svinnet. Sök om det finns ett musteri i din närhet där du kan göra must av din egen frukt. Sätt de i en fin korg framför huset och bjud alla som går förbi att ta med några. Gör ett inlägg på sociala media och bjud in dina kompisar att komma och plocka. Det finns många som blir glada av detta. Ta med en fin korg till jobbet eller till barnens skola. Det är superenkelt att göra egen äppelcidervinäger ur skrutten från bakningen, eller äpplebitar. Följ recepten nedan. Har du mycket, kan du göra flera burkar som du kan ge bort som present. Emmanuella Sjögren är matinspiratör, och författare till kokboken Too Good to Waste. På hennes websida www.byemmanuella.com hittar ni flera inspirerande recept. Där kan ni också beställa hennes nya kokbok, boka paellacatering, samt ta kontakt med Emmanuella vid eventuella frågor om denna artikel. Följ gärna Emmanuellas matresa via Instagram @food_byemmanuella Bild på Emmanuella: Fotograf David Back S Äppelcidervinäger Till en burk cider, ungefär en liter i storlek 4 dl äpplen (skrutt, bitar eller blandat) 1 msk socker 6 dl kyld kokat vatten (Viktigt att du kokar vattnet och låt svalna) Till sköljning: blanda tillsammans 1/4 tsk bikarbonat med 1 l kokande vatten Gör så här: Skölj äppelskruttarna eller bitarna i bikarbonat vattnet Lägg äpplebitarna i en steriliserad (väldigt ren) glasburk En portion i receptet ger en burk äppelcidervinäger. Tillagningstiden har inte räknat med dom veckorna som vinägern ska stå och lagras. Tvätta äpplena och skär i medelstora bitar. Lägg bitarna i en ordentligt rengjor glasburk. Blanda sockret med vatten och häll över äppelbitarna. Fyll på med mer vatten så att det precis täcker, om det behövs. Förslut öppningen på burken med en bit tunt tyg och fäst med ett gummiband. Detta gör att vätskan får syre men håller borta smuts och eventuella insekter. Ställ burken på en varm, mörk plats i cirka 3 veckor. Sila vätskan i en behållare. Applebitarna kan du kompostera. Häll sedan tillbaka vätskan i samma burk som tidigare och täck på samma sätt igen. Låt sedan burken stå på en varm mörk plats igen, denna gång i cirka 4–6 veckor. Rör runt i burken med en slev någon gång i veckan under tiden. Efter fyra veckor kan du smaka på vinägern och kontrollera syrligheten. Om du önskar en syrligare vinäger kan du låta den stå ett tag till. Häll upp i en flaska med lock. Njut!