Cirkulera 1
MARIE-LOUISE DANIELSSON THAM ÄR PROFESSOR I LIVS
MEDELSHYGIEN. Här väger hon upp sallad inför en bakteriologisk undersökning. Marie-Louise sitter hemma i soffan och blickar ut över sjön Torrvarpen. En av katterna, Doris, stryker förbi och pockar på uppmärksamhet. Här, i 1600-tals huset i Grythyttan, bor Marie-Louise tillsammans med sin man och två katter sedan några år tillbaka. EN EGEN NISCH Livsmedelshygien har blivit Marie-Louises nisch. – Jag försöker få människor att förstå att vi måste skilja mellan snälla och elaka bakterier, säger hon. Vi behöver få i oss mer snälla bakterier, äta mer filmjölk och yoghurt samt mer fermenterade grönsaker som har snällare bakterier i sig. Och försöka undvika de elaka bakterierna. Ett orosmoment är att de snälla bakterierna kan bli resistenta och smitta de elaka. Därför behöver vi vara vaksamma och försiktiga med bakteriedödande medel, som exempelvis klorpreparat och antibakteriella diskmedel. – Det sämsta man kan göra är att kombinera ett rengöringsmedel och ett bakteriedödande medel i samma produkt. De tar ut varandras effekter. Över lag menar Marie-Louise att vi måste försöka minimera de kemiska rengöringsmedlen i hemmet. De belastar miljön vid tillverkningen och många konsumenter häller ut rester i avloppet. Istället kan vi använda sådant som vi har i kylskåpet eller i skafferiet, som både är snälla mot miljön och användarna. Marie-Louise har en hel del bra och miljövänliga husmorstips som hon delar med sig av. » Minimera de kemiska rengöringsmedlen i hemmet. De blir ofta stående i städskåpet och slängs på fel ställe. Använd istället det vi har i skafferiet, som ättiksyra och citron.« 6 | CIRKULERA #2 2015 VAR SAK HAR SIN PLATS Marie-Louise har en passion för ordning och reda. Estet som hon är vill hon ha det vackert omkring sig. Det är inte vackert om det är stökigt, menar hon. Men själv säger hon att hon inte är pedant. – Jag vill ha det undanplockat. Allt ska tillbaka till sin plats. Har jag plockat fram saxen ur lådan FOTO: HASSE LUNDHOLM