Lokaltidningen Kanalen 1
Årg 24 • 2019 • ONSDAg 8 mAj • VeckA 19 • Nr 19 •
LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM BILAGA I KANALEN – VECKA 19 – TISDAG 8 MAJ 2019 Tema | Hem & Trädgård 3 Tema Hem & Trädgård 13 Hem&Trädgård 8 maj 2019 • Temasidor i lokaltidningen Kanalen Den gamla diskbänken hamnade på baksidan och blev till en utmärkt del av familjens utekök. Vatten är kopplat via trädgårdsslangen. Om man väljer gas eller kol eller kanske en kombination av båda är naturligtvis en smaksak. Just den här modellen har längst bort en insats som passar för en wokpanna. – Det kan bli allt möjligt som hamnar på grillen, och uteköket har blivit en naturlig samlingsplats, berättar Tomas Blomén från Åkersberga. Foto: Anders G JAkobsson Inne att laga mat ute D et är klart en uppåtgående trend när det gäller utekök. Det finns egentligen två skolor. Antingen de som bygger sitt utekök själv, eller de som köper färdiga moduler. Väljer man färdiga moduler finns det numera mycket att välja på, i många olika prisklasser, säger Helene Olsson, vd på Olson Möbler i Åkersberga. Definitionen på vad ett utekök är för något kan ju naturligtvis diskuteras och kanske är det fantasin som sätter begränsningar. Det kan ju vara allt från en liten bänk vid sidan av grillen där du placerar marinad och grilltänger till ett riktigt kök med bänkar, rinnande vatten, stekplattor, diskho, kylskåp och förvaring. Att i anslutning till grillplatsen dessutom ha en bänk och några barstolar gör att matlagningen i sig kan bli en härlig sammankomst, både för grillmästaren och gästerna. Att man grillar utomhus och inte inne är väl en självklarhet. Men varför inte flytta ut resten av köket också? När ljuset och värmen kommer vill vi svenskar gärna vara utomhus och att laga mat tillsammans ger en fantastisk gemenskap. Om man väljer gas eller kol eller kanske en kombination av båda är naturligtvis en smaksak. Man kanske vill grilla biffarna över en äkta kolbädd, men ha potatisen puttrandes över en gaslåga, eller någonstans att värma såsen innan maten serveras. När familjen Blomén från Åkersberga skulle renovera köket inne i huset tog man vara på den gamla diskbänken och monterade den på baksidan. Den långa bänken ger gott om avställningsyta och trädgårdsslangen har de kopplat till kranen vid diskhon, vilket ger rinnande vatten. En hink under bänken fungerar utmärkt som avlopp. Tillsammans med en ganska stor gasgrill och en stekplatta har familjen skapat ett fantastiskt utekök, som dessutom är under tak. – Under det varma halvåret grillar vi minst varje helg. Någon gång har det väl blivit på vintern också. Det kan bli allt möjligt som hamnar på grillen, och uteköket har blivit en naturlig samlingsplats, berättar Tomas Blomén. På samma sätt som det inte finns någon begränsning på hur ett utekök ser ut så finns det ju heller inga begränsningar på vad du kan lägga på grillen. Kött, fisk, skaldjur, grönsaker och ostar. En del grillar har anordningar som gör att du kan röka maten, andra har tillsat– Det är klart en uppåtgående trend när det gäller utekök Helene Olsson, vd på Olson Möbler i Åkersberga. ser som passar för en wokpanna, eller kanske ett snurrande spett. Oavsett vad och hur du väljer att laga mat utomhus är en sak i alla fall klar. Våren är här och förhoppningsvis har vi nu flera månader framför oss där det är underbart att både tillaga och äta maten utomhus. Anders G Jakobsson