Lokaltidningen Kanalen 1
12 LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM
• NR 48 • VECKA 48 • ONSDAG 25 NOVEMBER • 2020 • ÅRG 25 kultur &nöje MINIGOLF • SHUFFLEBOARD • LASERDOME • BOWLING • KANDY´Z Betäll en JULKASSE fylld med julens läckerheter TEN! DAGENS LUNCH BISTROMENY TAKE AWAY • CATERING Leverantörsvägen 9, Arninge Telefon: 08-702 09 30 Mån-tors & sön 10:00-20:00 Fre-lör 10:00-22:00 restaurang@aktivitetscentertaby.se | aktivitetscentertaby.se | åran.se 495:/2 pers Sista beställningsdatum: 17 december Kassen hämtas hos oss mellan 1 och 24 december. TRÄDGÅRDEN SOM NU GÅTT IN I VINTERVILA är sommartid en del av Husmor Lisas skafferi. Likaså skogen kring Bogesundslandet. Foto: agneta JoHansson Husmor Lisa står för det hon servera JULMENY 595 kr Vi tar julen till ditt bord Den 2, 4, 9 och 10 december Njut av julens smaker i en unik middag, serverad i fyra turer direkt vid bordet. LUNCH 120 kr Onsdagar & fredagar, med rätter inspirerade från Sverige och världen, 10.30 - 13.30. Serveras fram till den 11 december. Håll utkik på facebook för veckans meny! RUNÖ MÖTEN & EVENTS Mötesplatsen på Näsudden, Näsvägen 100 www.runo.com | 08-555 380 00 Boka din julmiddag redan idag! Tel. 08-555 380 00 eller mail info@runo.se. Hon beskrivs som hemmaodlare, matkreatör, utbildare, mathantverkare, ketchupmakare och nu senast som trendspanare och PR-strateg. Sedan tio år tillbaka driver hon även en av Stockholms första hemmarestauranger. Vi åkte hem till Husmor Lisa. I ett vackert sekelskifteshus på Resarö bor Lisa Lönner Pulkkinen och hennes familj. Trädgården som just gått in i vintervila är sommartid en del av Husmor Lisas skafferi. Likaså skogen kring Bogesundslandet. Vi slår oss ner vid ett av borden i salongen. Miljön är mysig och ombonad med antik inredning och stora fönster ut mot Trälhavet. Lisa berättar om sin uppväxt i Bromma och hos mormodern i Värmland som alltid dukat upp till stora och vackra middagar. Hon poängterar hur viktigt det är att ha starka matminnen. Med ett leende beskriver hon dofter och smaker och vidden av att få lärdom om hur man på gammeldags vis syltar och saftar. – Jag har alltid älskat matlagning från grunden och ta tillvara på det som finns i skog och mark, säger hon. Lisa utbildade sig till civilekonom på Handelshögskolan. När hon inte pluggade anordnade hon allt från köksfester till stora festarrangemang med rosade middagar. När hon senare axlade rollen som chef- och projektledare inom PR- och eventbranschen fortsatte hon att på nära håll följa trenderna inom den gastronomiska världen. När flytten med familjen gick från Göteborg till Resarö föddes idén om en egen restaurang och matstudio i hemmet. Där skulle hon kunna hålla kurser och servera mat. Hon gick en kökschefsutbildning och lärde sig mer om kökshygien och matens kemi och för drygt tolv år sedan stod Lisas godkända restaurangkök klart. Hon startade även en blogg och Bondens Egen marknad för att gynna och uppmärksamma lokala mathantverkare/producenter i skärgården. Lisa fortsatte att arbeta med att följa trender och influenser inom livsmedelsoch restaurangnäringen och hennes verksamhet var tidigt ute i den hållbara trenden. Som Husmor Lisa sådde, skördade och lagade, serverade hon sina gäster middagar med berikande presentationer om historien bakom varje rätt och råvara. – Det var full fart med folk i huset och familjen fick nog. År 2017 stängde restaurangen för middagar och sedan dess har det endast varit öppet för företagsgrupper. Efter mycket övertalning från mina gäster hade jag öppet i somras. Vi serverade helglunch och middag på uteserveringen och hämtmat vilket var väldigt lyckat. Nästa steg nu är att servera julmiddagar. Det blir en färdig sjurätters meny med klassiska julsmaker samt möjlighet att hämta de färdiglagade menyerna, säger Lisa och ser fram emot att åter kunna ta emot gäster i sitt hem, givetvis genom att följa rådande coronarestriktioner. ELDOST FRÅN OSTMAKERIET PÅ RINDÖ, gröna tomater och lila basilika från Husmor Lisas trädgård. Foto maJa påHlman VID ENTRÉDÖRREN sitter restaurangguidens White Guides* skylt vilken bekräftar att Husmor Lisas hemmarestaurang Fine Home Dining fått goda omdömen år 2016 och 2017. Agneta Johansson redaktionen@fixmedia.se *White Guide testar och bedömer årligen restauranger i Sverige utefter mat, dryck, service och miljö/stämning. mat & krogliv Vi fi xar JULMATEN DELICATO OUTLET • DAGENS LUNCH • CAFÉMENY • RÄTTIGHETER • CATERING • GLASSCAFÉ ELEKTRISKA GO-CARTBILAR • ARKADHALL MED FLIPPER, SKJUTSPEL, RALLYSPEL, SPORTSPEL •