Buffé Spicy margarita med jordgubbar och grapefruk
t
Buffé HALLONTIRAMISÙ Dessertfavoriten i somrig hal
lontappning som garanterat går hem hos middagsgästerna! RÅVARA I FOKUS HALLONTIRAMISÙ 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 375 g färska hallon ½ dl + 2 msk strösocker 2 ägg 250 g mascarpone ½ msk vaniljsocker 12 savoiardikex 4 msk Amaretto GÖR SÅ HÄR 1. Mosa 300 g hallon med 2 msk socker. Separera äggen och lägg gulor i en bunke och vitor i en annan. Vispa ihop äggulor med mascarpone och vaniljsocker till en jämn smet. 2. Vispa äggvitorna med ½ dl socker med elvisp till en fast maräng. Vänd ner i mascarponesmeten med slickepott. 3. Bryt varje kex i 3 delar och doppa båda sidorna snabbt i likören. Varva kex, mascarponekräm och rårörda hallon i 6 glas. Kyl minst 5 timmar, gärna över natten. 4. Dekorera med resten av hallonen vid servering. MASCARPONEGLASS MED HALLONRIPPEL CA 1 ½ LITER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 225 g hallon ½ dl strösocker 1 msk färskpressad citronjuice 1 burk sötad kondenserad mjölk ca 400 g 1 msk vaniljsocker 250 g mascarpone 3 dl vispgrädde GÖR SÅ HÄR 1. Mosa hallon med socker och citronjuice i en kastrull och koka tills det tjocknat lite, ca 10 minuter. Skumma av och låt svalna helt. 2. Blanda kondenserad mjölk med vaniljsocker i en bunke. Rör i mascarponen till en jämn smet. 3. Vispa grädden fluffig i en annan bunke. Vänd försiktigt ner i mascarponesmeten. 4. Häll hälften av glassmeten i en form ca 2 liter, ringla över hälften av sylten och upprepa med resterande glassmet och sylt. Frys i minst 6 timmar. SMÖRDEGSPAJ MED VANILJKRÄM OCH HALLON 6–8 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 vaniljstång 4 dl mjölk (3 %) 1 dl vispgrädde 1 ½ dl strösocker 6 äggulor 1 krm salt 4 msk vetemjöl 1 förp kyld smördeg 1 ½ dl hallonsylt 2 dl vispgrädde 125 g färska hallon smör till formen GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 °C. Dela vaniljstången längsmed och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull och värm med mjölk och grädde tills det börjar sjuda, ta från värmen. TIPS För en alkoholfri variant: doppa kexen i koncentrerad hallonsaft istället för Amaretto. 2. Vispa ihop socker, äggulor, salt och mjöl till en slät smet. Lyft upp vaniljstången från gräddmjölken och vispa ner lite i taget i äggsmeten. Häll tillbaka allt i kastrullen. Värm på medel21 BUFFÉ #06–07/2024 värme tills krämen tjocknat ordentligt, ca 3 minuter. Rör hela tiden mot botten. Häll över i en skål och täck med plastfilm direkt mot ytan, ställ åt sidan. 3. Smörj en pajform eller ugnstålig stekpanna, ca 24 cm i diameter, med smör och klä med bakplåtspapper. Lägg smördegen i formen, vik in hörnen och tryck fast degen lite längs kanten på formen så den inte glider ner. Nagga botten med en gaffel och bred hallonsylten över. 4. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen 10 minuter. Ta ut och bred vaniljkrämen över sylten. Baka ytterligare 15–20 minuter, tills smördegen är ordentligt gyllene. Ta ut och låt svalna. 5. Vispa grädden fluffig. Toppa pajen med grädde och hallon vid servering. Fibrer med mera Förutom att hallonet smakar gott innehåller det också nyttigheter! Bland annat massor av fibrer och C-vitamin, och dessutom folat.
Buffé GREKISK PASTASALLAD Den bästa sommarlunchen?
Pastasallad såklart! Prova en variant med grekiska smak
Buffé POKÉ BOWL Sill har du säkert ätit många gång
er förr, men aldrig såhär – med ris, salladslök och sesa