Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg Sida 2
Nöjesnytt Helsingborg Sida 3
Nöjesnytt Helsingborg Sida 4
Nöjesnytt Helsingborg Sida 5
Nöjesnytt Helsingborg Sida 6
Nöjesnytt Helsingborg Sida 7
Nöjesnytt Helsingborg Sida 8
Nöjesnytt Helsingborg Sida 9
Nöjesnytt Helsingborg Sida 10
Nöjesnytt Helsingborg Sida 11
Nöjesnytt Helsingborg Sida 12 krogprofilen TORBJÖR
N LAGMARK Han är vid det här laget en institution i Helsingborg och hans företag är något av ett nav i det urbana restauranglivet i staden. 13 november fyller han 50 och det firar han i förväg med att inviga “Nya Lagmarks” i månadsskiftet oktober/november. Ödåkra. Karriären har varit spikrak. Han avslutade restaurangskolan 1979 och efter det blev det fyra år på Operakällaren. Sedan följde Grand Hotel i Helsingborg, Elinor och Rut på Skäret. 1987 öppnade Torbjörn, tillsammans med vännen Håkan Nilsson, den exklusiva gourmetrestaurangen Karl XIV:e. De var även med och skapade vinkällaren Le Bastion. 1991 såldes restaurangen och Torbjörn började istället att koncentrera sig på att bygga upp en cateringverksamhet, vilken snabbt växte till Helsingborgs största. T MER ÄN 100 TV-PROGRAM Under 80-talets tävlingar i matlagning tog han sig till final i både Årets Kock, Årets Viltkock och Årets Köttkock, vilket gjorde att Torbjörn fick förtroendet att laga mat i TV4 Skåne i mer än hundra program. Under många år pratade han också mat varje vecka i Radio Stella. I mitten på 90-talet ombildade han sitt bolag till nuvarande Lagmark Gastronomi AB, som omfattar verksamheter som catering, festvåning, gourmetmatlagning, gourmetbutik, gourmetresor och vinotek. Under åren har Torbjörn även hunnit med att bilda kokboks- förlaget Lagmark Förlag, som har gett ut sju stycken kokböcker. Den senaste, “Mat för ett liv i balans”, har blivit utnämnd till Sveriges bästa bok om mat och hälsa. NYA LAGMARKS Men än tänker Torbjörn Lagmark inte slå sig till ro. Den nya satsningen heter alltså “Nya Lagmarks” och innebär bland annat att restaurangen utvecklas med en Tapasbar som kommer att ha öppet till midnatt. – Våra gourmetas är redan inspirerade av bland annat Spaniens tapas men nu kommer man alltså att kunna äta som på Mallorca orbjörn Lagmark, kock och ägare till Lagmark Gastronomi AB, föddes och växte upp i byn med den berömda taffelakvaviten och den stenugnsbakade kavringen – det vill säga eller i Barcelona. Moderna, fräcka, varma tapas som serveras ut till gästerna, förklarar Torbjörn. EGEN MATSTUDIO Men det är inte allt. Från Tapasbaren kommer man att kunna gå igenom en gyllene port till en bar med plats för 14 ätande gäster, och från denna kan man se genom en glasvägg. Med utsikt mot Sundstorget och Kungsgatan kommer Torbjörn, bakom denna glasvägg, att ha sin matstudio där man själv ska kunna laga mat tillsammans med honom. – Sammanlagt blir “Nya Lagmarks” cirka 550 kvadratmeter, något mindre än Nya Väla, skämtar Torbjörn. Och restaurangen kommer att bli av högsta kvalitét men med humana priser. Och då pratar vi världsklass på rätterna. Vi kommer att utnyttja all vår kunskap till att prestera rätter så att man ändå blir mätt. En snabb koll på menyn och en lika snabb huvudräkning ger vid handen att man mycket väl kan få en trerättersmeny för 300 kronor, eller kanske till och med en femrättersmeny för 500 kronor på Nya Lagmarks. – Ja, nu är det dags för helsingborgarna att våga gå ut och äta lite mer, kommenterar Torbjörn. HIGH TECH Även presentationen av mat och dryck kommer att få sig ett ordentligt lyft. En laserprojektor kommer att visa menyn, som är indelad i sex olika rutor, direkt på väggen. Första rutan kallas “Förrätter att börja med” och här hittar man alltid tre skaldjursrätter och ett vegetariskt alternativ. I ruta nummer två kommer “Förrätter att fortsätta med” som innehåller tre fiskrätter och en vegetarisk rätt och sedan följer en ny ruta med “Halvrätter”. – Här hittar vi lite lättare rätter som en 120 grams oxfilémedaljong, en halstrad hälleflundra, eller något riktigt läckert vegetariskt. Men vi kommer även att ha en ruta med “Helrätter” för den som bara vill beställa in en enda rätt. Till detta kommer, så klart, en ostvagn och desserter. VINLISTAN I EN IPAD Men mest spännande är kanske det sätt som vinerna kommer att presenteras på. I en iPad presenteras i runt tal tvåhundra olika viner. Sedan är det bara att klicka på det som intresserar en för att få fram historiken kring just det vinet. – Men det ska också finnas möjlighet att gå och hämta sitt vin själv ur en vinlista på cirka 40 olika viner. Då kan man välja om man vill ha 2 cl, 5 cl eller ett glas. Så vill man testa ett riktigt värstingvin, som kanske kostar 200 kronor glaset, kan man beställa 5 centiliter av det för ungefär 65 kronor. Och 5 centiliter innebär ju faktiskt två rejäla klunkar, avslutar Torbjörn Lagmark. Nöjesnytt kan bara önska lycka till med det nya konceptet och önska “Grattis i förskott" till 50-årsdagen! TEXT & FOTO: LAZZE X EVENTHÉN/WWW.LAZZEX.COM Sammanlagt blir “Nya Lagmarks” cirka 550 kvadratmeter, något mindre än Nya Väla, skämtar Torbjörn. 12 | nöjesnytt ‘’
Nöjesnytt Helsingborg Sida 13
Nöjesnytt Helsingborg Sida 14
Nöjesnytt Helsingborg Sida 15
Nöjesnytt Helsingborg Svensson, Svensson
Nöjesnytt Helsingborg Sida 17
Nöjesnytt Helsingborg Sida 18
Nöjesnytt Helsingborg Sida 19
Nöjesnytt Helsingborg Sida 20
Nöjesnytt Helsingborg Sida 21
Nöjesnytt Helsingborg Sida 22
Nöjesnytt Helsingborg Sida 23
Nöjesnytt Helsingborg Sida 24
Nöjesnytt Helsingborg Mode
Nöjesnytt Helsingborg Sida 26
Nöjesnytt Helsingborg Sida 27
Nöjesnytt Helsingborg Sida 28
Nöjesnytt Helsingborg Sida 29
Nöjesnytt Helsingborg Sida 30
Nöjesnytt Helsingborg Sida 31
Nöjesnytt Helsingborg Sida 32
Nöjesnytt Helsingborg Sida 33
Nöjesnytt Helsingborg Sida 34
Nöjesnytt Helsingborg Sida 35
Nöjesnytt Helsingborg Sida 36
Nöjesnytt Helsingborg Sida 37
Nöjesnytt Helsingborg Sida 38
Nöjesnytt Helsingborg Sida 39
Nöjesnytt Helsingborg Sida 40
Nöjesnytt Helsingborg Sida 41
Nöjesnytt Helsingborg Sida 42
Nöjesnytt Helsingborg Sida 43
Nöjesnytt Helsingborg Sida 44
Nöjesnytt Helsingborg Sida 45
Nöjesnytt Helsingborg Sida 46
Nöjesnytt Helsingborg Sida 47
Nöjesnytt Helsingborg Sida 48
Nöjesnytt Helsingborg Sida 49
Nöjesnytt Helsingborg Sida 50
Nöjesnytt Helsingborg Sida 51
Nöjesnytt Helsingborg Sida 52
Nöjesnytt Helsingborg Sida 53
Nöjesnytt Helsingborg Sida 54
Nöjesnytt Helsingborg Sida 55
Nöjesnytt Helsingborg Sida 56
Nöjesnytt Helsingborg Sida 57
Nöjesnytt Helsingborg Sida 58
Nöjesnytt Helsingborg Sida 59
Nöjesnytt Helsingborg Sida 60
Nöjesnytt Helsingborg Sida 61
Nöjesnytt Helsingborg Sida 62
Nöjesnytt Helsingborg Sida 63
Nöjesnytt Helsingborg Sida 64
Nöjesnytt Helsingborg Sida 65
Nöjesnytt Helsingborg Sida 66
Nöjesnytt Helsingborg Sida 67
Nöjesnytt Helsingborg Sida 68
Nöjesnytt Helsingborg Sida 69
Nöjesnytt Helsingborg Sida 70
Nöjesnytt Helsingborg Sida 71
Nöjesnytt Helsingborg Sida 72
Nöjesnytt Helsingborg Sida 73
Nöjesnytt Helsingborg Sida 74
Nöjesnytt Helsingborg Sida 75
Nöjesnytt Helsingborg Sida 76
Nöjesnytt Helsingborg Sida 77
Nöjesnytt Helsingborg Film
Nöjesnytt Helsingborg Sida 79
Nöjesnytt Helsingborg Musik
Nöjesnytt Helsingborg Sida 81
Nöjesnytt Helsingborg Sida 82
Nöjesnytt Helsingborg Sida 83
Nöjesnytt Helsingborg Sida 84
Nöjesnytt Helsingborg Sida 85
Nöjesnytt Helsingborg Sida 86
Nöjesnytt Helsingborg Sida 87
Nöjesnytt Helsingborg Teknik
Nöjesnytt Helsingborg Sida 89
Nöjesnytt Helsingborg Sida 90
Nöjesnytt Helsingborg Sida 91
Nöjesnytt Helsingborg Sida 92
Nöjesnytt Helsingborg Sida 93
Nöjesnytt Helsingborg Serie
Nöjesnytt Helsingborg Sida 95
Nöjesnytt Helsingborg Sida 96