BD 1
T PRATAR VI OM KRING MIDDAGSBORDET fortfarande de
t mest angelägna ämnet när vi ses i goda vänners lag. TEXT: REDAKTIONEN DET PRATAR VI OM KRING MIDDAGSBORDET ng uppger nära tre av tio att det tt samlas med vänner runt mat naste 12 månaderna. Undersökskvaller, kultur och nöje och familj mtalsämnena runt middagsbornader mellan kvinnor och män. Y Sifoundersökning uppger nära tre av tio att det ivit mer viktigt att samlas med vänner runt mat yck under de senaste 12 månaderna. Undersökn visar också att skvaller, kultur och nöje och familj mest populära samtalsämnena runt middagsboren det finns skillnader mellan kvinnor och män. R ÄR det vanligaste samtalsämnet, nöje samt familjen. Politik är mest ringar och om man tittar på n pratar män hellre om renovedan unga kvinnor pratar mer om rt med genomsnittet (4 %). RATAR VI OM VID MIDDAGSBORDET ID MIDDAGSBORDET ALLA MÄN ALLA nligt skvaller r och nöje (till pel serier, film öcker) 21 20 k met (renovering, ning) ksliv mi 18 9 6 ch recept 4 3 2 2 4 1 16 10 9 MÄN 19 19 21 20 18 9 6 Nästan tre av tio (28%) tycker att det har blivit mer viktigt att samlas med vänner runt mat och dryck det senaste 4 3 2 20 8 3 5 1 3 2 4 1 5 1 3 19 19 24 20 ONLIGT SKVALLER ÄR det vanligaste samtalsämnet, ljt av kultur och nöje samt familjen. Politik är mest ärt bland 65-79 åringar och om man tittar på ader mellan könen pratar män hellre om renovech inredning medan unga kvinnor pratar mer om sliv (13 %) jämfört med genomsnittet (4 %). I en ny Sifoundersökning uppger nära tre av tio att det har blivit mer viktigt att samlas med vänner runt mat och dryck under de senaste 12 månaderna. Undersökningen visar också att skvaller, kultur och nöje och familj är de mest populära samtalsämnena runt middagsbordet, men det finns skillnader mellan kvinnor och män. KVINNOR Skvaller är fortfarande det mest angelägna ämnet när vi ses i goda vänners lag. TEXT: REDAKTIONEN När det kommer till dryck toppar vinet listan hy överlägset, följt av öl samt läsk och kranvatten. När det kommer till dryck toppar vinet listan hyfsat överlägset, följt av öl samt läsk och kranvatten. POPULÄRASTE DRYCKERNA TILL LÖRDAGSMIDDAGEN Det pratar vi om kring middagsbordet Skvaller är fortfarande det mest angelägna ämnet när vi ses i goda vänners lag. TEXT: REDAKTIONEN NÄSTAN TRE AV tio (28%) tycker att det har blivit mer viktigt att samlas med vänner runt mat och dryck det senaste året. Den främsta anledningen anger de är glädjen i att sitta ner tillsammans med vänner (76 %). 12% uppger att det handlar om att slippa känna ensamhet medan 7% menar att det beror på oron i världen. Bara 4% anser att det har blivit mindre viktigt att umgås med vänner över en middag. NÄSTAN TRE AV tio (28%) tycker att det har blivit mer viktigt att samlas med vänner runt mat och dryck det senaste året. Den främsta anledningen anger de är glädjen i att sitta ner tillsammans med vänner (76 %). 12% uppger att det handlar om att slippa känna ensamhet medan 7% menar att det beror på oron i världen. Bara 4% anser att det har blivit mindre viktigt att umgås med vänner över en middag. Personligt skvaller är det vanligaste samtalsämnet, tätt följt av kultur och nöje samt familjen. Politik är mest populärt bland 65-79 åringar och om man tittar på skillnader mellan könen pratar män hellre om renovering och inredning medan unga kvinnor pratar mer om kärleksliv (13 %) jämfört med genomsnittet (4 %). KVINNOR 24 20 16 10 9 20 8 3 DET ÄR OCKSÅ tydligt att det ändrade ekonomiska läget har påverkat hemmamiddagarna. Totalt uppger 44 % att de ökade matpriserna har påverkat deras lördagsmiddagar på något sätt. De främsta sätten är att man väljer billigare råvaror (24%) och lagar maträtter som är billigare (23%). 14% köper inte färdig mat lika ofta, 7 % väljer billigare drycker än tidigare och 6% bjuder inte hem vänner lika ofta som tidigare. När det kommer till vad vi lagar toppar fortfarande köttbiten listan. DET ÄR OCKSÅ tydligt att det ändrade ekonomiska läget har påverkat hemmamiddagarna. Totalt uppger 44 % att de ökade matpriserna har påverkat deras lördagsmiddagar på något sätt. De främsta sätten är att man väljer billigare råvaror (24%) och lagar maträtter som är billigare (23%). 14% köper inte färdig mat lika ofta, 7 % väljer billigare drycker än tidigare och 6% bjuder inte hem vänner lika ofta som tidigare. När det kommer till vad vi lagar toppar fortfarande köttbiten listan. VAD LAGAR DU HELST FÖR TYP AV MAT TILL EN LÖRDAGSMIDDAG HEMMA? VAD LAGAR DU HELST FÖR TYP AV MAT TILL EN LÖRDAGSMIDDAG HEMMA? Köttbit med tillbehör Fisk eller skaldjur En kycklingrätt Vegetariskt Pasta ÖJESGUIDEN | NR 9, 2023 Husmanskost Annat Jag lagar inte lördagsmiddag Köttbit med tillbehör Fisk eller skaldjur En kycklingrätt Vegetariskt Pasta Husmanskost Annat Jag lagar inte lördagsmiddag Tveksam, vet ej ALLA 37 13 13 9 9 8 3 5 ALLA 37 13 13 9 9 8 3 5 3 MÄN 44 11 11 6 8 10 3 5 11 6 8 10 3 5 MÄN 44 11 KVINNOR 30 16 KVINNOR 30 16 15 12 10 6 3 4 4 året. Den främsta anledningen anger de är glädjen i att sitta ner tillsammans med vänner (76 %). 12% uppger att det handlar om att slippa känna ensamhet medan 7% menar att det beror på oron i världen. Bara 4% anser att det har blivit mindre viktigt att umgås med vänner över en middag. Det är också tydligt att det ändrade ekonomiska läget har påverkat hemmamiddagarna.Totalt uppger 44 % att de ökade matpriserna har påverkat deras lördagsmiddagar på något sätt. De främsta sätten är att man väljer billigare råvaror (24%) och lagar maträtter som är billigare (23%). 14% köper inte färdig mat lika ofta, 7 % väljer billigare drycker än tidigare och 6% bjuder inte hem vänner lika ofta som tidigare. När det kommer till dryck toppar vinet listan hyfsat överlägset, följt av öl samt läsk och kranvatten. 328 15 12 10 6 3 4 POPULÄRASTE DRYCKERNA TILL LÖRDAGSMIDDAGEN POPULÄRASTE DRYCKERNA TILL LÖRDAGSMIDDAGEN • VIN: 44 % • ÖL: 14 % • LÄSK: 12 % • KRANVATTEN: 12% • MINERALVATTEN: 5 % • ALKOHOLFRI ÖL: 4 % • CIDER: 2 % • ALKOHOLFRI CIDER 2 % • ALKOHOLFRITT VIN: 0,3 % • 3 % SVARADE ”ANNAT” OCH • 1 % SVARADE ”TVEKSAM, VET EJ”. Undersökningen gjordes av Kantar Public på uppdrag av ölvarumärket Eriksberg. • VIN: 44 % • ÖL: 14 % • LÄSK: 12 % • KRANVATTEN: 12% • MINERALVATTEN: 5 % • ALKOHOLFRI ÖL: 4 % • CIDER: 2 % • ALKOHOLFRI CIDER 2 % • ALKOHOLFRITT VIN: 0,3 % • 3 % SVARADE ”ANNAT” OCH • 1 % SVARADE ”TVEKSAM, VET EJ”. Undersökningen gjordes av Kantar Public på uppdrag av ölvarumärket Eriksberg. Undersökningen gjordes av Kantar Public på up ölvarumärket Eriksberg.